top of page
bereiknieuw (1).jpg
engineer apprenticeship job poster.png
ipbanner.jpg
cibleer.jpg

2023

What's going on?

2023

Actualiteit

Luchthaven Oostende-Brugge heeft er een uitstekend jaar opzitten. Het afgelopen jaar 2022 reisden 369.300 passagiers via de luchthaven, dat is 67% meer dan vorig jaar en opnieuw 81% van het aantal passagiers dat in 2019 via Oostende reisden. Ook op het vlak van cargo deed de luchthaven het opnieuw goed. Het verhandelde vrachtvolume bedroeg 51.000 ton.

In 2022 verwelkomde Brussels Airport bijna 19 miljoen passagiers, een toename met 102% in vergelijking met 2021, en 72% van het niveau van voor de crisis. De eerste helft van het jaar werd nog sterk beïnvloed door de reisbeperkingen als gevolg van Covid, terwijl vanaf de zomer een zeer sterk herstel begon, met verschillende maanden waarin het niveau hoger lag dan 80% van het niveau van 2019. In 2022 kende de cargoafdeling, na een recordjaar in 2021 (+30%), een daling van 8% in de volumes om uit te komen op 776.000 ton. 

Bij ZF Wind Power in Lommel is men gestart    met de bouw van een nieuw testcentrum voor aandrijflijnen van windturbines. In het centrum zullen  tandwielkasten van de nieuwste generatie offshore windturbines getest kunnen worden voor ze in zee worden geplaatst. ZF Wind Power investeert een forse 50 miljoen euro in het testcentrum en kan daarbij rekenen op 2 miljoen van de Vlaamse regering. "Tests stellen ons in staat de risico's die inherent zijn aan de windindustrie te beheersen en het is essentieel om goedkeuring te krijgen van klanten, verzekeraars en certificeringsinstanties om nieuwe ontwerpen te lanceren", zegt Dr. Martin Knops, Chief Technology Officer, ZF Wind Power.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze 144,6 miljoen euro zal toekennen aan Air Liquide, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges. Dit in het kader van het financieringsprogramma 'Connecting Europe Facility for Energy'. De financiering is bestemd voor de bouw van gemeenschappelijke CO2-transport- en exportfaciliteiten op het Antwerpse havenplatform.

Intervest verwerft site van 60.000 m² in Tessenderlo via sale-and-lease-backoperatie. Intervest heeft een sale-and-lease-backtransactie afgesloten met Aurelius Group inzake 23.000 m² aan logistieke ruimte met bijhorende kantoren, op een strategische locatie gelegen aan de E313 autosnelweg.

Verzelfstandiging industriewateractiviteiten: dochteronderneming Azulatis

De Watergroep biedt sinds 2007 water-op-maat-diensten aan voor grote waterverbruikers en is daardoor zowel pionier als marktleider in Vlaanderen. Het gaat om een groeiende markt van duurzame – alsmaar vaker circulaire – industriewaterinstallaties. In 2022 bedroeg het totale volume aan geproduceerd industriewater 10,5 miljoen m³. Om flexibeler te kunnen inspelen op de toenemende vraag van industriële klanten heeft De Watergroep deze bedrijfstak met ingang van 1 januari 2023 ondergebracht in een verzelfstandigd dochterbedrijf: Azulatis nv. De Watergroep is in eerste instantie de enige aandeelhouder van Azulatis nv en blijft ook op lange termijn de hoofdaandeelhouder van deze onderneming.  
 

 

Solvay kondigt de verhuizing aan van zijn hoofdkantoor van Neder-over-Heembeek naar nieuwe vestigingen in Brussel, speciaal ontworpen en uitgerust om de Research, Innovation and administratieve werkzaamheden. Gelegen in de Brusselse gemeente Haren, is de toekomstige hoofdzetel van Solvay uitgerust met grote onderzoeksruimten, een krachtige digitale infrastructuur en geweldig toegankelijkheid, waardoor de werknemers van Solvay een toekomstbestendige werkplek van wereldklasse krijgen die verbetert innovatie en samenwerking.

2022 was een jaar vol uitdagingen voor Port of Antwerp-Bruges. De geopolitieke spanningen, energiecrisis en de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketens lieten zich voelen en zorgden, naast verschuivingen binnen de verschillende goederenstromen, vooral voor een aanhoudende druk op het containersegment. Dit had impact op de totale goederenoverslag, die in 2022 286,9 miljoen ton cargo bedroeg, een daling van 0,7% ten opzichte van het jaar daarvoor. De stroom aan nieuwe investeringen en projecten is een bevestiging van de aantrekkingskracht van de eengemaakte haven en van de toegevoegde waarde van de complementariteit van beide havenplatformen.

Prayon, een wereldspeler in de fosforchemie, heeft vandaag de succesvolle overname van de aandelen van Arkema in Febex, de Europese leider op de markt van fosforzuur voor elektronisch gebruik, afgerond. Met 97% van de aandelen wordt Prayon de meerderheidsaandeelhouder van dit bedrijf in Bex, Zwitserland, dat ongeveer zestig mensen in dienst heeft en in 2021 een omzet van 32 miljoen euro boekte. Febex is de Europese leider op het gebied van de productie en commercialisering van fosforzuur van elektronische kwaliteit dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de vervaardiging van printplaten en halfgeleiders. Met zijn ultrazuivere fosforzuur en state-of-the-art faciliteiten biedt het ook oplossingen die voldoen aan de hoogste normen van de farmaceutische industrie.

Met 73,6 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart (+7%) en 64,5 miljoen ton via binnenvaart (+7%) in 2022 kenden de bedrijven in North Sea Port na vijf jaar fusie het beste jaar. De overslag van droge bulk blijft toenemen. De VS zijn de belangrijkste handelspartners geworden en halen Rusland in.

IPlogo.jpg
bethefirst.jpg

In de eerste negen maanden van 2022 is vrijwel dezelfde hoeveelheid goederen overgeslagen in de Rotterdamse haven als vorig jaar: 351 miljoen ton (+0,3%). Wel zijn er onderliggend grote verschillen, vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de veranderingen in de mondiale energiestromen. Zo werden veel meer kolen en LNG geïmporteerd als alternatief voor Russisch aardgas. De overslag van containers nam af, vooral door het wegvallen van de handel met Rusland.
 

In 2023 viert Leonidas zijn 110e verjaardag!
110 jaar liefde voor zijn pralines en consumenten

Speciaal voor de gelegenheid lanceert Leonidas drie nieuwe versies van de iconische Manon

Wat in 1913 begon als één winkel met een guillotineraam waar pralines op de vensterbank tentoongesteld werden, groeide uit tot een merkbeleving wereldwijd met meer dan 1300 winkels. Leonidas is echter altijd de waarden van zijn oprichter trouw gebleven, die chocolade betaalbaar wilde maken en geluksmomenten wilde creëren voor iedereen!

ZOUTMAN bouwt in North Sea Port in Gent een toren van 64,5 meter hoog voor de productie van zeezout. De vraag naar dit natuurlijk en duurzaam gewonnen zout, zit wereldwijd sterk in de lift. Dankzij de nieuwe toren kan ZOUTMAN de productie verhogen met 150.000 ton per jaar. Midden 2023 gaat de toren in gebruik. Op termijn komen er zeker 40 nieuwe jobs bij.

In 2022 investeerden buitenlandse bedrijven 5,26 miljard euro in Vlaanderen: een historisch record. Dat maakt Vlaams minister-president Jan Jambon net voor zijn vertrek naar het World Economic Forum in Davos bekend op basis van resultaten van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap dat buitenlandse investeerders aantrekt en begeleidt. Er was een instroom van 278 nieuwe investeringsprojecten: goed voor 6.540 extra jobs in Vlaanderen, eveneens een het hoogste cijfer ooit.

Transport Mervielde bouwt haar logistieke-diensten verder uit met een nieuw afvulmagazijn

Na de ingebruikname van fase 1 van haar nieuwe logistieke site langs het Kanaal Gent-Terneuzen, is Transport Mervielde in Ertvelde gestart met de bouwwerkzaamheden voor de volgende fase.  
De nieuwe logistieke site is een Seveso-inrichting die bestaat uit een parkeerterrein voor ADR tankwagens en tankcontainers, een heating-installatie, installaties om vloeistoffen over te slaan uit ISO tankcontainers in tankwagens en een tankenpark.  Deze site wordt nu dus uitgebreid met een nieuw afvulmagazijn.
  Het magazijn van 5.000 m2 wordt voorzien van automatische afvullijnen, waarbij vloeistoffen uit tankwagens en tankcontainers rechtstreeks worden omgepakt in IBC’s, vaten of kleinere verpakkingen tot 1 liter. De afvullijnen werden ontwikkeld volgens de hoogste veiligheids- en milieunormen.
  Met deze nieuwe activiteiten kan Mervielde aan haar klanten een uitgebreidere dienstverlening op één locatie aanbieden.
  D
e bouw van het nieuwe magazijn verloopt voorspoedig en vanaf 1 juli 2023 zullen de eerste afvulactiviteiten er plaatsvinden.

 

Hyundai Doosan Infracore (HDI) vervangt het merk DOOSAN voor zijn bouwmachines en introduceert het nieuwe merk met als naam ‘DEVELON‘. De verandering komt anderhalf jaar nadat HDI in augustus 2021 een dochterbedrijf van HD Hyundai werd.

HDI gaat de naam op zijn bouwmachines veranderen in ‘DEVELON‘, en bevestigt dat dit vandaag, 18 januari 2023, wereldwijd de nieuwe merknaam wordt.

”DEVELON is een combinatie van de woorden ‘Develop’ (ontwikkelen) en ‘Onwards’ (verder)”

logothebuzzer.png

Tesla investeert 3,6 miljard dollar in megafabriek in Nevada

De Amerikaanse autoproducent Tesla heeft dinsdag aangekondigd dat het "meer dan 3,6 miljard dollar" zal investeren om zijn 'gigafactory' of megafabriek in de Amerikaanse staat Nevada uit te breiden. Daar wordt Semi, de elektrische vrachtwagen van Tesla, vervaardigd.

De bouw van de fabriek in 2014 kostte het bedrijf van Elon Musk 3,5 miljard dollar. Nu wil Musk twee extra productieplaatsen plaatsen. In de eerste zouden de elektrische batterijen worden gemaakt, de tweede fabriek is bestemd om het Semi-model op grote schaal te maken.

Tesla plant 3.000 personen extra aan te nemen in Nevada.

Groningen Seaports heeft het jaar 2022 positief afgesloten. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd bekend dat het havenbedrijf een winst van 17,5 miljoen euro verwacht. Dat komt vooral vanwege het recordaantal gronduitgiftes, 18 stuks, dat is gerealiseerd. De winstprognose is behoorlijk hoger dan vorig jaar, toen de winst nog 6 miljoen euro was. De omzetcijfers liggen dit jaar op 58 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in 2021. In totaal werd in 2022 37,4 hectare aan terrein uitgegeven aan bedrijven, iets meer dan een jaar eerder. Ook de positieve overslagcijfers, die met ruim dertien miljoen ton stabiel bleven ten opzichte van 2021, dragen bij aan de verwachte winst van Groningen Seaports.


Fastned, het Europese snellaadbedrijf, zag in het vierde kwartaal van 2022 de laadomzet met 177% groeien, bijna drie keer zoveel als in het vierde kwartaal van 2021. Daarmee komt de omzet over het hele jaar 2022 uit op 36,0 miljoen euro en de run-rate omzet over het vierde kwartaal op 53,2 miljoen euro, waaruit het sterke groeitraject blijkt. Naast het openen van nieuwe stations, heeft Fastned bestaande stations uitgebreid om zich voor te bereiden op de groeiende vraag, waardoor het gemiddelde aantal laders per station op 5,1 komt, vergeleken met 4,0 in Q4 2021. Om de toekomstige uitbreiding te financieren, haalde Fastned in 2022 in totaal bijna 118 miljoen euro op.

De logistieke dienstverlener DACHSER is van plan 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul, die dit jaar op de IAA Transportation werd gepresenteerd, aan zijn Europese wagenpark toe te voegen. De internationale onderneming uit Kempten heeft daartoe een intentieverklaring ondertekend met Mercedes-Benz Trucks. Ondertussen vernemen wij ook dat DACHSER Transportgroep A. Müller B.V. met hoofdkantoor in Holten, Nederland overneemt. Deze overname omvat naast de warehouses het uitgebreide wagenpark van geconditioneerde vrachtwagens.

Koffiebranderij Beyers Koffie uit Puurs-Sint-Amands heeft een bedrag van 3 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productielijn voor duurzame koffiepads. De pads bevatten volledig composteerbaar filterpapier, gemaakt uit natuurlijke materialen zoals maïs en/of suikerriet.

PostNL werkt samen met Weerts Group voor de ontwikkeling van een gloednieuw pakkettensorteer- en distributiecentrum in Evergem en zet hiermee een belangrijke stap op het gebied van verduurzaming en innovatie. Met de bouw van dit duurzame pand investeert PostNL verder in e-commerce in België en bestendigt het zijn positie als kwalitatieve e-commerce partner. PostNL creëert hier directe werkgelegenheid voor zo’n 120 PostNL-medewerkers en voor 175 bezorgers die werken voor de ondernemers waarmee PostNL samenwerkt. “We kondigen met trots de bouw van dit tweede Belgische hoogtechnologische sorteer- en distributiecentrum aan,” zegt Rudy Van Rillaer, Managing Director PostNL in België. “Hiermee geven we verder invulling aan onze ambitie om lokaal verder te groeien, niet alleen in capaciteit, maar ook in kwaliteit. We verstevigen zo onze positie in de markt en blijven op die manier dé e-commercepartner in de Benelux.”

Grootste order elektrische bussen voor VDL:

193 nieuwe generatie VDL Citea’s voor EBS

Met maar liefst 193 nieuwe generatie VDL Citea’s zal EBS in december 2023 de nieuw gevormde concessie Zaanstreek-Waterland starten. De voertuigen, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, zullen vanaf september worden geleverd. Voor VDL Bus & Coach is dit de grootste order elektrische voertuigen tot nu toe.

VDL Bus & Coach levert 60 nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LE-122 en 133 VDL Citea’s LE-135. De VDL Citea’s LE-135 worden zowel in R-Net als in M-Net uitvoering geleverd. De voertuigen worden voorzien van batterijpakketten met respectievelijk een capaciteit van 490 kWh (LE-122) en 552 kWh (LE-135).

giga-nevada-blog-hero.jpg

KORT Nieuws

Rika Coppens, de CEO van de House of HR, werd verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2022. Ze is de 38e laureaat van het referendum en volgt in de erelijst Chris Peeters, de CEO van Elia, op

nieuws (1).jpg

Europa Road Belgium, gevestigd in Oostende, heeft geïnvesteerd in meer dan 250 nieuwe hoogwaardige Krone-opleggers ter waarde van 7,4 miljoen euro. Met deze uitbreiding worden 256 Krone Euroline-opleggers toegevoegd aan de vloot van Europa Road, waardoor de totale vloot op 400 komt, waardoor de mogelijkheden voor volledige en gedeeltelijke ladingen van België naar het VK toenemen. Met de opleggers, die in fasen worden geleverd, kan Europa haar klanten nog beter van dienst zijn.

.

Unilin Group investeert 2,5 miljoen euro in levenslang leren met gloednieuw opleidingscentrum "The Dive" in Wielsbeke. Opening 12 januari.

Borealis, een van 's werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefine-oplossingen en een Europese marktleider in basischemicaliën, meststoffen en de mechanische recycling van kunststoffen, heeft een meerderheidsbelang verworven in Renasci N.V., een in België gevestigde leverancier van innovatieve recyclingoplossingen en de bedenker van het nieuwe concept Smart Chain Processing (SCP).

Het was de uitdrukkelijke wens van de familie Smeets dat hun onderneming in handen kwam van een familiale onderneming die zich engageert om het bedrijf verder uit te bouwen. De nodige akkoorden werden afgesloten waardoor sedert 01/01/23 de NV Smeetrans deel uitmaakt van de Willy Naessens Group.

Smeetrans is gevestigd te Peer en de dagdagelijkse leiding blijft in handen van de familie Smeets, die alle activiteiten in going concern zal verderzetten.

Takkenkamp Groep en Navitas Capital hebben overeenstemming bereikt over hun voorgenomen samenwerking waarbij Navitas Capital een meerderheidsbelang in Takkenkamp Groep zal verwerven.

 

In het derde kwartaal behaalt Hydratec Industries een recordomzet die substantieel hoger is dan het niveau van het eerste half jaar. Daarmee neemt de omzet over de eerste drie kwartalen in 2022 licht toe in vergelijking met vorig jaar. Die stijging leidt in het derde kwartaal tot een aanzienlijke verhoging van de winstgevendheid van Hydratec Industries ten opzichte van de vorige twee kwartalen. Ten opzichte van 2021 blijft het nettoresultaat achter.

Siemens levert voor circa €3 mrd 1200 elektrische locomotieven aan India

Jan DE Nul Group en bouwbedrijf Houben hebben een contract binnengehaald voor de bouw van 2 luchtmacht basissen voorzien voor de nieuwe F35 , de waarde van het contract wordt geraamd op 110 miljoen euro.

newprodut.png

Zeven grote waterstofprojecten in Nederland krijgen subsidie voor elektrolyse

Met een totaal beschikbaar budget van bijna €800 miljoen worden zeven Nederlandse impactvolle projecten voor waterstofproductie gesubsidieerd. De projecten krijgen subsidie uit de zogenoemde tweede golf van het IPCEI-waterstof: onder deze golf vallen projecten die gericht zijn op de verduurzaming van de industrie. Als alle projecten volgens planning zijn gerealiseerd, zorgen ze samen voor een vermogen van 1.150 Megawatt aan elektrolyse om waterstof te maken. Dat is ruim een kwart van het doel voor 2030 uit het Klimaatakkoord.

Tailormade Logistics versterkt zijn West-Vlaamse activiteiten met de integratie van Transcot BV uit Menen.

SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, kondigt met veel plezier aan dat Pascal Lekeu is aangesteld als directeur van de divisie Building Services. 

bethefirst.jpg
banner-5190089_1920.jpg

uw banner hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

De Franse logistieke dienstverlener Geodis heeft in november een nieuwe vestiging geopend in Almere (17.000 vierkante meter) en bereidt de opening van een nieuw magazijn in Venlo voor (9.000 vierkante meter), die in de komende weken operationeel moet zijn.

Geodis heeft nu bijna 220.000 vierkante meter aan magazijnen in Nederland, waaronder locaties in Venlo, Amsterdam, Almere en Rotterdam. Het concern werkt aan een logistiek centrum van 130.000 vierkante meter op het park Trade Port Noord bij Venlo, dat eind volgend jaar klaar moet zijn.

Indaver, Boortmalt en Haven Antwerpen bouwen samen warmtenet.Het warmtenet in de haven zal uit twee grote delen bestaan. Voor elke sectie is een bedrijf verantwoordelijk voor de bouw, de exploitatie en het onderhoud. Het eerste deel van de route, de warmtelevering aan het bedrijf Boortmalt, wordt gebouwd en geëxploiteerd door transportbedrijf Warmtenetwerk Antwerpen Noord. Partners in dit transportbedrijf zijn Indaver en Port of Antwerp. Het tweede deel, de residentiële warmtevoorziening, wordt gerealiseerd door Fluvius in opdracht van de Stad Antwerpen en kan rekenen op grote klanten zoals sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven, die zijn gebouwen met zo'n 3.200 woningen in de wijken Luchtbal en Rozemaai op het systeem zal aansluiten.Door de ondertekening van de overeenkomst voor de levering van koolstofneutrale warmte verminderen we ons verbruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk en maken we het mogelijk om woningen in de stad Antwerpen aan te sluiten op het netwerk.
Dit warmtenet kan 60% van de warmtebehoefte van de site dekken en het equivalente gasverbruik van 10.000 huishoudens per jaar elimineren.

Recyclagebedrijf Ecoo bouwt momenteel volop aan een hypermoderne nieuwe fabriek in Beringen. Daar zullen zij je huishoudelijke restplastics uit de nieuwe blauwe zak recycleren, dat vervolgens wordt verwerkt tot duurzame tuinproducten. Om te voldoen aan de toename van huishoudelijk plastic afval en de stijgende vraag naar 100% gerecycleerde tuinproducten, plant het bedrijf om hun personeelsaantal de volgende maanden te verdubbelen.

Gasunie, energie-infrastructuurbedrijf en beheerder van het Nederlandse gasleidingnetwerk, en Perpetual Next, wereldleider op het gebied van torrefactie-technologie, hebben een 50/50 joint venture overeenkomst gesloten om het project Torrgas Delfzijl verder te ontwikkelen en te realiseren. Het gezamenlijke voornemen is om een nieuwe fabriek te bouwen, die in de toekomst vanuit syngas op duurzame wijze groen gas kan produceren en distribueren. Hierdoor is er geen afhankelijkheid meer van fossiele grondstoffen. De verwachting is dat de bouw van de fabriek in het najaar van 2022 van start gaat. Met de eerste fase van dit project is een investering gemoeid van circa EUR 60 miljoen. Deze investeringsbeslissing volgt later dit jaar. De fabriek zorgt in eerste instantie voor een directe werkgelegenheid van vijftien banen.  

Tetra Pak heeft 400 miljoen euro geïnvesteerd in de lancering van haar tethered caps voor kartonnen drankverpakkingen, een sluiting die vast blijft zitten aan de verpakking. Hiermee speelt de verpakkingsproducent in op de Europese Single Use Plastics (SUP)-richtlijn die in 2024 van kracht wordt. Vijf Europese drankenproducenten hebben de primeur.

Holbox verdubbelt capaciteit met verhuizing naar nieuw pand in Roermond

Vanaf juni 2024 verlaat Holbox Echt en vestigt zich in Roermond. De groei van de afgelopen jaren en de ambitie om verder te groeien vormen de basis voor de keuze om in Roermond een nieuw en volledig circulair pand te bouwen. In het 27.000 m2 grote CO2 neutrale pand ligt de focus nog meer op duurzaamheid. Daarnaast voorziet dit pand met een bedrijfsvloer-oppervlakte van 17.290 m2 en kantooroppervlakte van ruim 3.750 m2 Holbox in de behoefte om in de toekomst verder door te groeien, ontwikkelen en professionaliseren

Optimum Group (verpakkingen)  neemt het Deense LABELCO A/S (etiketten) over. Met de toevoeging van Labelco bestaat Optimum Group nu uit 18 aangesloten bedrijven in Nederland, België, Duitsland en Denemarken, waarbij elke aangesloten onderneming een eigen product-marktcombinatie heeft.

Gimv, Lenaerts/LVR en ABN Klimatisatie leggen de eerste steen voor uitbouw van een toonaangevende groep van installatiebedrijven

Gimv heeft de ambitie om een groep van installatiebedrijven uit te bouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR en ABN Klimatisatie. Samen zullen zij verder op zoek gaan naar bijkomende acquisities om een toonaangevende speler te creëren, gespecialiseerd in geïntegreerde B2B multi-techniek projecten.

De basis voor de groep wordt gevormd door Lenaerts/LVR en ABN Klimatisatie.
Lenaerts/LVR (Houthalen-Helchteren – www.lenaertsnv.be, omzet €16m, 45 werknemers) is in 1981 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de wereld van de industriële installatietechnieken, met focus op elektrotechniek. ABN Klimatisatie (Munsterbilzen – www.abn.be omzet €11m, 47 werknemers) werd opgericht in 1996 en is een specialist in retail-, kantoor- en industrie-klimatisatie.

uw advertentie hier?

innovatie.jpg

Bolder Industries extraheert chemische stoffen uit afgedankte autobanden voor hergebruik in rubber, plastic en petrochemische producten.Ze vestig zich ook op het bedrijventerrein NextGen District op de voormalige Opel-site net als Triple Helix.

Investeringsgroep Waterland Private Equity ("Waterland") heeft een meerderheidsbelang verworven in de Duvenbeck Group. Met ongeveer 6.000 medewerkers en een jaaromzet van ongeveer EUR 700 miljoen is Duvenbeck een van Europa's toonaangevende leveranciers van transport- en logistieke oplossingen. 

Op 1 februari 2022 nam Distrilog zijn intrek in de magazijnen van de voormalige Philips-site te Satenrozen 11-13, 2550 Kontich. Het magazijn telt 40.000 m² en 45 laadkades.

 

Lab Box, de start-upstudio van D’Ieteren die gespecialiseerd is in nieuwe
mobiliteitsoplossingen, neemt het Brusselse taxibedrijf Taxis Verts over. D’Ieteren verzamelt ondertussen ook zijn activiteiten rond tweewielers onder het merk Lucien en heeft als ambitie de favoriete winkelketen te worden van fietsers. in België.

Gasunie Transport Services verwacht dat de stikstofinstallatie in Zuidbroek in september in bedrijf zal gaan. Vanwege corona was er op de bouw, die in 2018 is gestart, een vertraging ontstaan. 

Marktleider Daikin wil zijn Europese verwarmingsproductie in de komende jaren meer dan verdrievoudigen en verwacht dat verwarmingsactiviteiten tegen 2025 een van de belangrijkste pijlers van de inkomsten van Daikin zullen worden.

Vandaag zijn 5 van de 14 EMEA-fabrieken van Daikin gewijd aan de productie van warmtepompen. Alle warmtepompen van Daikin die in Europa worden verkocht, worden ontwikkeld en geproduceerd in Europa, met de belangrijkste fabrieken van Daikin in Duitsland, België en Tsjechië.

Een onlangs aangekondigd investeringsplan voor de komende 5 jaar omvat een aanzienlijke investering in de categorie warmtepompen. 

Patrick Crombez, Daikin Europe merkt op: "Zonder een gedetailleerde opsplitsing van onze investeringen te geven, zal een aanzienlijk deel van de geplande 840 miljoen EUR investering van Daikin EMEA in de komende 5 jaar worden toegewezen aan warmtepompen. Dit zal ons in staat stellen ons Europees marktleiderschap in warmtepompen uit te breiden." 

Een deel van de investering is bedoeld om de productiecapaciteit uit te breiden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Een ander investeringsgebied is de geplande bouw van een geavanceerd ontwikkelingscomplex 'European Development Center (EDC)' in Gent, België, waardoor Daikin zijn leiderschap op het gebied van innovatie kan versterken en een snellere en bredere ontwikkeling van warmtepompen mogelijk wordt. Het EDC-complex vertegenwoordigt een investering van 140 miljoen euro, zal plaatselijk 380 banen opleveren en zal ook fungeren als het wereldwijde centrum voor de ontwikkeling van verwarmingsproducten van Daikin.

Vandaag hebben viceminister-president Hilde Crevits en minister van Energie Zuhal Demir, in aanwezigheid van senior Nala Renewables management, de eerste symbolische spade in de grond gestoken ter gelegenheid van de start van de bouw van een van de grootste batterij-energieopslagsystemen ("BESS") in België, gelegen in Nyrstar's zinkraffinage-eenheid in Balen.

De BESS, goed voor een investering van 30 miljoen euro, wordt ontwikkeld door Nala Renewables Limited, een joint venture tussen Nyrstar-moederbedrijf Trafigura en IFM Investors. Nala Renewables wil bijdragen tot de verschuiving naar hernieuwbare energie door wereldwijd projecten op te starten met een cumulatieve opwekkingscapaciteit van vier gigawatt die tegen 2025 operationeel zullen zijn, in aanbouw zullen zijn of zich in een laat ontwikkelingsstadium zullen bevinden.

Roel Jolling is Plant manager van het Jaar 2022! Polyscope Polymers BV (Vertellus Company)

Ontex opent fabriek in Stokesdale.

Vandaag opende Ontex een nieuwe faciliteit in Stokesdale, onderdeel van Rockingham County in de Amerikaanse staat North Carolina. De nieuwe Ontex-fabriek stelt momenteel bijna 100 mensen tewerk en produceert babyluiers voor retailers en lifestylemerken. De nieuwe fabriek is van plan om zijn productie en personeelsbestand uit te breiden om ook andere productcategorieën te produceren.

Azteq bv, een leverancier van duurzame thermische hernieuwbare energie kondigt met trots aan dat het een kapitaalsverhoging van 1 miljoen euro heeft afgesloten bij De Haven van Antwerpen en Darel, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in energietransitie.

247TailorSteel bouwt nieuwe fabriek in België. 247TailorSteel zal haar activiteiten in Europa verder uitbreiden. Het is nog minder dan een jaar geleden dat 247TailorSteel de bouw van zijn vierde fabriek heeft aangekondigd. Deze zal in september 2022 volledig operationeel zijn. Vandaag kondigt het bedrijf de bouw van de eerste productiefaciliteit in België aan, de vijfde in totaal. De nieuwe productiefaciliteit wordt gebouwd in Hooglede, nabij Roeselare en zal initieel een capaciteit van vier lasersnijmachines, drie buislasers en vier kantbanken hebben. De fabriek beslaat 17.000 m2 op een terrein van ruim 30.000 m2 en zal uiteindelijk aan 250 medewerkers werk bieden. Gefaseerd zal het machinepark in Hooglede groeien naar twaalf lasersnijmachines, tien buislasers en twaalf kantbanken. De bouw start naar verwachting in de tweede helft van 2022 en is in het najaar van 2023 volledig in gebruik. Ook kondigden  ze de uitbreiding verder uit in Nederland en gaan ze een tweede fabriek openen in Oud Gastel, vlakbij Roosendaal. Na de fabrieken in Varsseveld (NL), Hilden (DE), Oyten (DE), Langenau (DE) en Hooglede (BE) is de vestiging in Oud Gastel de zesde locatie in Europa. Het wordt de grootste productie locatie van 247TailorSteel tot nu toe.

nala.jpg

DEME heeft een omvangrijk contract binnengehaald voor bagger- en ontginningswerken in de haven van Gdańsk. Dit is het tweede grote baggercontract voor DEME in Polen.

Alpha Trains verhuurt 5 TRAXX 186 aan MEDWAY Belgium

Onlangsd nam MEDWAY Belgium, onderdeel van de MSC Group, de eerste Bombardier TRAXX BR 186 multi-systeem locomotieven van Alpha Trains in ontvangst. De Bombardier locomotieven voegen zich bij de TRAXX 483s DC locomotieven die worden verhuurd aan MEDWAY Italia.

De nieuwe TRAXX heeft een licentie voor exploitatie in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk en zal voornamelijk worden gebruikt voor goederenvervoer tussen België en Duitsland, via het nieuw opgerichte MEDWAY Belgium, dat valt onder MSC's binnenlandse logistieke partner MEDLOG. Het rollend materieel zal helpen om verbindingen tussen meer havens in de Europese regio met binnenlandse diensten te ondersteunen, wat belangrijk is voor een succesvol intermodaal aanbod en een doelstelling is voor de toekomstige groei van MSC.

Cargill ondersteunt het decarbonisatietraject van klanten met een nieuwe geavanceerde biodieselfabriek. Nieuwe faciliteit helpt klanten koolstofemissies te verminderen met behulp van innovatieve technologie om afval om te zetten in biobrandstof

In een beweging gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van circulaire brandstofmogelijkheden, heeft Cargill zijn eerste state-of-the-art geavanceerde biodieselfabriek in Gent, België, voltooid die afgewerkte olie en residuen omzet in hernieuwbare brandstof. De geavanceerde biodiesel die in de faciliteit wordt geproduceerd, zal worden gebruikt door de maritieme en vrachtwagensector, waardoor klanten de koolstofvoetafdruk in verband met hun maritieme en wegtransportactiviteiten kunnen verlagen.

nieuws (1).jpg
knowledge-3548064_1920.jpg
IPlogo.jpg

Uw info
hier?

uw advertentie hier?

Seaspan kondigt 10 nieuwbouwschepen voor LNG-containers voor twee soorten brandstof aan en nieuwbouwopdracht aan voor twee 24.000 TEU-containerschepen.

Het Von Karman Instituut krijgt voor de renovatie een investeringslening van 11 milj euro. De ministerraad geeft zijn goedkeuring voor de renovatie van de site van het von Karman Instituut, een wereldwijd onderzoeks-centrum op het gebied van vloeistofdynamica. Deze renovatie omvat onder meer de bouw van nieuwe ge-bouwen en wordt onder-steund door een invest-eringskrediet van 11 milj euro, waarvan 9 milj

euro in 2021 en 2 milj euro in 2022.

Sonaca Aircraft zal naar verwachting in 2021/2022

40 modellen van zijn 100% Belgische vliegtuigen produceren

Fitnessketen Basic-Fit heeft een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro gekregen om de rest van de crisis in verband met de coronaviruspandemie door te geraken.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Tessenderlo Chemie dan toch een omgevingsvergunning toegekend voor de bouw van een tweede gascentrale van 900 MW in Tessenderlo.

DPS Groep is een wereldwijd advies-, engineering- en bouwmanagementbedrijf dat hightech-industrieën over de hele wereld bedient. Ze werd overgenomen door Arcadis. De overname van DPS voor een contante vergoeding van € 232 miljoen. Ingenieursbureau Arcadis heeft rond de 30.000 medewerkers die actief zijn in meer dan 70 landen. De omzet van het bedrijf was vorig jaar 3,4 miljard euro.

Het Belgische bedrijf Decomecc, gespecialiseerd in metaalbewerking, investeert 15 miljoen euro in een nieuwe productielijn in Genk (Limburg).

Schaeffler start massaproductie van elektromotoren.

Europese Commissie wil ruim 15 miljard euro extra pompen in chipproductie

 

Zwembadgroep LAGO zal in Bredene een van de grootste gasloze zwembadcomplexen van ons land bouwen. LAGO Bredene Grasduinen kickt volledig af van fossiele brandstoffen. Het dak van het zwembad is zo goed als één groot zonnepaneel dat jaarlijks even veel elektriciteit opwekt als het jaarverbruik van 60 gezinnen. Die energieproductie in combinatie met geothermie maakt dat het zwembad in Bredene volledig elektrisch kan draaien en dus helemaal geen CO2 meer uitstoot. Het zwembad verbruikt namelijk 50% minder energie per bezoeker dan een klassiek zwembad.

Het Finse Paulig, moederbedrijf van Poco Loco, opende zopas zijn nieuwe tortillafabriek in Roeselare

Sinds de overname van de scheepswerffaciliteiten in de haven van Antwerpen door Engine Deck Repair NV in 2015, investeert EDR Antwerp Shipyard om oude glorie terug te brengen in de droogdoksite. Tijdens de eerste fase van de werken werden al rigoureuze investeringen gedaan en nu is de tweede fase in volle gang. Aanvankelijk kregen alle investeringen in klantgerichte faciliteiten prioriteit: nieuwe warehousing, state-of-the-art werkplaatsen, gescheiden gespecialiseerde werkplaatsen, droogdokvernieuwing, kraanvernieuwing, enz. Nu worden de resterende kantoorfaciliteiten vernieuwd, waardoor de hoogwaardige dienstverlening aan al onze klanten wordt gegarandeerd. Oplevering februari 2022.

Drie bedrijven in Noord-Nederland, Menicon, STT Products en Demcon Industrial Systems Groningen, slaan de handen ineen om het innovatievermogen van de maakindustrie in de regio te versterken. Met hun AutomatIQ-project ontwikkelen ze een volledig geautomatiseerde en toekomstbestendige productielijn voor medische hulpmiddelen. € 850.000 subsidie werd toegekend voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde en toekomstbestendige productielijn

Containerrederij A.P. Moller-Maersk is overeengekomen om het in Hong Kong gevestigde LF Logistics te kopen voor $3,6 miljard in een all-cash deal, zei het op woensdag, in een poging om uit te breiden buiten zijn kernactiviteiten zeevracht.

Genk Green Logistics sluit een vijfjarige huurovereenkomst met logistieke dienstverlener Nippon Express Belgium. Het gaat om een nog te bouwen warehouse van in
totaal 21.000 m² inclusief kantoorruimte. Het bouwproject wordt gerealiseerd door MG Real Estate, die als partner van Group Machiels en Intervest Offices & Warehouses instaat voor de realisatie van Genk Green Logistics Daarenboven sluit ook Eddie Stobart Europe een huurovereenkomst voor een nog te bouwen warehouse van 20.000m². Deze overeenkomst breidt de vorige uit waar toen voor ruim 25.000 m² gehuurd werd.

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

ipbanner.jpg

De Belgische materialenproducent Umicore en de Duitse autobouwer Volkswagen investeren samen 3 miljard euro in de productie van batterijmaterialen. De 2 hebben hiervoor een nieuwe joint-venture opgericht.

De Nederlandse Stokvis Group heeft Fiduco Automatic BV overgenomen

Gasunie en North Sea Port hebben een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een regionaal transportnetwerk voor waterstof in Zeeland.

Dit 'Hydrogen Delta Network NL' bouwt voort op de huidige positie van de regio voor waterstof en moet de komende jaren gestalte krijgen. Daarna volgt de aansluiting van deze regionale infrastructuur aan de landelijke Nederlandse en Belgische waterstofinfrastructuur.

De keten van parafarmacieën Medi-Market krijgt een nieuwe CEO: oprichter Yvan Verougstraete, , geeft de fakkel door aan Cédric Antoine. Antoine is momenteel uitvoerend algemeen directeur bij Cora Belux.

Cooke Inc ("Cooke"), heeft Morubel N.V. ("Morubel") overgenomen, de toonaangevende garnalenverwerker in West-Europa die garnalen en andere visproducten teelt, verwerkt, verpakt en distribueert. Morubel distribueert zijn toonaangevende biologische en diepgevroren producten aan klanten in de retail-, foodservice- en voedingsindustrie in heel Europa in Spanje, Portugal, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Italië en Frankrijk. Morubel's fabriek van 14.000 vierkante meter in Oostende, België, heeft een productiecapaciteit van 18.000 ton voor diepgevroren zeevruchten, retail en bulkverpakkingen met mogelijkheden voor meer groei.

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

eye-913966_1920.jpg

UW BANNER?

ip communicatie.png

Tesla zegt vaarwel aan Californië: hoofdkwartier verhuist naar gigafabriek in Austin

Green Fund IV, het fonds dat is opgericht door TTR Energy en Degroof Petercam, heeft acht windparken van de fondsbeheerder Glennmont Partners (Nuveen groep) aangekocht, na een competitief biedproces.

De Belgische industriële bakkerijgroep La Lorraine wil investeren in nieuwe productielijnen in de bakkerijen in Oost-Europa en de bouw van een nieuwe fabriek in Rusland.

Poederlakkerij POEDR. investeert 4 miljoen in zijn productieapparatuur. Hiermee breiden ze actief hun capaciteit uit.

De eerste geïntegreerde recyclagefabriek voor PET-flessen in België bevindt zich in Charleroi. Volgens Sources ALMA, marktleider in volume voor gebotteld water, en afvalverwerkingsbedrijf SUEZ zal de Filaofabriek jaarlijks 40.000 ton PET recycleren. 

Sartschop nieuwbouw. Op 20 september jl. is symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor de bouw van de nieuwe vestiging in Hooglede, vlak bij Roeselare (België). Op deze zonnige dag zijn genodigden naar de bouwplaats aan de  Roger Deceuninckstraat gekomen om met ons de start van de bouw van de fabriek te vieren. Aankomend burgemeester Frederik Demeyere, CEO van 247TailorSteel Carl Berlo, COO Frank Gelen en aannemer Luc Vulsteke zetten de schop in de grond en hebben hiermee het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste Belgische vestiging van 247TailorSteel.

oudgasten_schop_grond.jpg
Eco Magazine Cover.png
Yellow Order by Phone Instagram Square  .png

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?

uw boodschap hier?