top of page

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

Maritiem

Virtuele tour 

downloaden (1).png
R.jpg
logothebuzzer.png
INFOGRAPHIC_Jaarcijfers_NL_2022.png

Groei Haven Antwerpen

Minder groei voor de haven  van Antwerpen : weliswaar een kleine stijging van 1,3% t.o.v een stijging van 5,2% in 2018. Een overslag van ca. 238 miljoen ton goederen. Een groei van 6,2% voor de containertrafiek. Breakbulk daalde met  23%

Groei Haven Oostende

1 589 212 ton werd in 2019 behandeld in Haven Oostende, een stijging van 1,7% t.o.v. 2018.In 2019 registreerde Haven Oostende 4914 invaarten van Crew Transfer Vessels (CTV’s) en 138 invaarten van Service Operation Vessels (SOV’s).   13 cruises brachten 3782 passagiers.

Groei Haven Zeebrugge

De haven van Zeebrugge heeft in 2019 in totaal 45,8 miljoen ton goederen verhandeld. Dat betekent een stijging van 14,2 procent ten opzichte van 2018.  Containertrafiek steeg alsook de behandeling van vloeibaar aardgas.  In 2019 meerden 149 cruiseschepen aan 

Recordjaar Gent

De Gentse haven verhandelde in 2018 in totaal 71,4 miljoen ton aan goederen. Dat is een stijging 5,5% ten opzichte van het jaar voordien.Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 34,6 miljoen ton (+5,4%). Met een zeer sterke groei van 48,7% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 2,5 miljoen ton.Niet enkel de overslag via zeevaart kent een recordjaar, ook voor de binnenvaart is dit weer het geval. De binnenvaart kent een toename van 58 miljoen naar 60 miljoen ton (+3,4%).Met een overslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton en via binnenvaart van 60 miljoen ton boekt North Sea Port in 2019 een totale overslag van 131,4 miljoen ton (+2,1%). Bovendien mag er nog 15 tot 16 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.

Containers stuwen groei overslag haven Rotterdam

De haven van Rotterdam heeft in de eerste zes maanden van 2019 een overslag gerealiseerd van 240,7 miljoen ton, een nieuw record. Dat is 3,4% meer dan in het eerste halfjaar van 2018. De groei van de containeroverslag, een van de strategische speerpunten van het Havenbedrijf, zette door met 4,8% (in tonnen, +6,4% in TEU) ten opzichte van de eerste zes maanden van 2018, eveneens een nieuw overslagrecord. De groei was vooral een gevolg van hogere import- en transshipment volumes.

Kernpunten

  • Totale overslag 240,7 miljoen ton, nieuw record

  • Groei overslag containers naar 7,5 miljoen TEU (+6,4% in TEU, +4,8% in tonnen)

  • Lichte toename (+4,0%) omzet Havenbedrijf Rotterdam naar € 357,8 miljoen

  • Duidelijke toename (+7,0%) resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen naar € 134,8 miljoen

  • Aanhoudend hoge investeringen (€ 177,1 miljoen) in infrastructuur

Andere positieve uitschieters waren er in de marktsegmenten ruwe olie (+2,8%) en LNG (+94%). De groei in ruwe olie werd gedreven door meer import van goedkopere olie uit de Verenigde Staten. LNG groeide vooral door toegenomen export van Amerikaans gas naar Europa. Dalingen waren er in het eerste halfjaar te zien in de marktsegmenten minerale olieproducten (-5,8%) en agribulk (-7,2%).

Maritiem

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

Start-Up: Pro Gallery
logistics-5304318_1920.jpg

Hier uw banner?

Zie actualiteit 2023

nieuws (1).jpg

PSA lanceert nieuw 'log handling concept' in de haven van Antwerpen

 

Ondanks de uitdagende tijden voor de breakbulksector, lanceert PSA een nieuw en ambitieus ‘log handling concept’ op de Churchill-terminal, kaai 410, in de haven van Antwerpen. De site is opnieuw ontworpen voor grootschalige verwerking van houtblokken, waarbij houtblokken zowel in containers als conventioneel worden verwerkt, in één enkele concessie. Dit is uniek voor PSA in Antwerpen, maar ook voor de Antwerpse haven als geheel, aangezien dit type lading nog nooit op deze manier in Antwerpen is behandeld. De nieuwe log handling service is opgezet in nauwe samenwerking door PSA Antwerp en PSA Breakbulk en past volledig in onze globale 'Cargo Solutions' strategie, waarin we onze dienstverlening als vrachtafhandelaar verder willen uitbreiden en op maat gemaakte partnerschappen binnen de supply chain. Het aantrekken van dit nieuwe type lading naar Antwerpen is een positieve boodschap voor de Antwerpse haven en de Antwerpse breakbulksector. Want naast de afhandeling van logs wordt er ook een meerwaarde gecreëerd op het gebied van CFS-activiteiten, fumigatie en andere operaties die direct ter plaatse kunnen worden aangeboden. Met dit nieuwe unieke logboekverwerkingsconcept zet PSA een positief verhaal neer in een uitdagende periode voor de breakbulksector. Het onderstreept de can-do-mentaliteit van Antwerpen en bewijst dat alles mogelijk is in de Antwerpse haven.

PSA logs handling1.jpg

Nieuwe havenkraan voor Tata Steel in IJmuiden

Als het weerbeeld gunstig blijft, wordt in de loop van volgende week bij Tata Steel in IJmuiden een nieuwe havenkraan afgeleverd voor het lossen van zeeschepen met grondstoffen voor de staalproductie. Het transport is bepaald geen sinecure: de 62 meter hoge, 108 meter lange en 32 meter brede kraan werd op 26 augustus in Polen op een ponton van 100 bij 33 meter geplaatst en is sinds 30 augustus over zee onderweg naar IJmuiden. Na aankomst wordt de kraan aangemeerd in de eigen zeehaven van Tata Steel in IJmuiden. Na het treffen van de nodige voorbereidingen zal de 1.950 ton zware kraan een paar dagen later op de kop van de havenkade worden geplaatst, naast de huidige kranen. De verwachting is dat de loskraan twee maanden later volledig operationeel is. De eigen zeehaven behoort tot de vele sterke punten van het staalbedrijf, dat een ideale ligging combineert met een uitgekiende configuratie van fabrieken, installaties en R&D-faciliteiten waarin aan de ontwikkeling van de nieuwste staalsoorten wordt gewerkt.

“Er zijn in de wereld niet veel staalfabrikanten die over een eigen diepzeehaven beschikken”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “Dat is een van de vele voordelen die wij hebben. Deze haven is een belangrijk onderdeel van het succes van ons bedrijf in IJmuiden. De loskranen vormen het begin van het proces van staal maken. Door te investeren in deze nieuwe, hightech loskraan zorgen we ervoor dat onze haven over ultramoderne faciliteiten beschikt en klaar is voor de toekomst.”

Hightech en duurzaam
De nieuwe loskraan heeft een capaciteit van 3.000 ton per uur (65 ton werklast). Ter vergelijking: de huidige drie loskranen hebben elk een capaciteit van 2.000 ton per uur (40 ton werklast). De kraan is gebouwd conform de laatste stand der techniek op het gebied van geluid en milieu. Zo zit er aan de voorzijde een morsplaat, die over het te lossen schip steekt om materiaal dat uit de grijper valt op te vangen. Sproeiers in de stofschotten kunnen bij droog weer worden geactiveerd. De bunker waarin de grondstoffen kunnen worden gelost is voorzien van stofschotten en stofdeuren. Dit alles om stofverspreiding te voorkomen. De aandrijvingen zijn geluidsarm en energiezuinig, met een systeem dat stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. In totaal lossen de kranen in de haven van Tata Steel jaarlijks zo’n 110 tot 120 schepen, goed voor zo’n 14 miljoen ton aan grondstoffen.

tata.jpg
engineer apprenticeship job poster.png

Abonnee worden van ons portaal? Uw redactionele info gegarandeerd op onze site en newsletters? Bereik heel het jaar door tienduizenden tot honderdduizenden bedrijven. Plaatst uw logo's op onze sites en pagina's. Plaats en verander uw advertenties heel het jaar door  volgens uw behoeften, producten en evenementen/vakbeurzen zonder dat het u meer kost. Als abonnee van ons portaal bent u zeker dat u gezien bent! Elke dag en elke maand opnieuw. Voor info.

Gosselin wordt officiële consolidatiehub voor de binnenvaart

Port of Antwerp test slimme armband om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen

Floatel Kalmar biedt tijdelijke huisvesting voor scheepsbemanning in Haven Oostende

HMM Algeciras, zusterschip van de HMM Rotterdam.

Foto: Danny Cornelissen

Sinds februari 2020 worden containers die van en naar de haven van Antwerpen varen via het Albertkanaal geconsolideerd op de Gosselin-terminal op het Albertkanaal. Van daaruit worden ze in groepen van minimaal 20 containers op een binnenschip geladen en naar een van de diepzeeterminals getransporteerd. Deze nieuwe werkwijze wordt geïmplementeerd op aanbeveling van en in samenwerking met het Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse Gewestautoriteiten. "We zijn 100% klaar", zegt Marc Smet, CEO van Gosselin Group. “Vorig jaar hebben we onze terminal uitgebreid met 20.000 m², waardoor we de ideale positie hebben om het extra volume aan te kunnen.   Uit het persbericht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen:   Sinds 2018 hebben het Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse regering consolidatiehubs aangewezen op verschillende navigatiecorridors die naar de haven leiden. Het doel is om binnenlands containervervoer te ondersteunen door volumes te bundelen. Met ingang van 1 februari 2020 begon de Gosselin Container Terminal in Deurne als een extra hub in dit ondersteuningsprogramma. Binnenvaartoperators kunnen hier ook volumes bundelen voor een transactiekost van vijf euro. De consolidatiehubs zullen dan de regelingen treffen voor transport van en naar de maritieme terminals voor een vast transporttarief per hub. Het bundelen van volumes is een van de pijlers van het actieplan voor containervervoer, met als doel het vergroten van de gespreksomvang voor binnenvaartschepen bij de maritieme terminals en zo de afhandeling te optimaliseren. Het bundelen van volumes is mogelijk via partnerschappen met andere operators of door containers uit te wisselen in het achterland, via de bovengenoemde hubs of op een andere manier.

gosselin.jpeg

Kort nieuws!

Great Lakes Dredge & Dock Corporation (NASDAQ: GLDD), de grootste baggerdienstverlener in de Verenigde Staten, meldt dat het recente contracten ter waarde van in totaal $ 51,1 miljoen heeft ontvangen.

Foto : Het grootste heavy-liftschip ooit gebouwd in de Verenigde Staten.

liftship.webp

Port of Antwerp en technologiebedrijf Rombit slaan de handen in elkaar om Covid-besmettingen op de werkvloer te voorkomen. Rombit ontwikkelde hiervoor de Romware Covid Radius, een digitale armband om social distancing en contact tracing te waarborgen. Port of Antwerp gaat als eerste aan de slag met de innovatieve armband.

Port of Antwerp test als eerste

Rombit heeft voor deze armband, de Romware Covid Radius, functionaliteiten toegevoegd aan haar bestaande veiligheidsarmband Romware ONE. Dit zal werkgevers helpen om de strenge voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na te leven, met respect voor de privacy van de werknemer. Bovendien onderschrijft het hiermee de oproep van de Vlaamse Overheid om digitale oplossingen te creëren die de samenleving door de coronacrisis kunnen loodsen. Port of Antwerp, dat recent een project opstartte met de veiligheidsarmband Romware ONE, gaat de Corona-functionaliteiten nu als eerste gebruiken.

Social distancing en contact tracing 

De nieuwe Covid-armband zet in de eerste plaats in op social distancing. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan krijgen ze een waarschuwingssignaal. Privacy staat hier voorop: de Covid Wearable stuurt op geen enkel ogenblik locatie- of andere gevoelige data door van de werknemer.

De armband laat ook contact tracing toe: is iemand besmet, dan kan een preventieadviseur of gemachtigd vertrouwenspersoon nagaan met welke collega’s hij of zij in contact geweest is, om meer besmettingen te voorkomen.

rombit.webp

Woensdag 3 juni arriveerde HMM Algeciras op zijn maidentrip in de Amaliahaven te Rotterdam om containers over te slaan bij RWG (Rotterdam World Gateway).

Floatel Kalmar

Woensdag om 14.30 uur kwam het floatel (= drijvend hotelschip) Kalmar Haven Oostende binnen. Dit hotelschip is in opdracht van Deme vanuit Bremerhaven (DE) naar Oostende gevaren. Het schip biedt alle nodige faciliteiten om bemanning van schepen comfortabel te laten overnachten. 

Sinds de COVID-19 crisis is een reisverbod van kracht. Dit geldt ook voor werknemers die op schepen werken. De bedoeling van dit floatel is om de bemanning en het personeel werkzaam voor Deme op de offshore windparken voor de Belgische en Nederlandse kust, hierop te laten verblijven. Dit om de maatregelen op te vangen betreffende beperkingen van reizen.  Het schip heeft 220 cabines aan boord. 

Deze operatie is gebeurd in samenspraak met de immigratiediensten, Port Health, Saniport en de havenkapiteinsdienst van Haven Oostende. 

Er wordt verwacht dat dit floatel een tweetal maanden in de haven van Oostende zal liggen. In haar kielzog zullen eind april alvast de Deme-schepen Flintstone, Livingstone en Innovation de haven van Oostende aanlopen om een bemanningswissel te organiseren. De huidige bemanning en het personeel zal dan van het floatel Kalmar gebruik maken.

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

floating.jpg
hmm.jpg

Nieuwe proeffabriek voor 

bio-based plastic in North

Sea Port GENT

bio.jpg

Kloosterboer bouwt reefer containerterminal in Vlissingen

Logistiek dienstverlener Kloosterboer investeert op haar locatie in de haven van Vlissingen in een geautomatiseerde en uiterst duurzame reefer containerterminal onder de naam Kloosterboer Containerterminal Vlissingen met initieel 1.020 reefer plugs. De containerterminal zal medio 2020 operationeel zijn. De verwachting is jaarlijks 250.000 TEU te behandelen. Uniek aan deze containerterminal is het aantal reefer plugs. In aanvang kunnen in totaal 1.020 reefer containers worden voorzien van elektriciteit. Dit is nodig om de overwegend met voedingswaren gevulde containers op de gewenste temperatuur te houden. De containerterminal wordt uitgerust met 4 geautomatiseerde, electrisch aangedreven Rubber Tired Gantry (RTG) kranen Deze kranen garanderen een hoge opslagcapaciteit. Door het gebruik van deze kranen vermindert het aantal reachstackers op de terminal, waardoor de CO2 uitstoot met 800.000 kilogram gereduceerd wordt. Kloosterboer is de eerste containerterminal die van dit type automatische kranen gebruik gaat maken. De ultramoderne container terminal is daarnaast voorzien van automatische onbemande gates. Om toegang te krijgen tot de containerterminal wordt gebruikt gemaakt van de CargoCard, waarmee chauffeurs zich registreren en identificeren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van nieuwe softwaresystemen. Door slimme interactie tussen deze systemen worden volgens bepaalde algoritmes de meest efficiënte opslag en afhandeling van containers bepaald. De containers worden 24/7 op afstand gemonitord op werking en instellingen, zoals temperatuur.

Vesta Terminals BV breidt in Antwerpen uit met 150.000 m³ opslagruimte voor (bio)vliegtuigbrandstof, gasolie of diesel. Daarmee komt de totale capaciteit van Vesta Terminal Antwerpen NV op bijna 950.000m³. 

De uitbreiding bestaat uit vijf nieuwe tanks van elk 30.000m³.

Er komen speciale pijpleidingsystemen voor (bio)vliegtuigbrandstof om aan de productkwaliteitseisen te voldoen. De capaciteit zal worden aangesloten op de steigers en het CEPS-pijpleidingsysteem, dat de terminal verbindt met de meeste grote luchthavens in West- en Noordwest-Europa.

“Om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen voor vliegtuigbrandstof, beantwoordt de nieuwe investering aan de nieuwste gezondheids-, veiligheids- en milieunormen en omvat ze investeringen in waterafvoer- en (meervoudige) filtersystemen, systemen voor additieven en ronde pompsystemen.”

vesta.jpg
cibleer.jpg

Sweco en Arcadis zijn partners van een consortium dat verantwoordelijk is voor de planning en het ontwerp van een grote waterweg voor binnenvaartschepen tot 4.400 ton tussen Frankrijk, België en Nederland. Het nieuwe kanaal zal 107 kilometer overbruggen: tussen de Oise in Compiègne en het kanaal Duinkerke-Schelde in de buurt van Cambrai. In totaal zullen er zeven sluizen, drie kanaalbruggen en 61 bruggen aangelegd worden. De werkzaamheden in onze sector zouden in 2022 starten en de ingebruikname is voorzien in december 2028. Gezien de omvang en complexiteit van het project zijn het ontwerp en projectmanagement onderverdeeld in verschillende geografische sectoren.

Het Scandinavische Stora Enso investeert 9 miljoen euro in een proeffabriek in North Sea Port in Gent. In deze fabriek worden de bouwstenen worden ontwikkeld voor bio-gebaseerd plastic. Het plastic kan worden gebruikt in transparante verpakkingen voor de voedings- en drankenindustrie.
In eerste instantie zal de proeffabriek industrieel beschikbare fructose gebruiken om hoogwaardige chemicaliën en materialen te produceren voor het testen van toepassingen. In de toekomst is het de bedoeling om het proces uit te voeren op suikers gewonnen uit hout en andere non-food biomassa.

Recordbrekende LNG-bunkering voor Sleipnir in Rotterdam

seine-schelde-overview-770px.png

Nieuwe waterweg

Opnieuw record in Rotterdamse containerhaven

Vanmorgen 4 juni vertrok bij APMT 2 in de Prinses Amaliahaven het containerschip Marseille Maersk naar Tanjung Pelepas (Maleisië) met een diepgang van 17,30 meter. Dat is een Rotterdams record voor een containerschip.

maersk.jpg

Nieuwe testreeks voor het ontgassen van binnenvaartschepen start in Zeeland

Schonere lucht langs de waterwegen dankzij innovatieve technieken

Varend ontgassen langs binnenvaart routes is slecht voor de luchtkwaliteit, voor de gezondheid van omwonenden en voor mensen die met deze stoffen werken.
Sinds 2015 hebben de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland al een verbod op het ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen ingevoerd.

De industrie heeft de afgelopen jaren al een aanzienlijke reductie van uitstoot weten te bereiken door ‘dedicated en compatibel’ varen in te voeren waardoor ontgassen niet meer nodig is. Het totaal vermijden van ontgassen is hiermee nog niet te voorkomen.

In 2020 worden de verboden daarom gefaseerd uitgebreid tot een landelijk verbod dat zorgt voor 98% minder uitstoot van deze schadelijke stoffen.

Bij North Sea Port, locatie Vlissingen, is op 28 mei a.s. gestart met het testen van dampverwerkingsinstallaties. Doel is om binnenvaarttankers met een nieuw ontwikkelde installatie veilig en gecontroleerd restdampen te laten verwerken. Tijdens het testen wordt steeds gemeten hoe de apparatuur functioneert.
Deze tests zijn de eerste van een reeks testen met verschillende typen installaties in de havens van North Sea Port (Vlissingen, Terneuzen, Gent) Rotterdam en Amsterdam.
De metingen van de resultaten van de ontgassing worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau zodat vastgesteld kan worden welke installaties kunnen voldoen aan de strengste eisen of waar nog verbeteringen noodzakelijk zijn.
De resultaten van de proefnemingen worden geëvalueerd in de taskforce varend ontgassen die daarna de minister zal adviseren over de verdere opbouw van de infrastructuur.

De test in Zeeland wordt gesteund door Shell Chemicals Europe. De locatie in Vlissingen is beschikbaar gesteld door North Sea Port, als onderdeel van het streven naar een meer duurzame haven. De provincie Zeeland steunt het project; Zeeland bekleedt op dit moment ook het voorzitterschap van de landelijke taskforce varend ontgassen.
GreenPoint Maritime Services levert de dampverwerkingsinstallatie waarmee de proef wordt uitgevoerd.

IPlogo.jpg

Vopak investeert in 50.000 cbm nieuwe roestvrijstalen capaciteit (8 tanks) voor de opslag van chemicaliën in de haven van Antwerpen aan de Vopak Terminal Linkeroever.

vopak.png

Holland America Line

Holland America Line heeft vorige maand een nieuwe kapitein verwelkomd. Voor het eerst is dit een Belg. Kevin Beirnaert komt uit Oost-Vlaanderen. Hij heeft de eer om meteen kapitein te worden van de Nieuw Statendam, het nieuwste schip in de vloot.

Heerema's Sleipnir, het sterkste half-afzinkbare kraanschip, ontving gisteren in het Calandkanaal de grootste LNG-bunker die ooit heeft plaatsgevonden: 3.300 ton. Titan LNG organiseerde de bunkering met behulp van Coral Fraseri, de LNG-tanker van Anthony Veder. De levering nam minder dan 24 uur in beslag.

Het schip heeft een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen.

Hij is volledig uitgerust met LED-verlichting, heeft een warm / koud energieterugwinningssysteem en kan draaien op LNG.

Het gebruik van LNG vermindert de schadelijke lokale emissies aanzienlijk en stoot minder CO₂ uit dan andere veelgebruikte brandstoffen.

 

HERENTALSE BRUG VAN 2740 TON 30 METER VERSCHOVEN

 

De werken aan de brug van de Herenthoutseweg over het Albertkanaal zijn enkele maanden geleden opgestart en kwamen op zondag 28 juni in een nieuwe fase. Tijdens deze werken wordt een nieuwe, verhoogde brug gebouwd en wordt het kanaal ter plaatse verbreed. Vandaag 28 juni is de oude brug 30 meter verschoven zodat ze als tijdelijke omleidingsweg kan dienen bij de bouw van de nieuwe hogere brug.

Nieuwe brug Albertkanaal Lummen

Eind juni starten de hoofdwerken voor de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Lummen. Op de plaats van de bestaande brug bouwen we een volledig nieuwe brug. Daardoor werd de brug vanaf 22 juni 2020 volledig afgesloten voor alle verkeer voor een periode van 9 maanden. Zaterdagnacht is de brug afgebroken. 

Erik van Boom is benoemd als Managing Director of Alphatron Marine Netherlands

kapitein.png

Er is begonnen met de bouw van twee nieuwe, grotere Stena Line-veerboten

Midden in de aanhoudende pandemie heeft veerbootmaatschappij Stena Line bevestigd dat de bouw van hun twee nieuwe grotere E-Flexer-veerboten is begonnen in Weihai, China. De schepen zijn besteld in 2018 en de levering wordt verwacht in 2022. Stena Line heeft ook bevestigd dat het derde E-Flexer-schip dat bestemd is voor de Ierse Zee, Stena Embla, naar verwachting op tijd zal worden geleverd en zal beginnen te werken op Belfast-Liverpool route in januari 2021.

stena.jpg

Nieuw elektrisch binnenschip Nedcargo en BCTN laadt eerste containers

Logistiek dienstverlener Nedcargo en binnenvaartoperator BCTN hebben een nieuw elektrisch binnenschip, De ‘Nijmegen Max’, in de vaart genomen. Het zal varen tussen enkele terminals van BCTN en de havens van Rotterdam en Antwerpen.

De 110 meter lange ‘Nijmegen Max’ werd eind vorige week technisch getest en werd vandaag officieel goedgekeurd in aanwezigheid van Diederik Antvelink, director van Nedcargo, en Joop Mijland (foto), managing director van BCTN. Het schip werd door beide ondernemingen gezamenlijk ontwikkeld. “Het vaart tussen de terminals van BCTN in Nijmegen en Venray en de havens van Rotterdam en Antwerpen”, zegt Antvelink.

Het elektrische schip gebruikt momenteel nog dieselgeneratoren om de elektromotoren aan te drijven. “Binnenkort gaan we aan de slag met batterijcontainers. Als die klaar zijn kunnen we volledig emissievrij varen. Met de dieselgeneratoren halen we een snelheid van 17 km/u met 600 kW. Dat betekent dat we super energiezuinig kunnen opereren”.

Het schip is 110 meter lang. “Doordat de elektromotoren minder ruimte innemen, kan het meer containers aan boord nemen, tot 14 containers in de lengte.”

Op de terminal in Nijmegen komt een oplaadstation voor de batterijcontainers. “Er is al een Europese subsidie vrijgemaakt voor de bouw van het oplaadstation. Dat betekent dat we binnen het jaar waarschijnlijk al emissievrij kunnen varen”

Maritieme campus Antwerpen (MCA) start van de werken

MCA brengt maritieme en havengebaseerde spelers van start-ups tot bedrijven samen. Deze do-campus wordt het innovatiecentrum dat zich uitstrekt tot de brede zee- en havenindustrie. Hier vormen bedrijven, publieke partners, onderzoekers en start-ups een community. De ambitie is om de Europese en mondiale maritieme industrie te versterken en duurzaam maken. De sloop- en bodemsaneringswerken zullen naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. De ambitie is om begin volgend jaar te starten met de bouwwerkzaamheden voor de eerste bouwfase van circa 30.000m². De ambitie is om in 2023 te openen. Alexander Saverys, CEO van rederij CMB en initiatiefnemer van MCA, zegt het zo: “Momenteel hebben we havens van wereldklasse zoals de haven van Antwerpen en een maritieme industrie van wereldklasse in ons land. De wereld verandert snel en ook de concurrentie neemt toe. Om onze positie te behouden, moeten we vooruit kijken en denken. Ik geloof sterk in samenwerking en innovatie als sleutel voor deze uitdagingen. Door krachten te bundelen met partners ontstaat schaal en door kennis en competenties te combineren ontstaan ​​er R&D en innovatieve ideeën die ons helpen om te reageren op nieuwe evoluties in de branche. Met de nieuwe campus kunnen we onze huidige positie behouden en zelfs versterken en uitbreiden. ” Reslea, de vastgoedtak van CMB, heeft vorig jaar de voormalige BP-site gelegen aan de Benzineweg naast het natuurgebied ‘Hobokense polder’. De visie van MCA wordt vertaald tot een ambitieus eerste bouwproject en masterplan voor de hele site.

 Deze campus zal uitgroeien tot een doe-campus met ruimte voor de kernactiviteiten van grotere maritieme bedrijven, samenwerking en collectieve creatie, labs, workshops, een breed scala aan R & D-faciliteiten, lessen en onderwijs en ondersteunende diensten. MCA streeft ernaar om zoveel mogelijk kwalitatieve spelers uit de brede maritieme sector te verbinden industrie mogelijk in één gemeenschap op zoek naar antwoorden op de maritieme uitdagingen van morgen; privé, onderwijs en onderzoek, publieke partners kunnen allemaal deelnemen. “Het idee van co-creatie voor MCA wordt ook toegepast op de manier waarop we de campus ontwikkelen en waarom we voor een innovatieve formule van het bouwteam hebben gekozen. We zochten partners die delen onze visie op MCA en onze visie op collectieve creatie. De bouwteampartners zijn compatibele en stabiele bedrijven die de juiste mensen aan tafel brengen. Omdat het team zal nog vele jaren samenwerken, de competenties, middelen en mentaliteit waren uitgebreid gescreend. Het is spannend om iets te veranderen en te zien hoe dit zich zal ontwikkelen een inspirerend campusconcept. Ook de MCA-gemeenschap zal hierop gebaseerd zijn, nogal atypisch aanpak. ”, besluit Bart Huybrechts, algemeen directeur van Reslea en MCA. Sinds vorig jaar werkt een bouwteam aan het ontwerp van het eerste gebouw en de visie voor de ontwikkeling van de site. Het bouwteam voor MCA is een primeur vanwege de zeer vroege tijd betrokkenheid en de verregaande samenwerking met de architecten KCAP en Atelier Romain, aannemer Willemen Construct, ingenieursbureau Tractebel en smart building specialist Spacewell. De sloop en bodemsanering worden uitgevoerd door Deme Environmental Contractors (DEC) en Aertssen.

btcn.jpg
cmb.jpg

Kraanschip Saipem 7000 na megaoperatie vertrokken uit Eemshaven

Een van de grootste kraanschepen ter wereld, de Saipem 7000, is zondag 12 juli voor de derde keer uit de Eemshaven vertrokken. Met behulp van vier sterke sleepboten van Iskes Towage & Salvage (Port Towage Groningen) en Svitzer werd het immense platform de haven uitbegeleid. Broekman Logistics droeg als agent zorg voor het schip.

Sinds het vertrek van de Saipem is de indrukwekkende skyline van de Eemshaven veranderd, want de twee kenmerkende lichtblauwe kranen van het schip torenden zeven maanden hoog boven de haven uit. De Saipem lag sinds 4 december 2019 aan de Noordkade van de Wilhelminahaven en is nu onderweg naar het Neart Na Gaoithe offshore windpark voor de kust van Schotland. Na het afronden van dat project vertrekt de Saipem naar Taiwan, waar het eveneens wordt ingezet voor een offshore windpark.

Groningen Seaports investeert fors in bedrijventerrein Heveskes

Groningen Seaports gaat meer dan € 25 miljoen investeren om het Heveskes-industrieterrein, gelegen tussen Chemie Park Delfzijl en de aluminiumfabriek Aldel, geschikt te maken voor allocatie, ontwikkeling en aansluiting op de bestaande wegen, kabels en leidingen. Door de ontwikkeling van de site van Heveskes vervult Groningen Seaports haar brede missie: het duurzaam ontwikkelen en exploiteren van bedrijventerreinen en het bijdragen aan werkgelegenheid en duurzame groene economische groei in de regio. Dit deel van het industrieterrein biedt naar verwachting werkgelegenheid aan 200 tot 250 personen. Faciliteren van gezamenlijke infrastructuur Naast de basisinfrastructuur zoals wegen, waterwegen en nutsvoorzieningen wordt het industrieterrein Heveskes gekoppeld aan de bestaande nutsvoorzieningen van Chemie Park Delfzijl. Groningen Seaports gaat een groot deel van deze voorzieningen realiseren en exploiteren. Onder deze faciliterende gezamenlijke infrastructuur valt ook een waterstofinfrastructuur, waarvoor Groningen Seaports de door het havenbedrijf zelf ontwikkelde kunststof waterstofleiding gebruikt. Op het terrein worden ook gedeelde voorzieningen ontwikkeld zoals parkeergarages, poortgebouw en weegbrug met diensten. CEO König: “Door dit gebied toekomstbestendig te maken, leveren we een belangrijke bijdrage aan een circulaire economie. Met Chemport Europe biedt deze regio een sterk ecosysteem voor groene chemicaliën. Daar gaan we voor. Ons doel is om het chemiecluster in 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Deze investering en het aantrekken van toonaangevende bedrijven geven die visie steeds meer gestalte. ” Werk onderweg Het werk is inmiddels in volle gang en omvat onder meer het ophogen van het terrein, het afbreken van een oud baggerspeciedepot, het aanleggen van sloten, wegen, een hekwerk en een toegangspoort. Ook wordt er aan het Oosterhornkanaal een laad- en losinstallatie gebouwd. Het werk is nodig om nieuwe bedrijven te faciliteren op het 42 hectare grote terrein dat jarenlang onontwikkeld is gebleven, waarvan 29 hectare uiteindelijk kan worden toegewezen aan nieuwe bedrijven. De site wordt gefaseerd ontwikkeld tot en met 2024.

groningen.jpg

Port of Antwerp beperkt de schade in coronacrisis

Totale goederenoverslag daalt met 4,9%; eerste tekenen van herstel zichtbaar.