top of page
IPlogo_edited.png

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

Installatie van funderingen met succes voltooid voor grootste offshore windpark van België

Bouw van windpark Borssele 1+2 voor Zeeuwse kust van start

Boskalis herfinanciert kredietfaciliteit met nieuwe 500 euro faciliteit.

uw logo?

DEME heeft met succes de installatie van 58 monopijlerfunderingen en twee funderingen voor offshore substations voltooid voor het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee. Op 2 januari landde de laatste monopijlerfundering op de zeebodem. Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshore windpark in België.

DEME_25_008_091.jpg
windpark.jpg

De onderdelen van windpark SeaMade  werden  werden onlangs gelost op de REBO terminal Haven Oostende voor de start van het grootste windmolenpark in de op het huidige windpark concessie in het Begische gedeelte van de Noordzee. 58 windturbines moeten genoeg energie leveren voor ca. een  half miljoen gezinnen van groene stroom te voorzien.

Eerste van twee offshore substations voor SeaMade onderweg naar de Belgische Noordzee

Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee. Het 1.200 ton zware substation telt vier dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW.

Mathias Verkest, CEO van het offshorewindpark SeaMade: “Het is echt spannend om getuige te zijn van de load-out van deze enorme staalconstructie van 1.200 ton op de assemblagewerf van Fabricom. We zijn blij dat het eerste van de twee offshore substations naar het concessiegebied van Mermaid is vertrokken en we zijn dankbaar voor de vele uren die de gecombineerde teams hebben besteed om hier een succes van te maken. Dankzij een nauwe samenwerking en de enorme inzet van een toegewijd team en onze contractanten zullen we groene energie kunnen leveren aan 485.000 Belgische huishoudens.”

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux: “De participatie van ENGIE in het offshorewindpark SeaMade versterkt onze positie als grootste groenestroomproducent van het land en onze ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’-transitie. We zijn trots om op verschillende vlakken betrokken te zijn bij SeaMade. Enerzijds is ENGIE sinds het begin partner van dit belangrijke project voor hernieuwbare energie in België, en anderzijds hebben de gebundelde expertises van onze dochterondernemingen ENGIE Fabricom en Tractebel bijgedragen tot de succesvolle opbouw van de hoogspanningssubstations.”

Key facts

  • Totale investering: € 1,3 miljard

  • Totaalcapaciteit: 487 MW

  • 40-50 km van de haven van Oostende

  • 58 SGRE 8,0 MW offshore wind turbines

  • Hoogte wind turbine op hubhoogte: 109 m

  • Diameter rotor: 167 m

Two offshore substations verbonden met Elia’s offshore grid (MOG)

  • Jaarlijkse productie voor 485,000 gezinnen

  • Jobcreatie: 1,400 directe en 1,400 indirecte jobs tijdens de ontwikkelings- en constructiefase

  • Jobcreatie: 100 langetermijnjobs tijdens de operationele fase

Koninklijke Boskalis Westminster NV (Boskalis) heeft zijn zogenoemde Revolving Credit Facility (RCF) geherfinancierd waarmee het de beschikking heeft over een gecommitteerde bankfinanciering van EUR 500 miljoen tot april 2025. De door ING gecoördineerde nieuwe faciliteit wordt verstrekt door een syndicaat van zeven banken (ABN AMRO Bank, BNP Paribas, HSBC, ING Bank, MUFG, Rabobank en NatWest).

Jan De Nul en LS Cable sluiten offshore wind-parken‘Hollandse Kust Noord en West Alpha’ aan op Nederlands elektriciteitsnet

TenneT heeft het consortium Jan De Nul Group en LS Cable & System de contracten toegekend voor de levering en installatie van hoogspanningskabels die de Nederlandse offshore windparken Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West Alpha met het elektriciteitsnet aan land zullen verbinden.

Jan De Nul Group zal de kabels transporteren, installeren en beschermen. LS Cable & System zal instaan voor het design en de productie van de kabels. De offshore installatiewerken zullen plaatsvinden in 2022-23.

Zowel Hollandse Kust Noord als Hollandse Kust West Alpha zullen elk verbonden worden door middel van twee hoogspanningskabels van 220 kV. In totaal zullen dus vier kabels met een totale lengte van 210 km aansluiten op het Nederlandse elektriciteitsnet ter hoogte van Beverwijk, net ten noorden van de haven van IJmuiden. Eens operationeel zullen deze windparken tot wel 1.400 MW produceren, genoeg om één miljoen huishoudens voor een heel jaar van groene elektriciteit te voorzien.

Bart de Poorter, General Manager van DEME Offshore benadrukt: “Na de succesvolle installatie van de funderingen en onderzeese kabels hebben we opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt voor het offshore windmolenpark SeaMade. Deze prestatie benadrukt onze kennis en uitgebreide expertise in het aanbieden van innovatieve oplossingen voor complexe offshore windprojecten. Doordat ons land een van de voortrekkers is op het vlak van hernieuwbare offshore-energie hadden we de mogelijkheid een toonaangevende groep Belgische bedrijven te vormen die betrokken zijn bij de bouw van offshore windparken over de hele wereld. De gecombineerde kennis en ervaring van onze ingenieurs kunnen worden toegepast bij de meest uitdagende projecten. Dat is bijzonder belangrijk nu de sector van offshore windenergie zijn bereik uitbreidt tot ver buiten de Noord-Europese wateren.”

Raf Iemants, gedelegeerd bestuurder van Smulders: “We zijn erg blij dat we konden meewerken aan de bouw van de nieuwe Belgische offshore windmolenparken Mermaid en Seastar. De substations zullen aansluiten bij de reeds geïnstalleerde funderingen voor substations en de 58 WTG-funderingen die ook door Smulders werden geleverd. De volgende stap is de offshore-installatie van het Mermaid OSS en de ingebruikname ervan om groene stroom te kunnen leveren aan Belgische gezinnen.”

SeaMade NV, een samentrekking van SEAstar en merMAID, is een samenwerking tussen:

  • Otary RS NV – 70%

  • Engie NV – 17,5%

  • Eneco Wind Belgium SA – 12,5%

uw logo?
uw logo?
uw logo?
uw logo?

Uw advertentie hier?

uw logo?
uw logo?

11 windturbines in Zeebrugge

ICO, Port of Zeebrugge en ENGIE slaan handen in elkaar in een uniek partnership: 11 windturbines in de haven van Zeebrugge zullen het grootste elektrische laadeiland van België geïnstalleerd door EVBox van groene elektriciteit voorzien.

International Car Operators (ICO) in Zeebrugge, een belangrijke draaischijf voor roll-on/roll-off goederenbehandeling voor wereldwijde bestemmingen, voert op indrukwekkende manier zijn energietransitie uit. In samenwerking met ENGIE en Port of Zeebrugge wordt de terminal de locatie voor het grootste onshore windpark in Vlaanderen met een totaal vermogen van 44 MW. ENGIE zorgde er eveneens voor het grootste ‘elektrische laadeiland’ van het land met 308 EVBox elektrische laadpunten.

evbox.jpg
uw logo?

Deep Dig-It trencher begraaft zeekabels naar ruim 5 meter diepte voor aansluiting windparken op zee

uw logo?
uw logo?

TenneT bouwt ten noorden van de Maasvlakte de netaansluiting voor het project Hollandse Kust (zuid). Daarvoor moeten vier kabels de Noordzeebodem in. Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé op zee moeten die kabels ruim 5 meter de bodem in om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond over te steken. Voor deze operatie heeft Van Oord speciaal de Deep Dig-It ontwikkeld, een gigantische, op afstand aangestuurde trencher. Van Oord voerde vandaag, namens het consortium Van Oord-Hellenic Cables, de laatste tests met deze enorme machine in de Alexiahaven uit, ter voorbereiding op de daadwerkelijke installatie van de kabels in juli van dit jaar.

De Deep Dig-It is een zogenaamd “Tracked Remotely Operated Vehicle” (TROV) die onbemand over de zeebodem rijdt, een diepe sleuf maakt voor de kabels, deze tegelijkertijd erin legt en de sleuf weer afdekt.  Het bijzondere van deze nieuwe trencher is dat het  de allergrootste en meest krachtige in zijn soort is. De trencher weegt 125.000 kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog, en 11 meter breed. De Deep Dig-It heeft een enorm vermogen van 2.500 pk en kan daarmee kabels begraven in zeer harde grond. Naast het grote vermogen is de diepte tot waar de trencher kabels kan begraven ongeëvenaard: meer dan 5 meter. De Deep Dig-It zit vol met Marine ingenuity en met de bouw van deze nieuwe trencher speelt Van Oord in op de laatste ontwikkelingen in de offshore wind markt. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oord’s offshore installatieschip MPI Adventure, die  is uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.

deeg dig it.jpg

Joulz en GreenFlux bereiken overeen-komst over de verkoop van Nederlandse laad-palendivisie

Joulz en GreenFlux hebben een overeenkomst bereikt voor de overname van de Nederlandse laadpalendivisie van GreenFlux door Joulz. Met de aankoop versterkt Joulz haar positie op het gebied van laadinfrastructuur, zowel in kennis, capaciteit als in landelijke aanwezigheid. De werkgelegenheid voor de medewerkers blijft behouden. GreenFlux focust zich volledig op de doorontwikkeling van het GreenFlux EV charging platform en de internationale groei van het bedrijf.

Eerste Triton Knoll offshore platform succesvol geïnstalleerd

Het 857MW Triton Knoll Offshore Windpark project bereikte dit weekend een belangrijke mijlpaal  toen de eerste van de twee Siemens Offshore Transformer Modules® (OTM) - de offshore onderstation platformen - van Hoboken, België, naar de eindbestemming, 32 kilometer voor de kust van Lincolnshire, werden getransporteerd.

Nederland heeft wereldprimeur met eerste offshore zonnefarm-systeem

HYPORT®: groene waterstoffabriek in Oostende

Haven van Oostende, DEME Concessions en PMV kondigen een exclusief partnerschap aan op maandag 27 januari. Hun doel is om tegen 2025 een fabriek in het havengebied van Oostende operationeel te hebben die groene waterstof produceert. Dit eindproduct, groene waterstof, zal zowel dienen als energiebron voor elektriciteit, transport, warmte en brandstof en als grondstof voor industriële doeleinden. In de eerste fase van het proces zal de algemene haalbaarheid verder worden onderzocht en zal een ontwikkelingsplan worden uitgewerkt. Een innovatief demonstratieproject met mobiele walstroom zal dan worden gestart. Een demonstratieproject met een innovatieve elektrolyseur van ongeveer 50 MW is ook gepland. Tegen 2022 start de uitrol van een grootschalig walstroomproject op groene waterstof. De finish zal in 2025 worden overschreden met de voltooiing van een commerciële groene waterstoffabriek in het kader van de geplande nieuwe offshore windconcessies.

Vandaag kondigt Oceans of Energy aan de eerste drijvers van het eerste zonnefarm-systeem op zee ter wereld te hebben geïnstalleerd op de Noordzee, voor de Nederlandse kust. Het offshore zonnefarm-systeem is eind november geïnstalleerd en heeft sindsdien succesvol energie opgewekt en de eerste stormen doorstaan.

“Ik ben ongelofelijk trots op dit succes. Trots op het team van Oceans of Energy, onze partners én op Nederland. Wij hebben het met z’n allen mogelijk gemaakt het eerste drijvende zonnefarm-systeem op zee ter wereld neer te leggen en dat maakt ons pionier op het gebied van offshore zonne-energieopwekking. Die schone energie op zee hebben we hard nodig, nú en in de toekomst,” aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy. Oceans of Energy heeft ondertussen zijn drijvende zonnepark op zee in omvang verdubbeld. De installatie telt nu 56 zonnepanelen met een totaal vermogen van 17 kilowattpiek. Nog in 2020 wordt dit uitgebreid naar 50 kilowattpiek.

OOE-Persbericht-dec-2019-1024x685.jpg
greendeme.jpg

BNP Paribas Fortis financiert het grootste zonnepanelenpark van Wallonië

Project Hollandse Kust (zuid)

In 2018 heeft TenneT het consortium Van Oord-Hellenic Cables de opdracht gegeven om de verbinding van land naar zee aan te leggen voor het project  Hollandse Kust (zuid). Het consortium installeert en begraaft de zeekabels die de ingang van Europa's drukste goederenhaven, de haven van Rotterdam, kruisen. Het project zal in 2022 voltooid zijn: Alpha (700MW) in 2021 en Beta (700MW) in 2022 en zal elektriciteit leveren voor 1,6 miljoen huishoudens. Daarmee draagt dit offshore windpark aanzienlijk bij aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2023 in totaal 4,5 GW aan geïnstalleerd vermogen windenergie op zee te hebben.

Het Hollandse Kust (zuid) offshore windpark ligt 22 kilometer uit de kust van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De zeekabels verbinden de twee platforms op zee met het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring. Via het landelijk hoogspanningsnet gaat de windenergie vervolgensnaar de stroomgebruiker in het land.

BNP Paribas Fortis kende een kaderfinan-ciering toe voor een totaal bedrag van ruim 3 miljoen euro voor de financiering van de installatie van 18.720 zonnepanelen in Saint-Ghislain. De zonnepanelen gaan jaarlijks 6.500.000 kWh produceren.Op 4 maart vond de inhuldiging plaats van het grootste zonnepanelenpark van Wallonië. Het park bevindt zich in Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen. De installatie kon gerealiseerd worden dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende partners. Het bedrijf Gallée, eigenaar van de grond, dat zich bereid toonde er een project met maatschappelijke impact tot leven te wekken. Het bedrijf Perpetum Energy, technisch partner gespecialiseerd in de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van productie-eenheden voor hernieuwbare energie. Invest Mons Borinage Centre dat het project mee steunde met een beperkte inbreng van financiële middelen. En tot slot BNP Paribas Fortis, de bevoorrechte financiële partner, die een originele financieringsstructuur op poten zette die beantwoordde aan de noden van het project.De samenwerking leidde tot een Waals record door een installatie te realiseren van exact 18.720 zonnepanelen goed voor een gecumuleerd vermogen van 6.400 kWc. De installatie werd in december 2019 in gebruik genomen. Met haar jaarlijkse productie van 6.500.000 kWh levert ze genoeg energie voor het jaarverbruik van 1.860 gezinnen.

Janssen Pharmaceutica 1e bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie : investering €40 miljoen

Vlaams Minister-president Jan Jambon geeft het officiële startschot voor de eerste diepe geothermieboringen op de Campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse. De boringen gaan 2,4 km diep en zullen water van minstens 85°C oppompen, dat via een warmtenet de gebouwen en bedrijfsprocessen op de Campus zal voorzien van warmte en koeling.

Door warm water met een temperatuur van minstens 85°C op te pompen vanop 2,4 km diepte verwarmt Janssen Pharmaceutica via een warmtewisselaar haar slim warmtenet; het eerste Vlaamse warmtenet van de 4de generatie dat vorig jaar werd aangelegd op de Campus in Beerse.Dat warmtenet (dat bestaat uit 3,5 km buizen) voorziet zowel gebouwen als productie- en onderzoeksketens van warmte en koeling. Dit garandeert een duurzame oplossing, want de technologie is nagenoeg CO2-neutraal én quasi onuitputtelijk. "Berekeningen wijzen uit dat we rond 30% van onze CO2-uitstoot besparen. We spreken over een jaarlijkse besparing van zo'n 15.900 ton CO2.", zegt Stef Heylen, Managing Director van Janssen Pharmaceutica.

geo.jpg

Regio Noord Denemarken enthousiast over Van Hool's waterstofbussen

Sinds kort rijden de eerste Deense waterstofbussen rond in de Noord-Denemarken. De drie bussen zijn van makelij van de Vlaamse busbouwer Van Hool (model A330).

De bussen tanken bij het nieuw gerealiseerd waterstoftankstation van het Deense bedrijf Green Hydrogen (elektrolyse on site).

Zowel de bussen als het tankstation maken deel uit van het project 3Emotion, dat WaterstofNet coördineert. 

vanhool.jpg

Parkwind en Bladt tekenen een contract voor de bouw van het Arcadis Ost 1-onderstation

Parkwind en Bladt tekenen een contract voor de bouw van het Arcadis Ost 1-onderstation Parkwind en Bladt hebben een overeenkomst getekend voor het ontwerp, de fabricage en de installatie van het Arcadis Ost 1-onderstation in de Duitse Oostzee. Het platform is gezamenlijk ontwikkeld en wordt gezamenlijk geëxploiteerd met 50Hertz, de verantwoordelijke transmissiesysteembeheerder (TSO) voor het aansluiten van de offshore windparken in de Duitse Oostzee. Het offshore windpark, 19 km van het eiland Rugen, zal naar verwachting in 2022 offshore-installatiewerken starten. De ondertekening van het contract is het resultaat van een productieve samenwerking tussen Parkwind en Bladt en start de volgende projectfase met de eerste staalwerken. Bladt Industries levert het complete onderstation voor Parkwind, met Semco Maritime en ISC als sleutelpartners. Semco Maritime is verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van de gehele elektrische systemen, terwijl het structurele ontwerp wordt geleverd door ISC Engineering. "In het kader van een wereldwijde crisis, deze handtekening en de aanstaande start van de werken bij Bladt, tonen Parkwinds onwrikbare toewijding aan om het Arcadis Ost 1-project met succes af te leveren in overeenstemming met het plan dat meer dan een jaar geleden is opgesteld. We zijn ervan overtuigd dat het team bestaande uit Parkwind, Bladt en 50Hertz de expertise inbrengt die nodig is om het transformatieplatform van de hoogste HSSE- en kwaliteitsnormen te leveren. Het gedeelde onderstation wordt het hart van Arcadis Ost 1 Offshore Windfarm en voorziet het Duitse net van groene energie voor maximaal 300.000 huishoudens '', aldus Clemment Helbig de Balzac, projectmanager van Parkwind. “We zijn buitengewoon verheugd opnieuw door Parkwind te worden geselecteerd. We zijn er samen in geslaagd om een ​​contract te onderhandelen, dat we samen met Parkwind en onze partners in het projectteam gaan uitvoeren. We onderzoeken een complex projectuitvoeringsplan, maar we hebben een ervaren projectteam toegewezen om te leveren volgens de vereisten. Ik ben ervan overtuigd dat de sterke samenwerking en het vertrouwen tussen Parkwind en Bladt nog verder zal worden versterkt als we samen het vierde project samen beginnen ', zegt Nils Overgaard, Chief Sales Officer van Bladt Industries. “Dit is weer een spannend project voor Parkwind waar we heel graag aan kunnen bijdragen in samenwerking met Bladt en een hecht en hecht team van partners. We zullen samen gebruik maken van en bouwen aan onze sterke staat van dienst en kijken ernaar uit om onze technologie, ervaring en competenties opnieuw in het spel te brengen om Parkwinds ambitie om een ​​echt duurzame toekomst te creëren te ondersteunen, zegt Carsten Nielsen, Senior Vice President, Renewables Semco Maritime.

zonwallonie.jpeg

Total

TOTAL huldigt officieel het eerste publieke bioCNG-station in ter hoogte van de Werkhuizenkaai te Brussel. Door te kiezen voor bioCNG (gecomprimeerd gas geproduceerd uit organisch afval), een hernieuwbare en ecologische brandstof, beantwoordt TOTAL aan de groeiende vraag van de consument naar een milieuvriendelijke duurzame brandstof.

total.jpg

Alle Belgische AB InBev brouwerijen brouwen binnenkort met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie

AB InBev sluit vandaag een overeenkomst met energieproducent BayWa r.e. om 100% hernieuwbare elektriciteit aan te kopen voor haar West-Europese - en dus ook Belgische - brouwerijen. De overeenkomst is goed voor 130 megawatt, afkomstig van 2 nieuwe zonne-energieparken in Spanje. Met de overeenkomst zet de brouwer de volgende stap om de 2025 duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, waaronder wereldwijd 100% aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Er wordt ook gekeken naar lokale opwekking van hernieuwbare elektriciteit in de brouwerijen zelf. Bierbrouwerij AB InBev heeft in België 5 brouwerijen: in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Sint Pieters Leeuw en Buggenhout. De 10 jaar durende Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) zal voorzien worden van stroom van twee zonne-energieparken met een gecombineerd vermogen van bijna 200 megawatt, waarvan aan AB InBev meer dan 130 megawatt zal geleverd worden. Dit maakt het de grootste Pan-Europese zakelijke overeenkomst voor zonne-energie in de geschiedenis.

Technische primeur voor windenergie bij Katoen Natie

Fluvius realiseerde eind 2019 een technische primeur bij de logistieke groep Katoen Natie in Kallo. Twee windturbines van Wind aan de Stroom werden er rechtstreeks gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met de al aanwezige zonnepanelen, haalde Katoen Natie in december 2019 bijna 70% van zijn elektriciteit uit lokale hernieuwbare energiebronnen. Een duurzame sprong voorwaarts.

Na zon, ook wind
De logistieke groep Katoen Natie heeft op Linkeroever een zeer belangrijke vestiging voor de verwerking, behandeling, verpakking en opslag van (petro)chemische plastics. De site vraagt een vermogen van 4 MW aan elektriciteit. Een deel van dat verbruik wordt rechtstreeks opgevangen door een grote installatie zonnepanelen van 4 MWp op de site. Maar die kan maar een deel van het volledige verbruik opvangen en is natuurlijk niet beschikbaar als de zon niet schijnt.

Daarom wou Katoen Natie ook windenergie inschakelen, om zijn elektriciteitsbehoefte maximaal in te vullen met groene, hernieuwbare energie.  Het bedrijf keek daarvoor naar twee windturbines op zijn havenconcessie in Kallo, die eigendom zijn van windparkbeheerder Wind aan de Stroom. De twee windturbines kunnen samen op vol vermogen 6,4 MWp elektriciteit leveren. En daarmee kan Katoen Natie zijn verbruik maximaal in evenwicht brengen met de groene stroomproductie ter plaatse. 

abinbev.jpg

Power-to-Gas cluster wordt Waterstof Industrie Cluster en breidt uit tot meer dan 50 leden

We kozen een nieuwe naam 'Waterstof Industrie Cluster' omdat dit beter de lading dekt van onze activiteiten rond waterstof.

De Nederlandstalige benaming toont duidelijk de focus op ons werkgebied Vlaanderen/Nederland en onderscheidt ons van andere, EU-brede, organisaties.

Sinds april 2019 hebben we 13 nieuwe leden mogen verwelkomen in onze cluster:

Infrastructuurbouwers Denys, (drink)watermaatschappij Farys, rederij CMB, onderzoekcentrum OCAS, ontwikkelaar van verwarmingstoestellen Remeha, gasleverancier Nippon Gases, brandstofcelleverancier Nedstack, projectontwikkelaar Blue Gate, investeringsmaatschappij PMV, afvalverwerker Renewi, supermarktketen Delhaize, windparkontwikkelaar Storm en tankstationexploitant Berkman.

De toenemende belangstelling van bedrijven en de vele recent aangekondigde initiatieven in onze regio, luiden een spannend decennium in voor waterstof.

PMV VERKOOPT BELANG IN PARKWIND

Virya Energy (de energieholding van Colruyt Group en Korys) en Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) hebben een akkoord getekend over de overname van de aandelen van PMV in Parkwind. Na de transactie zal Virya Energy 100% van de aandelen van Parkwind aanhouden. naast andere participaties in hernieuwbare energie bedrijven. 

Parkwind is een Belgisch bedrijf actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van offshore windparken.  Colruyt Group, Korys en PMV investeren in offshore windenergie sinds 2009, eerst via Belwind en sinds 2012 via de participatie in Parkwind. Dankzij deze samenwerking is Parkwind uitgegroeid tot een succesvolle ontwikkelaar van offshore windparken, die zowel in België als in het buitenland actief is. 

SAMENWERKING

Na deze transactie zullen Parkwind en PMV blijven samenwerken voor de ontwikkeling van nieuwe offshore windparken in de Europese Unie. In het kader van deze overeenkomst verwerft PMV een minderheidsbelang in Arcadis Ost 1, een Duits windpark dat door Parkwind ontwikkeld wordt in de Baltische Zee. 

katoennatie.webp

Cockerill Jingli Hydrogen, wereldleider in waterstof, huldigt zijn nieuwe productie- centrum in Suzhou (China) 

Onlangs huldigde Cockerill Jingli Hydrogen zijn nieuwe productiecentrum in waterstof in Suzhou (China) in aanwezigheid van de Waalse minister van Economie Willy Borsus. Dit centrum van ruim 18.000 m² oppervlakte brengt zijn productiecapaciteit op 350 MW jaarlijkse productie van elektrolysers en maakt de integratie van productieprocessen mogelijk nog beter. Cockerill Jingli Hydrogen, geboren in april 2019 uit de joint venture tussen Suzhou Jingli Hydrogen (SJH) en John Cockerill, is een wereldleider in levering apparatuur voor de productie van waterstof door elektrolyse van water.

john.jpg
john2.jpg
parkwind.jpg

ENGIE Fabricom-Iemants consortium wint aanbesteding Hollandse Kust (noord) offshore platform

Een consortium van de Belgische bedrijven ENGIE Fabricom en Iemants gaat het offshore platform leveren voor het Hollandse Kust (noord) windpark. TenneT had hiervoor een aanbesteding uitgezet. De aanbesteding bevat ook de optie voor Hollandse Kust (west alpha) en Hollandse Kust (west beta).

In de Hollandse Kust (noord) windzone komt een windpark met een totaal geïnstalleerd vermogen van minimaal 693 MW tot maximaal 760 MW. Het contract is voor het ontwerp, engineering, productie, levering, transport en installatie van een (onbemande) offshore platform.

Het gaat om zowel de jacket fundering en de topside. De topside zal 47 m (l) x 35 m (b) x 25 m (h) meten (exclusief antennetoren en topdeckkraan) en rond de 4100 ton wegen. Het gewicht van de jacket is ongeveer 1930 ton. Op de platforms wordt de 66 kV spanning van de toekomstige windturbines omgezet in 220 kV. Het platform wordt met het land verbonden door twee 3-aderige 220 kV AC exportkabels en waar nodig 1-aderige 220 kW landkabels. Het platform is het gestandaardiseerde 700 MW offshore aansluitingsconcept dat door TenneT geïntroduceerd is. TenneT bouwt voor het programma 2023 5 identieke platformen die in totaal 3500 MW aan windenergie zullen transporteren naar het vasteland. Het contract is voor het platform voor Hollandse Kust (noord), met de optie voor Hollandse Kust (west alpha) en Hollandse Kust (west beta).

tennet.png

Stella Artois-brouwerij deelt dak met Leuvense inwoners

Leuvenaars investeren mee in zonnepanelen op dak van Stella Artois-brouwerij

Het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev is Luminus onlangs gestart met de installatie van 2.117 zonnepanelen. Alle Leuvenaars krijgen via een zonnedelenproject de kans om mee te investeren in groene energie en zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. De opgewekte stroom zal voor 100% door de brouwerij zelf verbruikt worden.

Bier voortaan gebrouwd op zonne-energie

De 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, goed voor een oppervlakte van 3.800 m2, zullen jaarlijks 576.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen 25cl bierflesjes per jaar.
Dauvister, dochteronderneming van Luminus, staat in voor het ontwerp, de plaatsing, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie. 

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur Stella Artois: “Als duurzame brouwer hebben we een voorbeeldfunctie en streven we er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen. Onlangs kondigden we al aan dat we investeren in het grootste niet-gesubsidieerde zonnepanelenpark in Europa dat 100% van de elektriciteitsbehoefte van onze West-Europese en dus ook Belgische brouwerijen zal coveren.

uw logo?
uw logo?
uw logo?
uw logo?
uw logo?
uw logo?

uw advertentie?

stella.webp

Een primeur in zijn soort: netaansluiting voor het Moray East Offshore Windfarm-project

​​Schone elektriciteit voor maximaal een miljoen Schotse huishoudens.

Siemens is marktleider op het gebied van de netaansluiting van windenergie op zee.

 

Als eerste ter wereld verbindt Siemens Energy drie Offshore Transformer Modules® (OTM®), haar assortiment van AC-offshore onderstationplatforms, en zal het de energie die wordt opgewekt van het 950 MW Moray East Offshore Windfarm-project, 22 km uit de kust van Aberdeenshire in Schotland, overbrengen. Op 30 juni 2020 begon de eerste OTM aan zijn reis van de fabrikant om te worden geïnstalleerd op het offshore windpark. De overige twee zullen de komende maanden uitvaren wanneer de inbedrijfstelling zal plaatsvinden. De OTM, die aanzienlijk kleiner is in vergelijking met conventionele wisselstroomplatforms, zal de output van de windturbines transformeren van 66 kilovolt (kV) naar de transmissiespanning van 220kV. In 2018 behaalde Siemens Energy het contract om het windpark op het net aan te sluiten en tot op de dag van vandaag vertegenwoordigt Moray East Offshore Windfarm het grootste Britse nettoegangsproject van het bedrijf. De leveringsomvang omvat het complete onshore-onderstation inclusief drie SVC PLUS (STATCOM) en de drie bovenkanten van het onderstationplatform. Daarnaast zal Siemens Energy een ondergrondse exportkabel van 35 km installeren naar het onshore onderstation in New Deer in Aberdeenshire voor de opgewekte stroom. Het windpark zal in staat zijn om tegen een lage prijs en met een laag koolstofgehalte aan ongeveer een miljoen Schotse huishoudens te leveren, wat een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan het verwezenlijken van de netto nulambities. Siemens Energy is marktleider in het aansluiten van offshore wind op het net, met tot nu toe 6,5 gigawatt (GW) aangesloten en nog eens 4,5 GW in aanbouw. Met behulp van de ultramoderne OTM-technologie blijft het bedrijf innoveren en manieren vinden om de kosten voor ontwikkelaars wereldwijd te verlagen en tegelijkertijd te voldoen aan de energie-eisen van de toekomst.

Landen in de Noordzee vragen om een ​​Europees kader voor samenwerking op het gebied van windenergie op zee op weg naar klimaatneutraliteit

Tijdens de ministeriële bijeenkomst van de Noordzee-energie-samenwerking van vandaag 6 juli 2020 onder het Duitse voorzitterschap zijn de ministers van Energie en de Europese commissaris voor energie het eens geworden over de sleutelrol van windenergie op zee bij het bereiken van de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie en klimaat tot 2050. Het enorme potentieel van de Noordzee kan in belangrijke mate bijdragen tot een grotere inzet van windenergie op zee. Met name de versnelde uitvoering van grensoverschrijdende offshore-windenergieprojecten die onderling verbonden zijn tussen Noordzee-landen (gezamenlijke en hybride projecten) zou het potentieel voor een efficiënte inzet van windenergie op zee kunnen ontketenen. Dit is het gevolg van het verlagen van de kosten en de ruimtevraag van offshore-ontwikkelingen en het vergemakkelijken van de handel in elektriciteit, industriële groei en werkgelegenheid in de regio, en draagt ​​zo bij aan het Europese economische herstel. In een gezamenlijke verklaring  zijn de ministers van Energie en de Europese commissaris voor energie het erover eens dat de bestaande belemmeringen moeten worden aangepakt voor een versnelde uitrol van multinationale hybride offshore-windenergieprojecten en andere relevante projecten. De Commissie wordt aangemoedigd om een ​​stimulerend kader op EU-niveau te ontwikkelen, dat bestaat uit EU-richtsnoeren voor de lidstaten over de uitvoering van grensoverschrijdende projecten, adequate regelingen voor de elektriciteitsmarkt en verbeterde en efficiënte EU-financiering. "Gezamenlijke en hybride offshore-windprojecten zullen naar verwachting een essentiële rol spelen bij het bereiken van de energie- en klimaatdoelstellingen tot 2050", zei de Duitse minister Altmaier tijdens de bijeenkomst. De potentiële Europese bijdrage van windenergie op zee in 2050 bedraagt ​​meer dan 10 keer het huidige geïnstalleerde vermogen van 22 GW. Daartoe zullen de jaarlijkse installatiesnelheden van momenteel 3 GW per jaar de komende jaren aanzienlijk moeten worden opgeschaald.

Er bestaan ​​echter belemmeringen voor de uitvoering van gezamenlijke en hybride projecten. Deze omvatten verschillende regels tussen de landen voor het gebruik van de zeebodem, substantiële coördinatie-inspanningen om gezamenlijke en hybride projecten op te zetten, mogelijk onevenwichtige toewijzing van kosten en baten aan de betrokken lidstaten, of concurrerende belangen met betrekking tot het gebruik van schaarse offshore-gebieden voor infrastructuur om offshore wind te kanaliseren en voor handel tussen landen. Belangrijke aspecten die moeten worden aangepakt door verbeterde coördinatie zijn het ontwerp en de timing van offshore-windtenders en methodologieën om de verdeling van kosten en baten van de gezamenlijke en hybride projecten te beoordelen. De ministers en de Europese commissaris kwamen ook overeen om hun coördinatie met betrekking tot de planning van offshore-netten en de aansluiting op het net van offshore-windparken op zee te verbeteren. Verder kwamen ze overeen om de coördinatie tussen maritieme ruimtelijke ordening en offshore netplanning te verbeteren om de gezamenlijke ambitie van offshore windenergie-inzet in de regio te vergemakkelijken. "De bijeenkomst van vandaag is de Europese Green Deal in actie", zei commissaris Simson tijdens de bijeenkomst. "Alleen door sterkere grensoverschrijdende samenwerking, zoals tussen de Noordzee-landen, zullen we de productie van hernieuwbare energie voldoende kunnen opschalen en van Europa het eerste klimaatneutrale continent kunnen maken." De ministers en de Europese commissaris hebben de steungroepen begeleid om hun werk voort te zetten en vooruitgang te presenteren op de volgende ministeriële bijeenkomst. In de tweede helft van het jaar zullen de werkzaamheden gericht zijn op de verdere ontwikkeling van concrete voorstellen voor hybride projecten, maritieme ruimtelijke en offshore netplanning en een langetermijnvisie voor de rol van offshore hernieuwbare energie tot 2050, inclusief de rol waterstof.

Continuïteit in de Noordzee Energiesamenwerking na 2020 is al verzekerd: “De energietransitie en in het bijzonder deze samenwerking is altijd een belangrijke beleidsprioriteit geweest voor België en een gemeenschappelijk thema van de Benelux regionale samenwerking. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld om in 2021 het voorzitterschap van de Noordzee Energiesamenwerking over te nemen ”, aldus de Belgische minister Marghem. In dezelfde geest verwelkomt de Luxemburgse minister Turmes de kandidatuur van België voor het voorzitterschap, en wenst haar succes terwijl ze België verzekert van de hulp van Luxemburg in deze nieuwe functies. Minister Turmes uit Luxemburg prees ook de grote vooruitgang die dit jaar onder het Duitse voorzitterschap is geboekt. “Een beter en efficiënter gebruik van EU-middelen is essentieel om de realisatie van gezamenlijke en hybride offshore-windprojecten te vergemakkelijken. Wat herstel betreft, biedt het EU-herstelplan de mogelijkheid om EU-financiering voor dergelijke projecten te mobiliseren en efficiënt te gebruiken. "De ministers kijken uit naar de komende initiatieven op EU-niveau in het kader van de Europese Green Deal, met name de geplande EU-strategie voor hernieuwbare energie op zee, gepland voor het najaar van 2020. De ministers en de Europese commissaris zullen opnieuw bijeenkomen tijdens de volgende ministeriële bijeenkomst van de North Seas Energy Samenwerking in december.

huisman2.jpg
huisman1.jpg
siemens.jpg

VIL wil waterstof bereikbaar maken voor intern transport.

 

Waterstof biedt mogelijkheden voor duurzaam transport, niet enkel op de openbare weg, maar ook voor intern bedrijfstransport. VIL gaat in het nieuwe project ‘Hydrolog’, samen met vijftien bedrijven, onderzoeken welke transportmiddelen hiervoor in aanmerking komen en of het gebruik van een gemeenschappelijk waterstoftankstation door verschillende bedrijven gerealiseerd kan worden. Transport op waterstof zit in de lift. De focus ligt voorlopig nog voornamelijk op vervoer op de openbare weg. VIL ziet echter ook mogelijkheden voor interne transportmiddelen op bedrijfssites, zoals vorkheftrucks, straddle carriers, kranen, hoogtewerkers, enzovoort. Slechts een handvol bedrijven in Europa heeft op dit moment iniatieven lopen voor het verduurzamen van hun intern transport met waterstof. Hierbij wordt waterstof lokaal aangemaakt via elektrolyse uit wind- of zonne-energie die opgewekt is op het eigen terrein. Gemeenschappelijk tankstation Een hoge investeringskost en de relatief kleine hoeveelheid rollend materiaal is voor vele bedrijven een reden om niet in waterstof te investeren. VIL zal uitzoeken wanneer het voor bedrijven interessant is om de overstap naar waterstof te maken. Er zal ook gekeken worden of een gemeenschappelijk, al dan niet, mobiel, waterstoftankstation of aanbod door middel van een service model, de kosten kan verlagen en waterstof op die manier aantrekkelijk kan maken voor zowel kmo’s als grote ondernemingen. Een van de deelnemers is DEME uit Zwijndrecht: “Wij geloven sterk dat waterstof een cruciale rol kan spelen in een CO2-vrije energietransitie. Als pionier in de ontwikkeling, bouw en financiering van offshore windmolenparken moedigen we nieuwe initiatieven rond groene waterstof, zoals dit VIL project, aan en willen deze alle kansen geven voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.” Deelnemers: Antwerp Euroterminal, Ecosource, Air Liquide, POM Limburg, MPET, Delhaize, Engie, DEME, PSA Antwerp, STILL, Aertssen, Motrac, Brussels Airport, Fluxys en Kalmar.2

Het Innovatiefonds is een van 's werelds grootste financierings-programma's voor demonstratie van innovatieve koolstofarme technologieën. Het innovatie-fonds richt zich op zeer innovatieve technologieën en grote vlaggen-schipprojecten met Europese toegevoegde waarde die tot aanzienlijke emissiereducties kunnen leiden. Het gaat erom het risico te delen met project-ontwikkelaars en te helpen bij de demonstratie van unieke, zeer innovatieve projecten. Het heeft tot doel een gevarieerde project-pijplijn te financieren waarbij een optimaal evenwicht wordt bereikt tussen een breed scala aan innovatieve technologieën in alle in aanmerking komende sectoren (energie-intensieve industrieën, hernieuwbare energie, energie-opslag, CCS en CCU) en lidstaten. Tegelijkertijd moeten de projecten voldoende volwassen zijn wat betreft planning, businessmodel en financiële en juridische structuur. Het Fonds zal ook horizontale projecten steunen voor innovatieve koolstofarme oplossingen die leiden tot emissiereducties in meerdere sectoren, bijvoorbeeld door industriële symbiose. Het Fonds staat ook open voor kleinschalige projecten met totale kapitaalkosten van minder dan € 7,5 miljoen die kunnen profiteren van vereen-vouudigde aanvraag- en selectieprocedures. Het innovatie-fonds ondersteunt tot 60% van de extra kapitaal- en operationele kosten in verband met innovatie. De subsidies zullen flexibel worden uitbetaald op basis van de behoeften aan projectfinanciering, rekening houdend met de mijlpalen die tijdens de looptijd van het project zijn bereikt. Tot 40% van de subsidies kan worden verleend op basis van vooraf gedefinieerde mijlpalen voordat het hele project volledig operationeel is

hydrolog.png

Air Liquide en Havenbedrijf: wegtransport op waterstof

Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam hebben gezamenlijk het initiatief genomen om in 2025 1.000 vrachtwagens op waterstof te laten rijden in Nederland, België en West-Duitsland. Verschillende partners uit de supply chain van vrachtwagenfabrikanten zoals VDL Groep, Iveco/Nikola en andere, tot transportondernemingen zoals Vos Logistics, Jongeneel Transport en HN Post, als ook leidende brandstofcel leveranciers, hebben zich reeds aangesloten bij dit initiatief. Dit is een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof en de daarbij horende infrastructuur. Het project zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit en een vermindering van de CO2-uitstoot van naar schatting meer dan 100.000 ton, het equivalent van 110 miljoen vrachtwagenkilometers.

Om 1.000 vrachtwagens, waarvan naar verwachting 500 vanuit Rotterdam de weg op gaan, te kunnen laten rijden moet tegelijkertijd infrastructuur ontwikkeld worden, zoals zo’n 25 waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors tussen Nederland, België en West-Duitsland. Het project richt zich ook op de benodigde elektrolyse capaciteit voor de productie van waterstof. De bedrijven die deelnemen aan het initiatief gaan gezamenlijk de haalbaarheidsstudie voor de hele waardeketen uitvoeren.

De partners in het project hebben aanvullende kennis en ervaring over de productie van waterstof, distributie via tankstations, het bouwen van vrachtauto’s, vrachtvervoer, en de productie van brandstofcellen voor dit soort heavy duty toepassingen. Air Liquide en het Havenbedrijf Rotterdam nodigen bedrijven uit zich aan te sluiten bij dit initiatief. De verwachting is dat verschillende partijen dat de komende maanden zullen doen. Partijen kunnen zo samen bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot van het wegvervoer door de inzet van waterstof als schone en duurzame energiedrager. De investeringsbeslissing is eind 2022 voorzien.

air liquide.jpg

Uw advertentie?

innovation fund.jpg

bp heeft vandaag aangekondigd dat het ermee heeft ingestemd zijn wereldwijde petrochemische activiteiten aan INEOS te verkopen voor een totaalbedrag van $ 5 miljard, onder voorbehoud van gebruikelijke aanpassingen. De overeengekomen verkoop, de volgende strategische stap in het opnieuw uitvinden van bp, zal de balans van bp verder versterken en een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland de doelstelling voor overeengekomen desinvesteringen behalen. Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal INEOS bp een aanbetaling van $ 400 miljoen betalen en bij voltooiing nog eens $ 3,6 miljard betalen. Een extra $ 1 miljard zal worden uitgesteld en betaald in drie afzonderlijke termijnen van $ 100 miljoen in maart, april en mei 2021, met de resterende $ 700 miljoen betaalbaar eind juni 2021. Behoudens wettelijke en andere goedkeuringen, wordt de transactie naar verwachting afgerond door eind 2020.

Dat betekent dat Ineos Antwerpen en BP Geel zusterbedrijven worden.

bp stemt ermee in om haar petrochemische activiteiten aan INEOS te verkopen

bp.jpg

WIND ALS ENERGIEBRON VOOR GROENE WATERSTOFFABRIEK IN ROTTERDAM

Samen met partners wil Shell Nederland een groene waterstofhub creëren in de Rotterdamse haven. Shell is van plan om op de Tweede Maasvlakte groene waterstof te gaan produceren met behulp van groene stroom uit windenergie. Deze windenergie komt bij voorkeur van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Via de joint venture CrossWind nemen Shell en Eneco deel aan de aanbesteding van dit windpark. Beide bedrijven hebben garanties afgegeven aan CrossWind voor de investeringen in de bouw en exploitatie van Hollandse Kust (noord). Om de hoeveelheid groene stroom te vergroten is Nederland bezig met een inhaalslag, onder andere door op grote schaal windparken op zee te bouwen. Deze aanpak geeft Nederland ook een goede positie om de waterstofhub van Noordwest-Europa te worden, mogelijk gemaakt door de unieke ligging aan de Noordzee voor groene windenergie en het grote bestaande transportnetwerk van gasleidingen.

Nederland heeft zowel groene elektronen als groene moleculen nodig om de energietransitie te laten slagen. Groene waterstof kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de industrie, waar nu grote hoeveelheden grijze waterstof worden gebruikt. Het vervangen van deze uit aardgas geproduceerde waterstof door groene waterstof draagt bij aan de verduurzaming van het energiesysteem. Een tweede belangrijke toepassing van de waterstof wordt vrachtvervoer, waar vanwege het hoge gewicht van batterijen de toepassing bij elektrische aandrijving beperkt is.

Shell Nederland en Eneco nemen met de joint venture CrossWind deel aan de aanbesteding voor Hollandse Kust (noord). Beide bedrijven hebben een lange staat van dienst in het succesvol ontwikkelen, bouwen en exploiteren van offshore windparken. Samen zijn zij met het CrossWind consortium van plan Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen. Als Eneco en Shell de vergunning winnen, krijgt het windpark naar verwachting een geïnstalleerd vermogen van in totaal 759 MW en levert het ten minste 3,3 TWh per jaar. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark komt op ongeveer 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee te staan.Bij de grootschalige ontwikkeling van wind op zee vormen de schommelingen in windkracht een uitdaging. Daarom zal CrossWind investeren in verschillende innovaties die in toekomstige windparken op grote schaal kunnen worden toegepast om het elektriciteits-netwerk te ontlasten en de maatschappelijke kosten laag te houden.“Met CrossWind willen wij ons inzetten voor de realisatie van het eerste offshore windpark met innovaties gericht op systeem-integratie,” aldus Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer van Eneco. “Naast de energie die het windpark op kan wekken, biedt het park volop mogelijkheden om innovatieve technieken (door) te ontwikkelen, die van meerwaarde kunnen zijn in het versnellen van de energietransitie. Met het combineren van de kennis en kunde van Shell en Eneco, kunnen we dit potentieel ten volste benutten. Daarbij levert dit windpark een bijdrage aan de ambitie van Eneco om ieder huishouden en bedrijf in Nederland te helpen met het omschakelen naar een duurzame en schone energievoorziening.”

Als het huidige plan doorgaat wordt de waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte gebouwd op het speciale bedrijfsterrein (2 GW ‘conversiepark’) van het Havenbedrijf Rotterdam. Hier zal door middel van elektrolyse groene waterstof worden gemaakt – waarbij water met behulp van groene elektriciteit gesplitst wordt in waterstof en zuurstof. De waterstof-fabriek zal een vermogen hebben van rond de 200 MW. Het definitieve investeringsbesluit voor de waterstoffabriek is nog niet genomen.Shell is van plan om de productie in 2023 te starten om zo’n 50.000-60.000 kg waterstof per dag te maken. Deze groene waterstof wordt in het begin tijdelijk gebruikt in de Shell-raffinaderij in Pernis om de productie van fossiele brandstoffen gedeeltelijk te verduurzamen. Daarmee kan minimaal 200.000 ton CO2 per jaar bespaard worden. De ambitie is om vanaf 2023 voldoende groene waterstof te hebben om de transportsector rechtstreeks te verduurzamen. Zo zouden elke dag ongeveer 2.300 vrachtwagens op groene waterstof kunnen rijden, terwijl de markt voor vrachtwagens op waterstof zich verder ontwikkelt.

“De energietransitie vraagt om lef, durven en doen,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Wij zijn trots dat wij samen met onze partner Eneco meedoen aan de tender om Hollandse Kust (noord) te bouwen. Door de koppeling van dit windpark aan onze mogelijke toekomstige waterstoffabriek in de Rotterdamse haven willen we samen met onze ketenpartners en overheden een nieuwe waardeketen – van wind tot waterstof – ontwikkelen en zo een groene waterstofhub creëren. Wij zien dit als de opmaat naar ons onlangs aangekondigde project NortH2. Deze projecten passen goed bij onze aspiraties om meer en schonere energie te leveren aan onze klanten. Thuis, onderweg en op het werk.”  De groene waterstoffabriek die Shell wil realiseren past perfect in de rol die de haven van Rotterdam ook voor zichzelf weggelegd ziet om een publiek waterstofnetwerk in het havengebied aan te leggen. “De aankondiging van Shell versnelt nu onze plannen voor de aanleg van een waterstofleiding voor de Rotterdamse industrie”, aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. “Met dit soort projecten bouwen we gezamenlijk aan een duurzame haven en industrie. Dat is belangrijk voor de toekomst van de haven en daarmee voor het verdienvermogen van Nederland.”

shell.jpg

Kort Nieuws !

De Provincie Holland -Zuid heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld om de aanpassing van energie-infrastructuur op industrieterreinen te ondersteunen.

Duitsland trekt 9 miljard euro bijkomend uit om een duurzame waterstofeconomie uit te bouwen, waarvan 2 miljard beschikbaar voor concepten met Europese partners.

JCB heeft de allereerste waterstof aangedreven graafmachine voor de bouw ontwikkeld. 

Het Australische Sun Metals heeft van de overheid een subsidie van 3 miljoen ontvangen voor de bouw van een waterstoffabriek voor groene waterstof.

Baggerbedrijf Van Oord start een herstructurering.

LNG-leverancier Rolande biedt als eerste in Nederland fysiek Bio-LNG aan.

Overname van Leenaars Marine & Offshore Design (LMO) dor OOS Engineering B.V

 

Huisman, de wereldwijde leverancier van stapsgewijze technische oplossingen, maakt vandaag bekend dat het door CSBC Corporation is gecontracteerd voor de levering van een 4.000mt offshore mastkraan (OMC) voor installatie op het zware hefschip Green Jade. De kraan wordt gebouwd in de productiefaciliteit van Huisman in China en is gepland voor levering in 2022 voor inzet door joint venture CSBC-DEME Wind Energy (CDWE) in de Taiwanese offshore windmarkt. Tevens heeft Huisman een contract gekregen van China Merchants Heavy Industry (Shenzhen) Co., Ltd voor de levering van een 250mt knokkelboomkraan en een 500mt sleeplier, voor installatie op de verbeterde 14.000 kW Large Cruise Rescue Vessel van Nanhai Rescue Bureau, onderdeel van het Ministerie van Transport van de Volksrepubliek China.

UW advertentie

GE Renewable Energy  zoekt 250 man personeel.

 

GE Renewable Energy kondigde vandaag haar plan aan om in het eerste kwartaal van 2021 250 werknemers te werven op de productielocatie van LM Wind Power-windturbinebladen in Cherbourg, Frankrijk. Elke nieuwe aanwerving zal een intensief trainingsprogramma doorlopen in het 'Centre of Excellence' van de fabriek. 'om productieprocessen voor windturbinebladen te leren. Dankzij het uitgebreide productiepersoneel kan het bedrijf voldoen aan de vraag van de industrie. De fabriek, die twee jaar geleden in april 2018 werd geopend, telt vandaag meer dan 300 werknemers, 34 procent is vrouw. De faciliteit werd de eerste productielocatie voor windturbinebladen in Frankrijk. De faciliteit heeft 's werelds grootste offshore windturbineblad ooit geproduceerd, 107 meter lang, speciaal voor GE's Haliade-X 12 MW offshore windturbine. In 2019 zijn twee messen naar testfaciliteiten verscheept en zijn er drie gemonteerd op de Haliade-X validatie-eenheid in Rotterdam, Nederland. De site van Cherbourg is nu begonnen met commerciële productie. Henrik Ravn, de locatiedirecteur, zei: "Cherbourg is 's werelds eerste en enige fabriek die een blad produceert dat langer is dan 100 meter. Het is een geweldige mijlpaal voor de windindustrie, maar ook een uitstekende prestatie voor de teams. Dit kon niet zijn gebeurde zonder hun passie en toewijding. We zijn trots om deel te nemen aan de sociale en economische ontwikkeling van de regio, om meer banen te creëren in de omliggende gemeenschap, maar ook om nieuwe vaardigheden aan te bieden aan de Normandische beroepsbevolking. " Het Cherbourg-team is vooral op zoek naar uitbreiding van haar productiepersoneel, met posities die open staan ​​voor alle profielen en achtergronden. Elke nieuwe medewerker zal worden opgeleid om windturbinebladen te vervaardigen via het 'Center of Excellence'-trainingsprogramma van LM Wind Power - een theoretische en praktische opleiding van zes weken die de vaardigheden en technische expertise zal ontwikkelen die nodig zijn om windturbinebladen van hoge kwaliteit te produceren . De site gaat ook op zoek naar productiebegeleiders, kwaliteitscontroleurs, logistieke operators en onderhoudstechnici. Na de training ontvangen werknemers officiële certificaten die in de Franse industrie zijn erkend als kwalificatiecertificaten voor metallurgie in bewerkingen.

ge plant.jpg
ge plant2.jpg

Huisman levert high-tech off-shore materiaal in China en in  TAIWAN

 

Om die infrastructuur te installeren is Lantis op zoek naar een concessie-houder. Naast de installatie staat deze ook in voor het uitbaten van de laadpaalinfrastructuur zodat hij de kost daarvan kan terugverdienen. Dat betekent dat er voor Lantis zelf geen kosten aan zijn verbonden.   

Naast het bestek voor de laadinfrastructuur, lanceerde Lantis ook een prijsvraag voor de uitrusting van de Park and Rides. Daarin gaat de bouwheer van de Park and Rides op zoek naar een leverancier voor onder meer de systemen voor de toegangscontrole, ticketing en camerabewaking. “Door in de drie Park and Rides dezelfde uitrusting te voorzien, vereenvoudigen we het beheer van de verschillende sites. Zo hebben we voor de verschillende parkings maar één aanspreekpunt en is het bijvoorbeeld makkelijker om het onderhoud van de parkings te organiseren”, legt Peter Segers, Projectmanager Flankerende Maatregelen bij Lantis, uit. De totale investeringswaarde bedraagt meer dan 1,1 miljoen euro. 

Gunning eind 2020. De bestekken voor de onderdelen werden afgelopen dinsdag zowel op Europees en als nationaal niveau gepubliceerd. Geïnteresseerde kandidaten kunnen tot 7 september een offerte voor de laadinfrastructuur indienen. De deadline voor het indienen van een offerte voor de uitrusting van de P+R’s loopt tot 17 september.  In november maakt Lantis de weerhouden kandidaat bekend. Zo kan alles tijdig geïnstalleerd worden voor de ingebruikname van de parkings. In het voorjaar van 2021 gaat P+R Luchtbal open, P+R Merksem volgt in de zomer. Op P+R Linkeroever is het nog iets langer wachten. Daar kan je vanaf begin 2022 je wagen stallen. 

info aanbesteding : https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preViewNotice.do?noticeId=379554

https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preViewNotice.do?noticeId=379531

Antwerpen : Nieuwe Park and Rides krijgen oplaadpalen voor elektrische wagens (aanbesteding)

De drie nieuwe Park and Rides die 

Lantis bouwt aan de rand van de stad, worden uitgerust met laadpunten voor elektrische wagens. Antwerpen krijgt er zo op korte termijn 71 laadpunten bij. Dat aantal kan in een tweede fase uitbreiden naar 254 oplaadpunten.

“Bijdragen aan een duurzame mobiliteit is niet alleen ervoor zorgen dat mensen de laatste kilometers naar de stad op een milieuvriendelijke manier afleggen, maar ook de uitbreiding van een groener wagenpark mee stimuleren”, stelt Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit. “Door laadpalen in onze Park and Rides te installeren, spelen we in op de groeiende behoefte aan oplaadmogelijkheden. Bovendien creëren we zo weer een extra argument om je wagen aan de rand van de stad te stallen.” 

De leverancier voor de laadpalen wordt gezocht aan de hand van een Europese aanbesteding, die eerder deze week werd gepubliceerd. Naast deze opdracht gaat Lantis ook nog op zoek naar een partner die de drie Park and Ride gebouwen zal uitrusten met systemen voor toegangs-controle, ticketing en camera-bewaking.   Het uitrusten van de Park and Rides met oplaadpunten gebeurt in twee fases. In de eerste fase zijn er 71 oplaadpunten, waar-onder zes snelladers, voorzien. Voor P+R Linkeroever zijn dat 32 oplaad-punten, voor P+R Luchtbal 21 en voor P+R Merksem 18. Naargelang de bezettingsgraad van de oplaadpunten kan dit in een tweede fase uitgebreid worden naar maximaal 254 oplaad-punten verdeeld over de verschillende Park and Rides. 

Tractebel is door de Nederlandse overheid geselecteerd voor het uitvoeren van de windbronnenbeoordeling (WRA) voor het windmolenpark Hollandse Kust (West) (HKWWFZ). Het consortium combineert zijn technische ervaring en wetenschappelijke kennis om de evaluatie uit te voeren die tijdens een webinar aan toekomstige windparkontwikkelaars zal worden uitgelegd.

Uw advertentie?

lantis.jpg

Provinciegouverneur Cathy Berx legt eerste buis van coöperatief warmtenet Warmte Verzilverd

Samen met energiecoöperatie ZuidtrAnt-W en de technisch experten van Kelvin Solutions legt Ecopower onder de noemer Warmte Verzilverd een coöperatief warmtenet aan. Dit is niet het eerste warmtenet van Antwerpen maar wel het eerste warmtenet dat industriële restwarmte zal gebruiken om nabijgelegen woningen en gebouwen te verwarmen. Woensdag 1 juli 2020 werd symbolisch de eerste buis gelegd door provinciegouverneur Cathy Berx.

ecopower.jpg

Europese Commissie investeert 4 miljoen euro in innovatief Vlaams energieproject

 

Eind juni zette de Europese Commissie het licht op groen voor het project RE/SOURCED. Het project krijgt een werkingsbudget van 5 miljoen euro, waarvan Europa 4 miljoen financiert. RE/SOURCED mikt op de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem op Transfo, een multifunctionele erfgoedsite (10 hectare) van een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem, West-Vlaanderen. Intercommunale Leiedal leidt het project in goede banen, de andere partners zijn de gemeente Zwevegem, de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, Flux50, VITO en REScoop.eu. Slechts 11 van de 222 projecten beloond Toen het programma Urban Innovative Actions (UIA) in september vorig jaar zijn 5e en laatste projectoproep lanceerde, stroomden uit gans Europa maar liefst 222 kandidaturen binnen. Slechts 11 projecten werden daaruit geselecteerd, het Vlaamse RE/SOURCED is er een van. UIA financiert enkel ambitieuze, innovatieve en onconventionele ideeën die in reële stedelijke omgevingen getest kunnen worden. Door te experimenteren zal blijken hoe deze ideeën in de complexe werkelijkheid uitpakken. Projecten moeten innovatief en van goede kwaliteit zijn, moeten in overleg met belangrijke stakeholders worden opgezet en uitgevoerd, en moeten bovendien resultaatgericht en overdraagbaar zijn. Ook Gent (met CoGhent) en Brussel (Cairgo Bike) behoren tot de groep van 11. De overige 8 projecten komen uit Griekenland, Italië, Spanje, Hongarije, Bulgarije, Slovakije en Nederland. RE/SOURCED staat voor Renewable Energy SOlutions for URban communities based on Circular Economy policies and Dc backbones. Het project zit op het snijpunt van drie heel actuele thema’s: hernieuwbare energie, circulaire economie en de reconversie van erfgoed. RE/SOURCED en hernieuwbare energie Het doel van RE/SOURCED is om Transfo volledig te voeden met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De ruggengraat van het systeem is een lokaal elektriciteitsnet op gelijkstroom dat zowel voor energiebesparing als voor een besparing in materiaalgebruik (meer capaciteit met dezelfde hoeveelheid metalen / materialen) zorgt. Het gelijkstroomnet verbindt een aantal verspreide hernieuwbare bronnen (zonnepanelen en een middelgrote windturbine) met energieopslag (batterijen, waterkrachtaccumulatie en vehicle-to-grid). Deze Hernieuwbare-Energiegemeenschap - waaraan alle gebruikers op Transfo zullen deelnemen - zal de gedeelde infrastructuur en samenwerking beheren. RE/SOURCED voorziet ook een educatief parcours voor burgers, scholen en lokale besturen, en een trainingspakket voor professionals. Bij de Vlaamse overheid wordt een ‘regelluwe zone’ aangevraagd: zo mag tijdelijk buiten de lijntjes gekleurd worden. RE/SOURCED en circulaire economie In zonnepanelen en batterijen zitten zeldzame materialen. Daarom introduceert RE/SOURCED aspecten van circulaire economie bij het ontwerp van het hernieuwbare energiesysteem, zoals gedeeld gebruik, retrofitting en efficiënter materiaalgebruik. De groei van hernieuwbare energiesystemen, opslagsystemen en smart grids zorgt immers voor een verhoogde vraag naar grondstoffen zoals staal, koper, kobalt, aluminium en lithium. Een uitdaging voor de energietransitie is dan ook om investeringen in hernieuwbare energie duurzamer te maken, gebaseerd op de principes van circulaire economie. RE/SOURCED en reconversie van erfgoed RE/SOURCED wordt gerealiseerd op Transfo, een voormalige elektriciteitscentrale uit 1912. De site van 10 hectare is al 20 jaar als monument beschermd en is uitzonderlijk door haar schaal, de staat van het industriële erfgoed en de opportuniteiten die de site biedt. De drie structurele partners - Zwevegem, de Provincie West-Vlaanderen en Leiedal - werken samen om Transfo de herbestemming te geven die ze verdient: de reconversie van industrieel erfgoed met een regionale, nationale en zelfs internationale uitstraling. Transfo heeft zich ondertussen ontwikkeld als multifunctionele site met onder meer (sociale) woningen, kantoren, een microbrouwerij, vrijetijds- en sportfaciliteiten en eventruimtes. Door die mix van energieprofielen en haar historische link met elektriciteitsproductie is Transfo dan ook de perfecte setting voor RE/SOURCED. Een veelzijdig partnerschap Intercommunale Leiedal trekt het project en wordt bijgestaan door de gemeente Zwevegem, de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, Flux50, VITO en REScoop.eu.

BATTERY SUPPLIES EN YUSO LEVEREN MEGA BATTERIJ VOOR DE NIEUWE DOKKEN IN GENT

In samenwerking met Battery Supplies NV uit Deerlijk en Yuso BV uit Waregem neemt Ducoop NV een groot batterijsysteem in gebruik op locatie van het nieuw-bouwproject Nieuwe Dokken te Gent.

Het systeem – AQ-LITH® ESS – heeft een vermogen van 100 kW en 242 kWh en voorziet mede in een optimaal beheer van de energie-stromen binnen het nieuw-bouwproject De Nieuwe Dokken. Als één van de eerste gemeen-schapsbatterijen betekent dit project een mijlpaal in het energielandschap. 

In het Noorden van Gent wordt al een tijdje gewerkt aan een nieuwbouwproject aan De Nieuwe Dokken.  Het stadsproject bestaat uit ongeveer 400 nieuwe appartementen gelegen aan de Schipperskaai, met zicht op het water dus.  Het bouwproject berust op de nieuwste technieken om de duurzaamheid en comfort van de nieuwe wijk te bewerkstelligen.  De goede ver-bindingen van deze nieuwe wijk – in feite een nieuw stadsdeel op zich – met de rest van de Arteveldestad zijn één van de belangrijkste troeven.

Niet alleen het urbane karakter van dit nieuwbouwproject spreekt tot de verbeelding, maar ook de nieuwste technieken die voor de bewoners worden aangewend inzake water-zuivering, warmterecuperatie en energiegebruik. DuCoop CV heeft bij het project De Nieuwe Dokken gezorgd voor de implementatie van heuse spitstechnologie om het project voor alle bewoners samen zo energiezuinig mogelijk te maken.  Zo wordt alle biologisch afbreekbaar afval alsook afvalwater verwerkt tot herbruikbaar water, biogas en een meststof, maar wordt ook de restwarmte eruit onttrokken om in de verwarming van de woningen te voorzien.

Om voldoende warmte te voorzien, bijvoorbeeld tijdens periodes van koude, werd ook een warmtenet aangelegd tot aan de zeepfabrikant Christeyns verderop in de straat.  Het warme proceswater (60 graden of meer) dat anders naar de atmosfeer gekoeld werd werd, wordt aldus gerecupereerd voor verwarmings-doeleinden.  Ook het gezuiverd water van De Nieuwe Dokken wordt in de andere richting naar Christeyns gestuurd en daar als proces water gebruikt.

Ook op energievlak is het bouw-project De Nieuwe Dokken voorzien van de laatste snufjes, zo is er een grote installatie zonnepanelen.  Om alles op het vlak van vraag- en aan-bod van elektriciteit op elkaar af te stemmen leverde Battery Supplies NV uit Deerlijk een grote Lithium-ion batterij aan Ducoop die recent in gebruik werd genomen.

gent.png

uw advertentie?

Zweedse Svea Solar neemt Solarcentury’s consumententak zon-PV over en breidt door aankoop markt uit naar Nederland, België en Duitsland

Vanaf 1 juli 2020 komen de drie B2B dienstenbedrijven ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely en ENGIE Axima samen onder één merk: ENGIE Solutions. Het nieuwe merk buigt zich op drie grote klantensegmenten, steden, industrieën en gebouwen, die voortaan één enkel aanspreekpunt hebben binnen ENGIE Solutions voor totaalpakketten van efficiënte, duurzame en op maat gemaakte oplossingen.

Windpark Zeewolde B.V., Vestas en Rabobank hebben contracten afgesloten voor de bouw
van 83 windturbines en de financiering rond gekregen voor het project Windpark Zeewolde.

Windpark Zeewolde B.V., een unieke samenwerking van meer dan 200 lokale boeren, inwoners en ondernemers, heeft een order geplaatst voor 83 Vestas wind-energieturbines van in totaal 322 MW voor het windproject Windpark Zeewolde. Het project ligt aan de rand van Zeewolde, vlakbij het IJsselmeer,op een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer.

As Tempelman van start als nieuwe CEO van Eneco

Kort !

bp investeert $ 70 miljoen in het Green Growth Equity Fund in India.

In de stad Wuppertal in Nordrhein-Westfalen zijn de eerste waterstofbussen in gebruik genomen. Een bijzonderheid: de bussen rijden op waterstof geproduceerd uit huishoudelijk- en bedrijfsafval.

Zes grote bedrijven in Denemarken werken binnen het project samen om een ​​van 's werelds grootste groene waterstoffabrieken te bouwen. 

As Tempelman, de nieuwe CEO van Eneco, start vandaag 1 juli zijn werkzaamheden. Na de aankondiging van zijn benoeming op 21 april jl. rondde Tempelman zijn werkzaamheden voor Shell af, waar hij Vice President Gas Ventures voor Azië was en bestuursfuncties in Brunei, Oman en Maleisië bekleedde.

Bij zijn benoeming zei Tempelman: “Eneco heeft een toonaangevende positie in de energietransitie in Europa. Met de nieuwe aandeelhouders is het bedrijf uitstekend gepositioneerd om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden waarmee enerzijds aan de veranderende energiebehoeften van klanten wordt voldaan en anderzijds een positieve bijdrage aan de maatschappij wordt geleverd. In de 25 jaar dat ik werkzaam ben in de energiesector heb ik een ware passie ontwikkeld voor duurzaamheid en ik kijk er dan ook zeer naar uit om deel uit te maken van de koers die het bedrijf volgt in de transitie.”

As Tempelman heeft verschillende hogere managementposities bekleed binnen de downstream en aardgasactiviteiten van Koninklijke Nederlandse Shell. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de Shell bedrijfsonderdelen Lubricants, Wholesale Fuels, Aviation Fuels en LPG in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In het begin van zijn carrière heeft hij strategische, operationele en commerciële functies vervuld in Rotterdam en Londen.

Tempelman heeft bedrijfseconomie gestudeerd (MSc) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en diverse leiderschapscursussen aan de IMD Business School in Lausanne gevolgd.

batterij.jpg
as.jpg

Dhr As Tempelman

CEO Eneco

Op 25 juni 2020 werd officieel groen licht gegeven voor de start van de bouwwerkzaamheden aan windpark Ospeldijk in de gemeente Nederweert, provincie Limburg. Windpark Ospeldijk is een initiatief van energiecoöperatie Zuidenwind en waterbedrijf Waterleiding-maatschappij Limburg (WML). Het windpark bestaat uit 4 windturbines van Nordex. De Duitse windturbinefabrikant levert 4 turbines uit de Delta 4000-serie. Deze relatief stille turbines hebben een naafhoogte van 135 m en een rotordiameter van 149 m. Samen kunnen ze jaarlijks meer dan 45 miljoen kWh aan elektriciteit produceren.

Eneco en SwifterwinT hebben recent een afnamecontract van 15 jaar gesloten voor de stroom van de 37 turbines op land van SwifterwinT. Deze turbines gaan vanaf 2023 ca. 780 GWh groene stroom per jaar produceren, dat gelijk staat aan het totale elektriciteitsverbruik van ca. 275.000 huishoudens. 

Op windpark De Veenwieken tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg zijn tien nieuwe windturbines in gebruik genomen. Per jaar moeten deze groene stroom opwekken voor 20.000 huishoudens. Zes turbines worden geëxploiteerd door de asset management afdeling van Windunie.

Windmolenpark Hellegatsplein wordt duurzame energiecentrale

Bij windmolenpark Hellegatsplein hebben energieleverancier Greenchoice en Greener Power Solutions een flexplein voor mobiele batterijcontainers geopend. Het plein biedt plaats aan tien mobiele batterijen, die gekoppeld zijn aan het landelijke elektriciteitsnet en rechtstreeks worden opgeladen vanuit de vier aanwezige windmolens. Spectral heeft de software ontwikkeld die zorgt voor realtime aansturing van de batterijen waardoor diensten geleverd kunnen worden voor balanshandhaving op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee is het windpark een duurzame energiecentrale geworden. Het uiteindelijke doel: energiecentrales met fossiele brandstoffen overbodig maken.

Windpark Hellegatsplein bestaat uit vier Alstom Power 110 windturbines, met een totaalvermogen van 12MW. De tien batterijen van Greener Power Solutions kunnen elk 336 KWh opslaan. Door de integratie met het zogenoemde Smart Energy Control System van Spectral kan de energieopslag worden geoptimaliseerd en kan de levering van ondersteunende diensten aan Tennet plaatsvinden, om te helpen de balans te houden tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet.

In 2019 plaatste Greenchoice al een vaste batterij van 10 megawattuur bij windmolenpark Hartel 2 om bij te dragen aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. Dat windpark heeft een capaciteit van 68 GWh en wekt voldoende stroom op voor 27.500 Huishoudens in Nederland. Het windpark Hellegatsplein zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 41,5 GWh bereiken, voldoende om 16.500 huishoudens in Nederland van duurzame energie te voorzien.

Op weg naar een fossielvrije toekomst
Jurgen Duivenvoorden, Pricing & Short Term Portfolio Manager van Greenchoice: “Er komt in Nederland steeds meer aanbod van en vraag naar groene energie uit zon en wind. Om dat op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Wij willen in die behoefte voorzien met duurzame oplossingen, zodat het gebruik van fossiele brandstoffen – waarmee het elektriciteitsnet nu vooral nog mee in balans wordt gehouden – kan worden afgebouwd. Deze duurzame energiecentrale op Hellegatsplein is dus een cruciale stap op weg naar een fossielvrije toekomst.”

Met de technologie van Spectral wordt de levering mogelijk gemaakt van meerdere, gestapelde energiediensten. Philip Gladek, CEO van Spectral: “Je moet dan denken aan het beheer van het piekvermogen, onbalans en handel op de energiemarkt. Ook zorgt de software voor het beheer van de laadtoestand van de batterij, terwijl we tegelijkertijd waarborgen dat aan de eisen van de capaciteitsmarkt wordt voldaan én de importlimieten voor netaansluitingen live worden beheerd.”

green.jpg
hel.webp

Klaas Akkerman, oprichter en COO van Greener, vult aan: “Wij zijn trots dat wij met onze mobiele batterijoplossingen een flexibele oplossing kunnen bieden voor deze markt. Het tijdelijk opslaan van duurzaam opgewekte energie is een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Samen met de projectpartners zijn wij aan het onderzoeken op welke plekken onze systemen nog meer een uitkomst zijn door het bufferen van groene energie op het nationaal energienet.”

Een nieuwe fase in de ontwikkeling van Windpark Egchelse Heide. De financiering van het windmolenpark is rond. Financial Close is definitief op 1 juli. De dag waarop alle contracten en overeenkomsten getekend zijn tussen de directie van het windpark en ASN Groenprojectenfonds. ASN Bank heeft vertrouwen in het projectplan en biedt via het ASN Groenprojectenfonds een krediet aan van 24 miljoen met een looptijd van 15 jaar. De (hei)palen kunnen letterlijk  de grond in om de bouw van 5 windturbines, met een capaciteit van 21 MW, begin 2021 mogelijk te maken. Het park komt langs de Haambergweg tussen Egchel en Beringe.

Investering van 27 miljoen
Voor het project is circa 27 miljoen euro bijeengebracht door de leden van Coöperatie Peel Energie, de aandeelhouders en ASN Groenprojectenfonds

Financiering Windpark Egchelse Heide is rond

UW advertentie?

WINDPROJECT EEMSHAVEN VERKOCHT AAN PONDERA / REBEL

Vandaag hebben Pondera en Rebel bekend gemaakt het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven over te nemen van YARD ENERGY. YARD heeft dit project de afgelopen jaren ontwikkeld en heeft in dat kader overeenstemming bereikt met Groningen Seaports over het gebruik van de locatie. De belangrijkste vergunningen voor het project van twee windturbines zijn inmiddels binnen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Voor ons is het een leuk project om onze tanden in te zetten gezien de complexiteit van het bouwen van turbines in en nabij het water”, geeft Hans Rijntalder van Pondera aan. “Onze ervaring bij het realiseren van de grootste offshore windturbine ter wereld in Rotterdam – de GE Haliade-X 12MW – komt hier goed van pas. We zijn blij dat we in Rebel een solide partner gevonden hebben om het project mede te ontwikkelen en financieren. Wout Korving van Rebel deelt het enthousiasme: “Pondera en Rebel vullen elkaar erg goed aan. Ik heb er daarom ook het volste vertrouwen in dat de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net leveren.”
Ook Groningen Seaports deelt het enthousiasme. CEO Cas König: “De realisatie van deze turbines komt nu weer een stap dichterbij. Ze markeren straks letterlijk de ingang van de Eemshaven en dragen vooral bij aan onze duurzame-energie-ambities.”
Het project bestaat uit twee moderne windturbines nabij de strekdammen. Naar verwachting komt de capaciteit van het project tussen 10 en 12 MW uit. Pondera en Rebel verfijnen de komende maanden het ontwerp en selecteren de aannemer en turbineleverancier, waarna ook snel de financiering wordt gerealiseerd.

Klimaatfonds Nederland en YARD ENERGY Group bundelen hun krachten voor een versnelde groei van zonne-energie in Nederland. Met €25 miljoen aan extra kapitaal werken de partners samen aan de financiering en realisatie van minimaal 500 MW aan zonne-energieparken in 2024. Deze parken zullen groene stroom leveren aan jaarlijks meer dan 170.000 Nederlandse huishoudens.

Vattenfall : Het energiebedrijf wil samen met Stichting Eemswind, bestaande uit grondeigenaren van de Emmapolder en de Eemspolder, een windpark in de Emmapolder, het gebied ten westen van de Eemshaven in de gemeente Het Hogeland ontwikkelen. Het park moet een vermogen tussen de 44 en 99 MW gaan hebben. Vattenfall hoopt in 2023 te starten met de bouw van het windpark en deze in 2024 gereed te krijgen.

eemshaven_edited.jpg

De Raad van Bestuur van Elicio NV kondigt met genoegen de benoeming van Alain Janssens als CEO aan. Alain heeft meer dan 25 jaar ervaring in de energiesector en heeft expertise verzameld in het ontwikkelen (en financieren) van energieprojecten wereldwijd, voordat hij zich wendde tot algemeen managementfuncties binnen Engie. Meer recentelijk kreeg hij de kans om zich te concentreren op de kansen en uitdagingen met betrekking tot de energietransitie in Europa en in het buitenland. Hij neemt zijn positie in vanaf 2 juni.

Norther, het Belgische windpark op de Noordzee, neemt deel aan een uniek project om op grote schaal zeewier te telen. Het consortium 'Wier & Wind' start een proefproject om zeewier te kweken tussen de windturbines van Norther. Dit is een wereldprimeur. Het productie-systeem wordt eind dit jaar geïnstal-leerd. De eerste oogst is gepland voor april-mei volgend jaar. Voor Norther past dit perfect in haar duurzaamheidsstrategie.

Norther krijgt de eerste offshore-zeewier-boerderij ter wereld

oil-4663237_1920.jpg
OOE-Persbericht-dec-2019-1024x685.jpg

Installatie van funderingen met succes voltooid voor grootste offshore windpark van België

DEME heeft met succes de installatie van 58 monopijlerfunderingen en twee funderingen voor offshore substations voltooid voor het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee. Op 2 januari landde de laatste monopijlerfundering op de zeebodem. Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshore windpark in België.

DEME_25_008_091.jpg

Off/onshore - energie

IPlogo.jpg

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

De onderdelen van windpark SeaMade  werden  werden onlangs gelost op de REBO terminal Haven Oostende voor de start van het grootste windmolenpark in de op het huidige windpark concessie in het Begische gedeelte van de Noordzee. 58 windturbines moeten genoeg energie leveren voor ca. een  half miljoen gezinnen van groene stroom te voorzien.

Eerste van twee offshore substations voor SeaMade onderweg naar de Belgische Noordzee

Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee. Het 1.200 ton zware substation telt vier dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW.

Bouw van windpark Borssele 1+2 voor Zeeuwse kust van start

Het Deense Ørsted is gestart met de bouw van het windpark Borssele 1+2. De eerste funderingen van dit windpark voor de Zeeuwse kust werden gerealiseerd.

De eerste monopaal was ook meteen de zwaarste en langste van het windpark, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter. De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter - breder dan een voetbaldoel.

DEME Offshore heeft een substantieel (1) EPCI-contract verworven voor de inter-array-kabels van de windparken Doggersbank A en Doggersbank B in het VK, de eerste twee fasen van het 3,6 GW Doggersbank-windpark dat 's werelds grootste is offshore windpark in ontwikkeling. De verreikende scope omvat de engineering, inkoop, aanleg en installatie van de onderzeese kabels voor het gecombineerde 2,4 GW windpark. DEME Offshore zal 650 km 66 kV inter-array kabels en alle bijbehorende accessoires leveren, installeren en beschermen.

Ørsted, DEME Offshore en Siemens Gamesa hebben met succes de installatie voltooid van de 94 turbines op het offshore windmolenpark Borssele 1 & 2 van Ørsted in Nederland

SeaMade NV, een samentrekking van SEAstar en merMAID, is een samenwerking tussen:

  • Otary RS NV – 70%

  • Engie NV – 17,5%

  • Eneco Wind Belgium SA – 12,5%

Key facts

  • Totale investering: € 1,3 miljard

  • Totaalcapaciteit: 487 MW

  • 40-50 km van de haven van Oostende

  • 58 SGRE 8,0 MW offshore wind turbines

  • Hoogte wind turbine op hubhoogte: 109 m

  • Diameter rotor: 167 m

Two offshore substations verbonden met Elia’s offshore grid (MOG)

  • Jaarlijkse productie voor 485,000 gezinnen

  • Jobcreatie: 1,400 directe en 1,400 indirecte jobs tijdens de ontwikkelings- en constructiefase

  • Jobcreatie: 100 langetermijnjobs tijdens de operationele fase

Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshorewindpark in België. SeaMade is het resultaat van de samenvoeging van twee offshorewindprojecten, voorheen bekend onder de naam Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW).  De windturbines van SeaMade zouden vanaf midden 2020 groene energie moeten produceren. Dat zal bijdragen tot de Belgische klimaatdoelstellingen en de toekomstige energievoorziening van het land.

Na een succesvolle samenwerking bij eerdere offshorewindparken sloegen ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en DEME Offshore de handen in elkaar voor de volledige EPCI-scope (engineering, aankoop, bouw, transport, installatie en inbedrijfstelling) van de hoogspanningssubstations van SeaMade.

De partners hebben een sterk trackrecord in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen aan de wereldwijde sector van offshorewindenergie.

Het hoogspanningssubstation is het kloppende hart van het offshore windmolenpark. Het transformeert de geproduceerde windenergie naar 225 kV, wat op zijn beurt toelaat de elektriciteit aan land te brengen via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia.

engie.png

Mathias Verkest, CEO van het offshorewindpark SeaMade: “Het is echt spannend om getuige te zijn van de load-out van deze enorme staalconstructie van 1.200 ton op de assemblagewerf van Fabricom. We zijn blij dat het eerste van de twee offshore substations naar het concessiegebied van Mermaid is vertrokken en we zijn dankbaar voor de vele uren die de gecombineerde teams hebben besteed om hier een succes van te maken. Dankzij een nauwe samenwerking en de enorme inzet van een toegewijd team en onze contractanten zullen we groene energie kunnen leveren aan 485.000 Belgische huishoudens.”

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux: “De participatie van ENGIE in het offshorewindpark SeaMade versterkt onze positie als grootste groenestroomproducent van het land en onze ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’-transitie. We zijn trots om op verschillende vlakken betrokken te zijn bij SeaMade. Enerzijds is ENGIE sinds het begin partner van dit belangrijke project voor hernieuwbare energie in België, en anderzijds hebben de gebundelde expertises van onze dochterondernemingen ENGIE Fabricom en Tractebel bijgedragen tot de succesvolle opbouw van de hoogspanningssubstations.”

Bart de Poorter, General Manager van DEME Offshore benadrukt: “Na de succesvolle installatie van de funderingen en onderzeese kabels hebben we opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt voor het offshore windmolenpark SeaMade. Deze prestatie benadrukt onze kennis en uitgebreide expertise in het aanbieden van innovatieve oplossingen voor complexe offshore windprojecten. Doordat ons land een van de voortrekkers is op het vlak van hernieuwbare offshore-energie hadden we de mogelijkheid een toonaangevende groep Belgische bedrijven te vormen die betrokken zijn bij de bouw van offshore windparken over de hele wereld. De gecombineerde kennis en ervaring van onze ingenieurs kunnen worden toegepast bij de meest uitdagende projecten. Dat is bijzonder belangrijk nu de sector van offshore windenergie zijn bereik uitbreidt tot ver buiten de Noord-Europese wateren.”

Raf Iemants, gedelegeerd bestuurder van Smulders: “We zijn erg blij dat we konden meewerken aan de bouw van de nieuwe Belgische offshore windmolenparken Mermaid en Seastar. De substations zullen aansluiten bij de reeds geïnstalleerde funderingen voor substations en de 58 WTG-funderingen die ook door Smulders werden geleverd. De volgende stap is de offshore-installatie van het Mermaid OSS en de ingebruikname ervan om groene stroom te kunnen leveren aan Belgische gezinnen.”

Yellow Order by Phone Instagram Square  .png
nieuws (1).jpg
IPlogo.jpg

11 windturbines in Zeebrugge

ICO, Port of Zeebrugge en ENGIE slaan handen in elkaar in een uniek partnership: 11 windturbines in de haven van Zeebrugge zullen het grootste elektrische laadeiland van België geïnstalleerd door EVBox van groene elektriciteit voorzien.

International Car Operators (ICO) in Zeebru