top of page
eye-913966_1920.jpg

Word gezien!

Hier uw banner?

KKR platform investeert tot 50M€

Univercells, een ontwikkelaar van innovatieve technologieën voor biofarmaceutische productie die zich als doel stelt wereldwijde gezondheidsuitdagingen aan te pakken door de beschikbaarheid van betaalbare biologische geneesmiddelen te verbeteren, kondigt een kapitaalinjectie tot EUR 50M aan van Gamma Biosciences, een niew investeringsplatform van de toonaangevende wereldwijde investeringsfirma KKR. Het bedrag zal worden geïnvesteerd in een nieuwe dochteronderneming van Univercells die zich zal focussen op het versnellen van de industrialisering en commercialisering van Univercells’ productietechnologieën, zoals het NevoLine™ bioproductie-platform en de scale-X™ bioreactor portfolio.

 

 

Inge Wouters neemt met corona-crisis vliegende start als medisch directeur SFZ

Eind vorig jaar werd het mandaat van hoofdarts AZ Jan Portaels Vilvoorde van dr. Inge Wouters, uroloog, beëindigd. Ze vond nu een nieuwe uitdaging als medisch directeur / hoofdarts bij het Sint-Franciscus Ziekenhuis (SFZ). En dat in volle corona-crisis.

Ziekenhuisnetwerk Gent officieel erkend door Vlaamse overheid

 

Het Ziekenhuisnetwerk Gent (ZNG) ontving vandaag het bericht dat het officieel erkend is door de Vlaamse overheid met ingang van 1 januari 2020. Het UZ Gent, AZ Sint-Lucas Gent, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent vormen samen het locoregionaal ziekenhuis-netwerk Gent.

OncoDNA sluit succesvolle serie B-investeringsronde

OncoDNA (“OncoDNA of “het bedrijf”), een technologiebedrijf actief in de gezondheidszorg dat precisiegeneeskunde werkelijkheid maakt heeft vandaag de voltooiing van een succesvolle serie B-financiering van € 19 miljoen ($ 20 miljoen) aangekondigd. Deze nieuwe financiering zal OncoDNA in staat stellen om een snelle internationale groei te ondersteunen, de softwareontwikkeling te versnellen en om nieuw talent aan te werven. OncoDNA heeft de intentie om de rollout van zijn oncologische Clinical Decision Support tool OncoKDM te versnellen met als doel de Europese leider te worden in oncogenomische gegevensinterpretatie en rapportage. Dit zal moleculaire laboratoria, gezondheidsspecialisten en de farmaceutische industrie verder ondersteunen in hun dagelijks onderzoek en klinische praktijk.

Mechelen bouwt leegstaand ziekenhuis om tot schakelzorgcentrum

Mechelen gaat een leegstaande ziekenhuiscampus (Zwartzustersvest) tijdelijk ombouwen tot schakelzorgcentrum. Dat voor mensen terecht die uit het ziekenhuis werden ontslagen maar thuis niet de nodige steun hebben voor hun verdere herstel. Ook komt er extra capaciteit voor daklozen en mensen met een dringende woonnood.

Recordorder van 50 miljoen

Benchmark Electronics uit Almelo heeft een record-order van 50 miljoen euro geboekt. Het bedrijf gaat in opdracht van het Britse DnaNudge een coronatest produceren die is gebaseerd op dna-technologie.

Ferulazuur maakt chemie weer stukje groener

Vlaamse wetenschappers produceren belangrijke chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof​

Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven zijn er in geslaagd om catechol te maken op een duurzamere manier, vertrekkende van een hernieuwbare grondstof. Catechol, dat vandaag alleen via petrochemische processen geproduceerd wordt, is een belangrijke basisbouwsteen in de chemie, onder meer gebruikt voor de productie van rubber, geneesmiddelen en kleurstoffen.

Catechol is een belangrijk industrieel basisproduct. Jaarlijks wordt hier 40 000 ton van gemaakt, onder meer door Solvay. Deze molecule is een noodzakelijke bouwsteen voor de productie van een hele waaier aan producten met verscheidene toepassings-gebieden zoals geneesmiddelen, agrochemicaliën, geur- en smaakstoffen, elektronica en polymeren. Tot op heden kon het alleen via petrochemische processen, vertrekkende vanuit aardolie, bekomen worden.

“Dat moet duurzamer kunnen”, dachten onderzoekers van UAntwerpen, UGent en KU Leuven. “In Antwerpen hebben we een onderzoekslijn rond biohernieuwbare chemicaliën”, vertelt prof. Bert Maes, Collen-Francqui onderzoeksprofessor bij het Departement Chemie UAntwerpen en woordvoerder van het onderzoeksexcellentie-consortium CASCH. “Met onze expertise gingen we aan de slag met ferulazuur, wat onder meer voorkomt in rijst, tarwe, maïs en bamboe. In graangewassen bevindt het zich in de zemelen. Deze eindigen doorgaans als afvalstroom, waaruit ferulazuur kan bekomen worden. Op die manier werken we in dit onderzoek mee aan de valorisatie van agrarische afvalstromen.”

Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT)

Wetenschappers en artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc starten gezamenlijk het Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT). Doel van dit nieuwe virtuele centrum is om RNA-therapie op maat te ontwikkelen voor patiënten met zeldzame genetische aandoeningen.

Het DCRT zal zich richten op RNA-therapie voor patiënten bij wie het aangedane weefsel via lokale toediening direct te behandelen is. De behandeling is gericht op progressieve oog- en hersen- en spierziekten. Het gaat om genetische ziektes en mutaties die zo zeldzaam zijn dat het voor farmaceutische bedrijven minder interessant is om te investeren in het ontwikkelen van een behandeling. Het DCRT is het eerste centrum in Europa dat RNA-therapie voor zeer zeldzame ziektes gaat ontwikkelen.

Kris Sterkens nieuwe CEO Janssen Pharmaceutica

Kris Sterkens komt aan het hoofd te staan van Janssen Pharmaceutica, de grootste geneesmiddelenproducent van Vlaanderen. Sterkens volgt als CEO Stef Heylen op, die met pensioen gaat.

Johnson & Johnson verwacht begin volgend jaar al vaccin te gaan produceren

Johnson & Johnson verwacht begin volgend jaar al een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te kunnen produceren, "voor gebruik in nood". Uiterlijk in september van dit jaar zou men starten met fase 1 van de klinische studies op mensen.

ipbanner.jpg

Abonnee worden van ons portaal? Uw redactionele info gegarandeerd op onze site en newsletters? Bereik heel het jaar door tienduizenden tot honderdduizenden bedrijven. Plaatst uw logo's op onze sites en pagina's. Plaats en verander uw advertenties heel het jaar door  volgens uw behoeften, producten en evenementen/vakbeurzen zonder dat het u meer kost. Als abonnee van ons portaal bent u zeker dat u gezien bent! Elke dag en elke maand opnieuw. Voor info.

Industry Press

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

Inotrem krijgt toestemming van de Franse, Belgische en Amerikaanse autoriteiten om een ​​Fase II klinische studie te starten gericht op de beoordeling van nangibotide bij mechanisch beademde patiënten met COVID-19 De klinische studie van Inotrem naar Covid-19 werd door de Franse regering geselecteerd als onderdeel van haar actieplan van € 78 miljoen, gericht op het versterken van de onderzoekscapaciteiten van de landen voor therapeutische oplossingen. Preklinische studies hebben het vermogen van nangibotide aangetoond om een ​​geschikte immuunrespons te herstellen door zich te richten op de TREM-1-route die wordt geactiveerd bij patiënten die aan COVID-19 lijden

Bayer koopt Britse KaNDy Therapeutics

voor 875 miljoen dollar.

Boehringer Ingelheim neemt het Belgische bedrijf GST over om haar capaciteit op vlak van stamcellen binnen de dierengezondheid te versterken

  • Boehringer Ingelheim neemt het Belgische biotechbedrijf GST over dat state-of-the-art stamcelproducten voor paarden en huisdieren ontwikkelt en produceert

  • De overname volgt na twee jaar van succesvolle samenwerking waarbinnen het allereerste geregistreerde dierengeneesmiddel op basis van stamcellen op de Europese markt werd gebracht

  • De beslissing om GST over te nemen is volledig in lijn met een van de pijlers van de strategie voor de divisie diergezondheid (Animal Health) van Boehringer Ingelheim, die erop gericht is de portfolio te versterken om zo innovatie en groei te versnellen

Belgisch farmabedrijf MSD werkt aan twee coronavaccins en een antiviraal geneesmiddel

Het Belgische farmabedrijf MSD (de letters staan voor Merck, Sharp & Dohme), filiaal van de Amerikaanse groep Merck Co., werkt momenteel in ons land aan twee coronavaccins, onder de naam V591 en V590 en aan een antiviraal geneesmiddel.

IBA - Louvain -La-Neuve (België) tekent Vierkamercontract ter waarde van meer dan 50 miljoen euro

IBA (Ion Beam Applications SA), 's werelds toonaangevende leverancier van protonentherapieoplossingen voor de behandeling van kanker, kondigt de ondertekening aan van een contract met het Sichuan Cancer Hospital & Institute om een Proteus®PLUS * protontherapiesysteem in Chengdu, provincie Sichuan, China. Het contract heeft voor IBA een waarde van meer dan 50 miljoen euro. De eerste aanbetaling wordt binnen 90 dagen verwacht. De Proteus®PLUS-oplossing die volledig zal worden geleverd en geïnstalleerd door IBA, zal worden geconfigureerd met vier behandelkamers: drie portaalkamers en één kamer met vaste balken. Ze zullen allemaal worden uitgerust met de nieuwste Pencil Beam Scanning (PBS) die zeer conforme Intensity Modulated Proton Treatments (IMPT) mogelijk maakt. Bovendien hebben de portaalkamers Cone Beam Computed Tomography (CBCT) voor een zeer nauwkeurige positionering van het zachte weefsel. Het systeem wordt ook geleverd met een uitgebreide IBA-dosimetriesuite. De installatie van de apparatuur start naar verwachting in 2022. Met dit nieuwe contract heeft IBA nu zeven protontherapiecentra op het vasteland van China verkocht, met in totaal 24 behandelkamers, die meer dan 52% van de Chinese markt vertegenwoordigen. Bovendien kondigde IBA vorige week in een andere afzonderlijke ontwikkeling de ondertekening aan van een strategisch licentiecontract met CGNNT in China voor zijn Proteus®PLUS-systeem, waarmee de positie in China verder wordt versterkt. Olivier Legrain, Chief Executive van IBA, verklaarde: “China is een markt van groot strategisch belang voor IBA. De recente aankondiging dat de Chinese regering dit jaar het aantal PT-licenties zal verhogen van 10 naar 16, stelt ons in staat onze leidende positie op de PT-markt in China verder te versterken. We zijn erg blij dat we dit contract hebben ondertekend met het Sichuan Cancer Hospital & Institute en kijken ernaar uit om hun inspanningen te ondersteunen om innovatieve behandelingsmodaliteiten voor kanker naar meer patiënten in China te brengen. Dit nieuwe contract, in aanvulling op onze recente licentieovereenkomst met CGNNT, toont verder de superioriteit van het productaanbod van IBA en onze toewijding aan om geavanceerde protontherapie te leveren in deze belangrijke regio. "

CorWave zal profiteren van € 2,5 miljoen aan financiering van de Europese Commissie in het kader van het EIC Accelerator-programma

CorWave is een van de 44 bedrijven die uit meer dan 1.800 kandidaten in het kader van het Europese publieke programma EIC Accelerator. CorWave ontvangt een 2,5 miljoen euro subsidie ​​van de Europese Innovatieraad (EIC) om zijn innovatief linker ventrikel hulpapparaat (LVAD).

Miracor Medical haalt 24M € op.Het geld zal worden gebruikt voor klinische studies en het opstarten van commercialisering

Awans, België

 

Miracor Medical SA (Miracor Medical) kondigde de afronding aan van een 24M € Series-E financieringsronde. De ronde werd geleid door een nieuwe strategische bedrijfsinvesteerder vergezeld door mede-investeerder Yonghua. Huidige investeerders Earlybird, Noshaq, Quest for Growth, SFPI-FPIM, SRIW en een andere strategische bedrijfsstrategische investeerder ondersteunde ook deze financiering. Het geld zal worden gebruikt om de PiCSO vooruit te helpen, een  klinische studieprogramma, dat tot 750 patiënten zal rekruteren en randomiseren in drie onderzoeken in Europa en de VS. Bovendien start de commercialisering in Europa. PiCSO-therapie wordt geleverd door interventionele cardiologen tijdens de primaire PCI (Percutane coronaire interventie) procedure bij patiënten met een anterieure ST-verhoogd myocardinfarct (STEMI). Ondanks alle verbeteringen en wijdverbreid gebruik van reperfusie-strategieën en adjuvante farmacolo-gische therapieën is het sterftecijfer over een jaar voor STEMI gestegen naar 14% en hartfalen komt voor bij maximaal 28% van de patiënten binnen de eerste 90 dagen. Het PiCSO Impulse-systeem verkleint de infarctgrootte via zijn unieke werkingsmechanisme van het intermitterend afsluiten van de coronaire sinusuitstroom, die herverdeelt bloed naar het verstoken myocardium en leidt mogelijk tot verbetering van de microvasculaire functie. De verkleining van de infarctgrootte is sterk gecorreleerd met verbetering in ziekenhuisopnames voor hartfalen en verminderde mortaliteit . Het PiCSO Impulse-systeem ontving de ‘Breakthrough Designation’ van de FDA in 2019 en de CE-markering in juni 2020. “We zijn erg blij om sterke nieuwe investeerders te mogen verwelkomen die in de toekomst geloven alsook in Miracor. Na de recente CE-markering, hebben we een zeer ervaren commercieel leider aangenomen, James Hallums, die de strategie zal uitwerken om de gecontroleerde commerciële lancering voor te bereiden die is gepland voor H2 2021. We kijken  uit naar deze opwindende volgende fase van het bedrijf. " zei Olivier Delporte, CEO. Miracor rekruteert momenteel patiënten in een baanbrekende Europese gerandomiseerde gecontroleerde studie, PiCSO-AMI-I, om de voordelen van PiCSO-therapie verder aan te tonen in vergelijking met conventionele PCI voor de behandeling van anterieure STEMI-patiënten. De ontwikkeling van de PiCSO-technologie van Miracor wordt ondersteund door een terugbetaalbaar geldbedrag, voorschot van het Waalse Gewest sinds augustus 2017. Deze financiële toelage dekt 55% van het technisch en klinisch onderzoek voor het product

De Canadese regering heeft 2 akkoorden ondertekend om toegang te krijgen tot vaccins. Een eerste akkoord met Biontech en Pfizer en een tweede met Moderna Therapeutics.

De Verenigde Staten heeft ondertussen een akkoord ondertekend met Johnson&Johnson en Jansen voor de levering van 100 miljoen kandidaat - vaccins (na goedkeuring) tegen covid-19  voor een bedrag van meer dan 1 miljard dollar. Een optie van nog 200 miljoen dosisen ligt open.

De Europese Commissie is ondertussen de cont(r)acten aan het leggen voor een levering van 300 miljoen dosisen voor zijn onderdanen met Sanofi en GSK.

Ook Japan onderhandelde met Pfizer en Biontech.

Engeland heeft ondertussen ook zijn akkord met Sanofi en GSK vast en dit voor 60 miljoen vaccins.

Ondertusen meldt President Poetin uit Rusland op 11 augustus 2020 via visioconferentie dat de eerste vaccin tegen Covid19 een feit is. De vaccin zou goedgekeurd zijn door het Ministerie van gezondheid. Hij zou de naam Spoutnik V krijgen.

Waalse medtech Nyxoah haalt 25 miljoen op en bouwt een productiecentrum te Luik.

De "medtech" Nyxoah, opgericht in Mont-Saint-Guibert met Belgisch-internationale aandeelhouders, heeft zojuist 25 miljoen euro extra opgehaald om de ontwikkeling van zijn vlaggenschipproduct te versnellen, een implantaat dat bedoeld is om de aandoeningen veroorzaakt door obstructieve apneu te verminderen. Ze bouwt ook een productiecentrum te Luik

De Amerikaanse miljardair Bill Gates investeert met een van zijn fondsen 15 miljoen euro (op een totaal van 50 miljoen euro) in het biotechbedrijf Univercells uit Gosselies, ontwikkelaar van een miniatuurfabriek die het mogelijk maakt om tegen beperkte kosten op grote schaal vaccins te produceren. Dat heeft de krant De Tijd gemeld.

 

ZNA investeert bijna 6 miljoen euro in vervanging van meer dan 1.600 bedden 

SHOP APOTHEKE EUROPE investeert in een state-of-the-art logistiek centrum

 

SHOP APOTHEKE EUROPE, een van de toonaangevende online apotheken in Continentaal Europa, speelt in op de ontwikkeling van het ordervolume, dat al jaren gestaag groeit, door te verhuizen naar een nieuw kantoor en logistiek centrum in Sevenum bij Venlo (Nederland). Dit versnelt alle processen die betrokken zijn bij de verzending van vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen en schoonheidsproducten, en optimaliseert de klantenservice verder. Alleen al voor intralogistiek en IT bedraagt ​​het investeringsbedrag 50-60 miljoen euro. De eerste leveringen aan klanten staan ​​gepland voor eind 2020, begin 2021.

Eerste patiënten krijgen behandeling in Leuvense protontherapiecentrum

Tijdens de zomer van 2020 kregen de eerste patiënten een bestraling in het gloednieuwe protontherapiecentrum in Leuven. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel errond minimaal beschadigt. Het is de eerste keer dat behandelingen met protontherapie in België plaatsvinden. De behandelingen van de eerste patiënten verliepen vlot.

In het najaar van 2016 begon de bouw van het eerste protontherapiecentrum in België. Zomer 2020 was het zover: het Leuvense protontherapiecentrum PARTICLE ging van start. De eerste patiënt, een jongeman met een zeldzame hersentumor, kreeg op 22 juli 2020 zijn bestraling. Ondertussen kregen al 7 patiënten een behandeling met protontherapie.

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt en zo minder gezond weefsel beschadigt. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van een aantal kankers waarbij het extra belangrijk is om de omliggende weefsels te beschermen. Het kan dus gaan om kinderen met kanker of volwassenen met een tumor dicht bij levensnoodzakelijke of kwetsbare organen als de hersenen of de ogen.

Behandeling in eigen land

Tot nu toe moesten patiënten die in aanmerking kwamen voor protontherapie naar buitenlandse centra reizen, meestal naar Duitsland, Frankrijk of Zwitserland. De Belgische overheid vergoedde daarbij de behandelkosten, maar voor patiënten was de reis een zware belasting. Voortaan kunnen Belgische patiënten hun behandeling dus in Leuven krijgen. Naar schatting 150 tot 200 patiënten komen jaarlijks in aanmerking voor protontherapie. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe behandelvoorwaarden voor protontherapie bijkomen.

Twee deeltjesversnellers

Buurlanden als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de UK kregen de voorbije jaren al hun eigen protontherapiecentrum. Het nieuwe protontherapiecentrum op campus Gasthuisberg is uniek in Europa omdat het uit twee delen bestaat: een ruimte voor behandeling van patiënten en een aparte bunker voor hoogtechnologisch onderzoek, waarbij elke bunker een eigen deeltjesversneller of cyclotron heeft. Daarmee heeft PARTICLE een streepje voor op andere Europese protontherapiecentra, waar onderzoek ’s avonds en in het weekend moet gebeuren omdat het bestralingstoestel overdag bezet is voor patiënten. Voorlopig wordt enkel de stralingsbunker voor patiënten gebruikt, de onderzoeksbunker zal later op het jaar van start gaan.

uz.jpeg
uz2.jpg
Ontex-Eeklo-face-mask-production.jpg
ontex.jpg

ONTEX HULDIGT PRODUCTIELIJN IN VOOR 80 MILJOEN MONDMASKERS PER JAAR

 

Ontex (EuroNext: ONTEX) onthulde vandaag een productielijn met een capaciteit van ongeveer 80 miljoen mondmaskers per jaar. De productielijn voor mondmaskers van Ontex bevindt zich in de fabriek in Eeklo (België) en produceert sinds augustus al honderdduizend maskers per dag. "We zijn begonnen met de productie van mondmaskers om essentiële werknemers in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen te helpen beschermen, evenals onze eigen werknemers", zegt Xavier Lambrecht, hoofd van Ontex's Healthcare Division. "Dankzij automatisering en meer dan 40 jaar ervaring in persoonlijke hygiëne kunnen we ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen gecertificeerde mondmaskers aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs". De nieuwe productielijn voor mondmaskers werd in slechts 100 dagen geïnstalleerd. De productielijn is in augustus begonnen met het maken van mondmaskers en zal vanaf oktober medische mondmaskers van het type 2R produceren. De productie van de maskers was een eigen beslissing van Ontex en het project profiteert niet van overheidsfinanciering. De productielijn bevindt zich in de fabriek van Ontex voor essentiële persoonlijke hygiëneartikelen in Eeklo en werd op 22 september officieel ingehuldigd in het bijzijn van Belgische ministers. Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie: "Het is cruciaal dat we hier in Vlaanderen en België een strategische productie van beschermingsmateriaal opzetten. Ik ben dan ook trots en onder de indruk van het werk van de ingenieurs en technici van Ontex, die in slechts 100 dagen een volledig functionele en hygiënische massaproductielijn bouwen om tegemoet te komen aan een dringende behoefte in de maatschappij. Een perfect voorbeeld van de flexibiliteit en kracht van Vlaanderen." De Belgische federale minister Philippe De Backer, verantwoordelijk voor de aankoop van mondmaskers tijdens de COVID-19-crisis, zei: "Ik hoop dat miljoenen mensen in België en over de hele wereld beter beschermd zullen zijn dankzij de producten die hier in België worden gemaakt". De Ontex-fabriek in Eeklo heeft meer dan 40 jaar ervaring in de productie van artikelen voor persoonlijke hygiëne en kreeg in 2019 en 2016 de titel 'Fabriek van de toekomst' van de Belgische technologievereniging Agoria. De fabriek stelt 550 mensen tewerk en produceert producten voor babyverzorging, vrouwelijke verzorging en mondmaskers. Medische mondmaskers van het type 2R met een elastiek die rond het hoofd en de nek gaat en zo een barrière vormen tegen kleine druppeltjes en spatten, worden doorgaans gebruikt in uitdagende omgevingen in de gezondheidszorg, zoals in operatiekamers. In augustus en september werd een eerste reeks mondmaskers geproduceerd voor de medewerkers van Ontex.

Op zaterdag 10 juli reikte Vlaams minister-president Jan Jambon het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap uit aan alle medewerkers van Pfizer in België. Karel Van De Sompel, Country Manager van Pfizer Belgium, nam het Ereteken in aanwezigheid van Luc Van Steenwinkel, Vice President BioTech Puurs, en Danny Hendrikse, Vice President Intercompany Operations bij Pfizer, in ontvangst. In totaal leverde Pfizer/BioNTech al meer dan 8.3 miljoen Covid-19 vaccins aan België.

pfizer.webp
nieuws (1).jpg

In het biomedische onderzoeks-centrum Rega Instituut aan het Gasthuisberg-ziekenhuis in Leuven  bevindt zich een uniek laboratorium waar hoogtechnologisch materiaal staat die miljoenen stoffen onderzoekt naar een mogelijke medicijn voor Covid-19.

Caps-It is het enige volautomatische laboratorium op het allerhoogste bioveiligheidsniveau ter wereld. Hieronder vindt u een boeiende uiteenzetting over de bouw van het lab.

TNO opent binnenkort samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat voor een Corona-sneltest die door TNO en partners wordt ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname en daadwerkelijke detectie van het COVID-19 virus tot een uur bij dezelfde betrouwbaarheid als de PCR test. Het sneller kunnen bepalen of een persoon besmet is, is van vitaal belang bij efficiënte bestrijding van de infectie onder de bevolking. Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken.

Boehringer Ingelheim opent hightech tabletproductiefaciliteit in Ingelheim voor een totale investering van EUR 90 miljoen. DeSlimme fabriek zal de marktintroductie van innovatieve medicijnen verder versnellen en verhoogt de farmaceutische productie in Duitsland en Europa.

Agomab Therapeutics NV ('Agomab') heeft vandaag aangekondigd dat het zijn Series B-financieringsronde heeft verlengd met een extra slot van $ 40,5 miljoen (€ 38,4 miljoen), waardoor het totale Series B-bedrag op $ 114 miljoen komt.

TNO ONTWIKKELT SNELLE, GOEDKOPE EN BETROUWBARE CORONATEST: BINNEN HET UUR EEN UITSLAG

TNO opent binnenkort samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat voor een Corona-sneltest die door TNO en partners wordt ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname en daadwerkelijke detectie van het COVID-19 virus tot een uur bij dezelfde betrouwbaarheid als de PCR test. Het sneller kunnen bepalen of een persoon besmet is, is van vitaal belang bij efficiënte bestrijding van de infectie onder de bevolking. Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken.

Op 1 oktober 2020 vervoegde econoom Caroline Ven pharma.be, de Belgische federatie van innovatieve farmaceutische en biotechnologische bedrijven, als CEO.

carol.jpg

Medicatieopvolging en laagdrempelig advies voor zorg patiënten met een chronische aandoening 

Else Tambuyzer, directeur VPP, bezoekt apotheek Marthe Lambrechts 

Op dinsdag 28 maart brengt Else Tambuyzer, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, een bezoek aan de apotheek van Marthe Lambrechts om een blik achter de schermen te nemen. Met dit bezoek wil Marthe het concept huisapotheker toelichten en hoe de burger kan rekenen op goede en betrouwbare farmaceutische zorg. Er zal ook worden gepraat over enkele knelpunten in onder andere gegevensuitwisseling. Else wil zien hoe de medicatieopvolging in de apotheek gebeurt en op welke andere manieren de huisapotheker kwaliteitsvolle zorg biedt. 

 

De huisapotheker is een spilfiguur voor medicatieopvolging, en dus een belangrijke schakel in de zorg voor patiënten met een chronische aandoening. Het doel van het aanstaande bezoek van Else is het concept huisapotheker concretiseren en te tonen wat de apotheek betekent voor de levenskwaliteit van patiënten. “Het blijft voor vele mensen nog redelijk onduidelijk wat het allemaal inhoudt, terwijl wij als apotheker veel tijd, moeite en energie steken in alles wat de rol omvat”, zegt Marthe. “Ik zou zeker willen overbrengen dat voor ons de patiënt op elk moment centraal staat en dat wij er alles aan doen om aan de hand van een steeds geüpdatet medicatieschema, contact met andere betrokken zorgverleners en voortdurend bijscholen de therapietrouw trachten te bevorderen.” 

 

Else wil meer te weten komen over de zorg voor personen met een chronische aandoening.  “Het is boeiend om te zien hoe apothekers de rol op zich nemen om hen te begeleiden in hun zorg”, zegt Else. “Het is ook fijn te kunnen zien op welke manieren apothekers nog zorg bieden, los van de gesprekken en direct contact met patiënten achter de toog. Ik denk dan aan de afstemming met artsen, het opstellen van medicatieschema’s, het maken van bereidingen en dergelijke.” 

 

Uitdagingen 

Tijdens het bezoek zullen Marthe en Else overlopen wat enkele uitdagingen kunnen zijn om de patiëntenzorg te kunnen blijven garanderen. “We steken als huisapotheker veel tijd en energie in het opmaken van medicatieschema’s. De bedoeling is dat huisartsen en specialisten dit steeds kunnen raadplegen. Helaas worden we hierover nog te weinig gecontacteerd, terwijl dit allemaal waardevolle info is voor hen”, legt Marthe uit.  

 

Ze verwijst daarbij ook naar enkele platformen die apothekers gebruiken om het dossier van patiënten te kunnen raadplegen en vice versa. Toch lukt dit helaas nog niet zo goed. Else ziet op haar beurt ook dat patiënten meer geïnformeerd moeten worden dat ze bij hun apotheek terecht kunnen voor een up-to-date medicatieschema. Een betere gegevensuitwisseling en sensibilisering moeten dus prioriteiten blijven. 

argenx SE (Euronext & Nasdaq: ARGX) en Genmab A/S (Nasdaq: GMAB) hebben vandaag aangekondigd dat argenx en Genmab een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan voor het gezamenlijk ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe therapeutische antilichamen met toepassingen in de immunologie, evenals in oncologische therapeutische gebieden. De meerjarige samenwerking zal de expertise op het gebied van antilichaamtechnologie en kennis van ziektebiologie van beide bedrijven benutten om de identificatie en ontwikkeling van nieuwe therapeutische kandidaten voor antilichamen te versnellen met als doel tegemoet te komen aan onvervulde behoeften van patiënten op het gebied van immunologie en kanker.

Pharma: Recent News
Pharma: Video
Pharma: Recent News
Pharma: Contact
bottom of page