De link tussen alle industrietakken!
Industry Press
We know your World !
uw banner hier?
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go-to font for titles, paragraphs & more.

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld
Pompen, ventielen, kleppen, motoren...

Hier uw banner?


.jpg)
BeHydro pioniert met duale diesel-waterstof motor. Motorenfabrikant ABC en scheepvaartbedrijf CMB pakken uit met revolutionaire diesel-waterstofmotor
Vandaag lanceert BeHydro de eerste dual-fuelmotor op waterstof met een vermogen van 1 megawatt (MW). BeHydro heeft de afgelopen drie jaar een dual-fuel (diesel-waterstof) motor met een vermogen van 1 MW ontwikkeld, geproduceerd en uitgebreid getest. Op basis van deze technologie kunnen ook grotere motoren tot 10 MW worden geproduceerd. Daarom kan BeHydro oplossingen bieden voor een breed scala aan industriële sectoren. Dankzij de dual-fueltechnologie kan de motor stroom blijven leveren, ook als er geen hernieuwbare energie of waterstof beschikbaar is. HydroTug, de eerste sleepboot op waterstof Tim Berckmoes, CEO van ABC, vertelt over de dual-fuel motoren in de HydroTug: "BeHydro heeft reeds zijn eerste order ontvangen voor 2 x 2 MW dual-fuel motoren die aan boord van de HydroTug geïnstalleerd zullen worden. Dit schip is de allereerste waterstofsleepboot ter wereld, en zal ingezet worden door de haven van Antwerpen". In een eerste fase kunnen 100 waterstofaangedreven motoren per jaar worden geproduceerd. Daarnaast ontwikkelt BeHydro een monofuel waterstofmotor die in het tweede kwartaal van 2021 klaar zal zijn. Breed scala aan industriële toepassingen: van schepen tot treinen en stroomgeneratoren! Alexander Saverys, CEO van CMB legt uit hoe BeHydro-motoren kunnen worden gebruikt: "BeHydro versterkt de recent aangekondigde EU-visie op waterstof en bewijst dat de energietransitie voor grootschalige toepassingen vandaag mogelijk is. Dit zijn onder meer hoofdmotoren voor de kustvaart, binnenvaart en sleepboten, hulpmotoren voor diepzeeschepen, maar ook treinen en elektriciteitsgeneratoren voor ziekenhuizen en datacentra. In theorie kan elke grote dieselmotor worden vervangen door een BeHydro-motor. De toekomst van waterstof begint vandaag! " Een 1MW BeHydro-motor op waterstof ... ... kan groene stroom leveren aan 3.000 gezinnen in België. ... vermindert de CO2-uitstoot met 3.500 ton per jaar (of het equivalent van 300 hectare bos). ... kan worden gebruikt om 13.600 diesellocomotieven in Europa om te bouwen naar waterstof. ... produceert evenveel energie als 1 windturbine van 3 MW of 36.000 zonnepanelen.

Etteplan versterkt zijn productiegerelateerde competenties en knowhow door Tegema uit Nederland over te nemen.
Tegema levert productieoplossingen, productiecellen en apparatuur voor klanten op het gebied van halfgeleiders, elektronica, mobiliteit, fotonica en medisch. De overname is een volgende stap in de internationale groei van Etteplan en markeert tevens de start voor engineering services in Nederland. Eerder bood Etteplan diensten aan voor technische documentatie in het land. Tegema zal nieuwe servicecomponenten naar Etteplan brengen. Tegema is een productiesysteemintegrator die gespecialiseerd is in fijnmechanica op maat en mechatronica. Het combineert deze ervaring met de nieuwste robotica, software en assemblagetechnieken. Bij Tegema werken 100 experts in Eindhoven en Arnhem. In 2019 bedroeg de omzet van het bedrijf ongeveer 11 miljoen euro. Partijen zijn overeengekomen de koopprijs niet te publiceren. “Er is een groeiende vraag naar op maat gemaakte en intelligentere productieoplossingen. De toename van het automatiseringsniveau en het feit dat bedrijven vooruitgang boeken in Industrie 4.0 zijn de motor achter deze ontwikkeling. Gecombineerd met onze bestaande knowhow op het gebied van productietechnologieën, versterkt de overname ons aanbod op dit gebied en genereert het interessant groeipotentieel '', zegt Juha Näkki, President en CEO van Etteplan. “Etteplan is een toonaangevend engineering- en softwaredienstenbedrijf in Europa en een bekend bedrijf in technische documentatie in Nederland. Het wereldwijde serviceaanbod en de softwaremogelijkheden van Etteplan in combinatie met onze productieoplossingen en assemblagekennis biedt ons veel nieuwe mogelijkheden om een nieuw type aanbod aan klanten te ontwikkelen. De overname zal de internationale expansie versnellen en ik ben er zeker van dat dit groeimogelijkheden voor het bedrijf en geweldige ontwikkelingsmogelijkheden voor ons team en mijzelf zal bieden ”, zegt Pierre van Lamsweerde, CEO van Tegema. Na de overname heeft Etteplan in Nederland circa 200 mensen in dienst op vijf verschillende locaties. Etteplan startte zijn activiteiten in Nederland in 2012 door de overname van Tedopres technische documentatiebedrijf. In 2019 versterkte Etteplan zijn aanwezigheid in Nederland door de overname van de technische documentatie specialist Triview Technical Communication BV uit Soesterberg. “De overname van Tegema past goed in onze strategie, aangezien het onze bedoeling is om ons volledige serviceaanbod uit te breiden naar al onze huidige markten. Het invoeren van ingenieursdiensten in Nederland is een belangrijke stap in deze richting. Ons doel is dat in 2024 meer dan de helft van onze omzet buiten Finland komt ”, besluit Juha Näkki.
Intelligent Valve van Siemens maximaliseert de flexibiliteit en efficiëntie van HVAC-installaties.
Directe integratie in Building Operator voor controle, alarmering en energierapportage. Uitgebreid productassortiment nu verkrijgbaar als 3-poorts klep. Nieuwe functies zoals Delta-T-begrenzingsregeling maken het mogelijk om planten met koelmachines te optimaliseren en het verbruik te verminderen De zelfoptimaliserende en dynamische Intelligent Valve van Siemens Smart Infrastructure is veelzijdiger geworden dankzij nieuwe functies en toepassingen voor verwarmingsgroepen en luchtbehandelingsunits. Het apparaat regelt het debiet, meet temperatuur en vermogen en past automatisch de klepinstellingen aan op de warmtewisselaar. De Intelligent Valve is verbonden met de cloud en nu voor het eerst rechtstreeks geïntegreerd in Building Operator, de Siemens-cloudapplicatie voor het op afstand bewaken van gebouwen. Dit maakt het mogelijk om de Intelligent Valve te bedienen en de instellingen altijd en overal aan te passen. Voor meer flexibiliteit is het productassortiment uitgebreid met kleppen met 3 poorten, die een variabele temperatuur en constante stroomregeling van de watervoorziening (gemengde circuits) mogelijk maken. Nieuwe functies zoals Delta-T (DT) begrenzingsregeling, verschildruk- en aanvoertemperatuurregeling zorgen voor een soepele en energiezuinige werking van de HVAC-installatie en zorgen ervoor dat de Intelligent Valve in nog meer toepassingen kan worden gebruikt.
Sinds 2018 investeerde Atlas Copco Airpower in het compressorenhoofdkantoor in Wilrijk zo‘n 35 miljoen euro in nieuwe productietechnologie. In dezelfde periode groeide het aantal medewerkers gemiddeld met zo’n 150 per jaar. Het bedrijf wil elk jaar meer dan 15 miljoen euro investeren in de infrastructuur en het machinepark. Dat bedrag komt bovenop het jaarlijkse R&D budget dat in 2019 bijvoorbeeld 95 miljoen euro bedroeg. Ook investeert het bedrijf nog eens tien miljoen euro in het aanleren van nieuwe vaardigheden en competenties bij het personeel. De Vlaamse overheid steunt hen hierin met een bedrag van 2 miljoen Euro.
Besparen met GHS VSD+-vaccüumpompen
Door zijn huidige vacuümpompen te upgraden naar een GHS VSD+ gecentraliseerd vacuümsysteem heeft een maatprofielextruder jaarlijks 7 500 € kunnen besparen. De nieuwe Atlas Copco GHS 900 VSD+ vacuümpompen van het bedrijf leveren dezelfde prestaties als twee van zijn oude pompen en bedienen dan ook meerdere productielijnen.
Dyneo⁺, het nieuwe assortiment aangesloten motoren met een zeer hoge energie-efficiëntie
Wesealit gespecialiseerd in mechanische seals is verhuisd naar Enschede.
Reorganisatie bij Sulzer (Ensival Moret) te Luik.
Rubix Duitsland koopt Gondrom (die levert vloeistoftransportproducten en -diensten, zoals technische slangen, fittingen en toebehoren.)
Een incident deed zich voor tijdens werkzaamheden aan een pomp in een deelbedrijf van het caprolactamcomplex bij Chemiebedrijf Lanxxex te Antwerpen
Flowtec, verdeler van onder meer industriële pompsystemen, wordt de nieuwe exclusieve verdeler van Stübbe-pompen binnen de Benelux.
Watson-Marlow Benelux verhuisde van de Spaanse Polder naar een nieuw kantoor in Barendrecht.Het adres en de contactgegevens van de Belgische Watson-Marlow-vestiging in Zwijnaarde België veranderen niet.
Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector overgenomen door Wilo.
Eekels hoofdkantoor is verhuisd naar Ridderkerk

Op een nieuwe locatie in Ridderkerk voegt Eekels Pompen het hoofdkantoor in Barendrecht samen met het logistieke steunpunt uit Heerjansdam.
Sinds 2015 is Eekels Pompen partner van RECO Holding. Waar de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd is met nieuwe ATEX-pompen en de overname van de verhuurvloot van Pompfontijne, investeren de Eekels aandeelhouders deze keer in de eigen dienstverlening. De nieuwe vestiging in Ridderkerk wordt het nieuwe hart van de Eekels Pompen-operatie. Het nieuwe hoofdkantoor heeft een buitenterrein van meer dan 11.000 m² en een overdekte opslag van ruim 3.600 m². Met daarnaast 1.150 m² aan werkplaatsen en meer dan voldoende kantoorruimte is Ridderkerk de ideale operationele uitvalsbasis. Tegelijkertijd lanceert Eekels haar nieuwe website. Alles over pompverhuur op één plek.


Nidec Leroy-Somer kondigt zijn nieuwe Dyneo + -reeks synchro-reluctante motoren aan, ondersteund door magneten zonder zeldzame aarden, geoptimaliseerd voor variabele snelheid en zeer hoge energie-efficiëntie IE5. Dyneo + motoren combineren de prestaties van synchrone permanentmagneet-technologie met de betrouwbaar-heid en eenvoud van implementatie van asynchrone motoren en zijn ontworpen om te voldoen aan de meest veeleisende vereisten van industriële toepassingen en bieden ze nog meer diensten door digitalisering.

130 jaar Pfeiffer-vacuüm
Pfeiffer Vacuum zet al 130 jaar de standaard in vacuümtechnologie. De wetenschap en de industrie hebben in gelijke mate geprofiteerd van de talrijke innovaties die zijn ontwikkeld en met succes op de markt zijn gebracht door dit lang gevestigde bedrijf. Het beste voorbeeld hiervan is de turbomoleculaire pomp, die in 1958 door het bedrijf is ontwikkeld en sindsdien onmisbaar is in de markt. Dankzij zijn expertise is Pfeiffer Vacuum nog steeds de wereldmarkt- en technologieleider op dit gebied. De stofzuigerspecialist kenmerkt zich vanaf het begin door zijn pioniersgeest en passie. Toen Arthur Pfeiffer in 1890 het bedrijf in Wetzlar, Duitsland oprichtte, besteedde hij aanvankelijk zijn aandacht aan de productie van ontstekingssystemen op afstand voor gaslampen. Nadat elektrische lampen zich op de markt hadden gevestigd, richtte de oprichter van het bedrijf zich snel op de nieuwe verlichtingstechnologie die hem ertoe bracht te kijken naar de vacuümtechnologie die bij de productie ervan werd gebruikt. Arthur Pfeiffer zag al snel de betekenis in die de vacuümtechnologie zou kunnen hebben op praktisch alle gebieden van industrie en onderzoek - en hij concentreerde zich vervolgens volledig op dit gebied. Sindsdien heeft Pfeiffer Vacuum een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van vacuümtechnologie. Betrouwbare kwaliteit voor wetenschap en onderzoek Tegenwoordig staan Pfeiffer-vacuümproducten nog steeds voor hightechoplossingen met uitstekende betrouwbaarheid en efficiënte prestaties. Klanten zoals het Max Planck Institute, CERN, XFEL en EADS zijn het bewijs van deze betrouwbaarheid - vacuümpompen gemaakt door de in Asslar gevestigde fabrikant worden zelfs gebruikt in het ISS-ruimtestation. Daar zijn, zoals bij veel andere toepassingen, de eisen van de klant vaak zeer complex - niet alleen met betrekking tot de vacuümbehoefte zelf, maar ook met de specifieke kenmerken van het betreffende systeem, de gebruikte en te verwerken materialen en producten en het proces voorwaarden. Hierbij ligt de focus altijd op kwaliteit. Daarom worden vacuümoplossingen van Pfeiffer Vacuum continu geoptimaliseerd in nauwe samenwerking met klanten uit verschillende industrieën en door middel van voortdurende ontwikkelingswerkzaamheden. Op deze manier wordt de perfecte oplossing gevonden die aan alle eisen voldoet. Toepassingen op alle levensgebieden Auto-onderdelen, smartphones, pacemakers, textiel - vacuümtechnologie wordt voor al deze producten gebruikt. Pfeiffer vacuümoplossingen spelen ook een belangrijke rol in de voedselproductie en in de farmaceutische industrie. Zonder hen zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om producten zoals instantkoffie of melkpoeder onder vacuüm te vriesdrogen.
Als enige leverancier van vacuümtechnologie biedt het bedrijf een uitgebreid productportfolio: van losse componenten tot complexe vacuümsystemen. Naast een volledig assortiment hybride en magnetisch zwevende turbopompen, omvat het productportfolio backpompen, lekdetectoren, meet- en analyse-apparaten, componenten evenals vacuümkamers en systemen. Producten en oplossingen van Pfeiffer Vacuum zijn ontwikkeld voor analyse, industrie, onderzoek en ontwikkeling, coatingsystemen en halfgeleiders en zijn geoptimaliseerd voor de specifieke toepassing. Dr. Eric Taberlet, Chief Executive Officer van Pfeiffer Vacuum Technology AG: “Met onze duurzame producten en op maat gemaakte vacuümoplossingen zijn we in staat om aan vrijwel elke klantbehoefte te voldoen en relaties op te bouwen die jarenlang zullen blijven bestaan. Bij Pfeiffer Vacuum is 'duurzaamheid' niet zomaar een leeg woord. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid. En daarom stellen we op al onze locaties over de hele wereld de noodzakelijke voorwaarden vast om ervoor te zorgen dat onze medewerkers met plezier voor Pfeiffer Vacuum werken. We zijn maatschappelijk betrokken, omdat we iets terug willen geven, en we produceren onze producten op de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier. We leven en ademen duurzaamheid - volgens traditie - al 130 jaar. "
Heading 2

TMS heeft een nieuwe tool ontwikkeld, een zogenaamde Jetting Airlift Tool (JAT) voor het baggeren van de binnenkant van een monopile. De totale installatie weegt ongeveer 105 ton

Amarinth haalt $ 1M order binnen voor API 610 VS4-pompen bij de ADNOC Ruwais East Refinery, VAE
Amarinth, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp, de toepassing en de productie van centrifugaalpompen en bijbehorende apparatuur voor de olie- en gas-, petrochemische, LNG-, chemische, industriële, energie- en ontziltingsmarkten, heeft een order van NAMA binnengehaald voor $ 1 miljoen, bestaande uit 14 API 610 VS4-pompen met Plan 53B-afdichtingsondersteunende systemen bestemd voor de ADNOC Ruwais East Refinery, Verenigde Arabische Emiraten. De ADNOC Ruwais-raffinaderij, gelegen in Al Ruwais, 240 km ten westen van de stad Abu Dhabi, is een van de grootste raffinaderijen van petrochemische producten ter wereld met een capaciteit van meer dan 800.000 vaten per dag. De bestelling van $ 1 miljoen van NAMA is voor 14 API 610 VS4 verticale pompen met Plan 53B afdichtingsondersteunende systemen. De pompen zullen worden geïnstalleerd in de Ruwais East Refinery voor gesloten aftapwerkzaamheden, oliecondensaatoverdracht en een afvoertrommel op een draagbaar spervloeistofsysteem. Afhankelijk van de specifieke taken, worden de pompen vervaardigd in roestvrij staal of koolstofstaal en zijn ze allemaal ATEX Zone 2-compatibel. Bovendien hebben de pompen op maat gemaakte grondplaten voor een niet-standaard indeling van de Plan 53B afdichtingsondersteuningssystemen. Een gesplitst leveringsschema was van cruciaal belang voor dit project met pompen die op verschillende tijdstippen nodig waren, sommige met bijzonder agressieve deadlines. Amarinth heeft een goed begrip van ADNOC-processen en -praktijken na tal van succesvolle projecten die voor het bedrijf zijn voltooid en kon deze kennis, gecombineerd met zijn technische en productie-flexibiliteit, gebruiken om aan de uitdagende leveringsvereisten te voldoen. Oliver Brigginshaw, Managing Director van Amarinth, merkte op: “We zijn verheugd opnieuw met NAMA samen te werken aan deze belangrijke order voor de ADNOC Ruwais Refinery. De sterke punten van Amarinth zijn onder meer het leveren van op maat gemaakte pompen met korte levertijden en het nauw samenwerken met onze klanten op een flexibele manier om zo goed mogelijk aan hun behoeften te voldoen, of het nu gaat om ontwerp, fabricage of commerciële overwegingen. Onze flexibele aanpak bij het opleveren van projecten zorgt ervoor dat onze klanten beter in staat zijn om de voortdurende uitdagingen van de bloei in de olie- en gasindustrie aan te gaan. ”
NETZSCH levert zijn 1.000.000ste pomp
In mei 2020 leverde de wereldwijde marktleider en fabrikant van verdringerpompen zijn 1.000.000ste pomp af vanuit zijn dochteronderneming in Exton, VS. De pomp, een voor vaste stoffen met een hoge dichtheid, werd ontwikkeld op het hoofdkantoor van het bedrijf in Duitsland, de fabriek in Brazilië ontwierp en bouwde de componenten en de pomp werd vervolgens geassembleerd, getest en verzonden naar de Verenigde Staten. Op het hoofdkantoor van het bedrijf in Duitsland werd de 1.000.000ste pomp ontwikkeld, een pomp met progressieve holte voor ontwaterd zuiveringsslib, de fabriek in Brazilië ontwierp en vervaardigde de componenten en het NETZSCH-team in de VS was verantwoordelijk voor de eindmontage. Dit vlotte proces komt tot uiting in de helderheid van het merkimago, producten en diensten, waarmee NETZSCH wereldwijd communiceert De 1.000.000ste pomp: een NEMO®-pomp die individueel is geselecteerd uit een modulair systeem


Danfoss neemt de hydrauliekactiviteiten van Eaton over voor 3 miljard Euro
“Vandaag zetten we een belangrijke en transformationele stap in het creëren van een wereldleider in mobiele en industriële hydraulica. Het is een unieke kans om onze grotendeels complementaire portefeuilles en geografische voetafdrukken te combineren. Eaton Hydraulics is een zeer gerespecteerde speler in de wereldwijde industrie, bekend om zijn toegewijde mensen en sterke merken. Door de kennis en ervaring van de twee bedrijven te combineren, profiteren onze klanten van ongeëvenaarde expertise van een enkele partner. Met deze overeenkomst blijven we investeren in onze kernactiviteiten op het gebied van hydrauliek en digitale oplossingen om een sterke technologiepartner te blijven ”, zegt Kim Fausing, president en CEO van Danfoss.

Indutrade Benelux neemt aandrijf- en besturingsspecialist VarioDrive over.
Indutrade Benelux begint het nieuwe jaar goed met de overname van VarioDrive uit Oud-Beijerland. 27 januari jongstleden tekenden Dirk Goudswaard (oprichter en directeur VarioDrive) en Robert Timmer (CEO Indutrade Benelux) hiervoor de overeenkomst. Volgens Timmer past VarioDrive met hun expertise op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek perfect bij de technische bedrijvengroep. VarioDrive is in 1996 opgericht en heeft 11 medewerkers in dienst, waaronder gekwalificeerde ingenieurs die intensief met klanten samenwerken bij het vinden van oplossingen voor motion control-uitdagingen.
Hengst Filtration verwerft de hydraulische filtratie-activiteiten van Bosch Rexroth AG
Hiermee breidt Hengst haar divisie "Industriële Filtratie" duurzaam uit Hengst staat op het punt de hydraulische filtratieactiviteiten van Bosch Rexroth AG over te nemen. Dit bevat de vestiging in Ketsch (Baden-Württemberg, Duitsland) met circa 190 medewerkers en de wereldwijde verkoopactiviteiten in meer dan 30 landen. Naast de knowhow van hydraulische filters zullen ook meer dan 40 industriële eigendomsrechten worden overgedragen. De hydrauliek van Bosch Rexroth filterbedrijf ontwikkelt en produceert complete filters en filterelementen voor industriële en mobiele hydraulische toepassingen. Met deze extra acquisitie zet Hengst Filtration consequent de groei voort en uitbreiding van de divisie "Industrial Filtration", die begon met de overname van Nordic Air Filtration (2016) en Delbag (2018). De koopovereenkomst werd ondertekend op 16-07-2020. De transactie is onderworpen aan antitrust Goedkeuringen. Bijgevolg zal de transactie naar verwachting begin 2021 worden afgerond. De partijen zijn overeengekomen de hoogte van de koopprijs niet bekend te maken.

Boge Compressoren : sinds 1 juli heeft ons directieteam zich versterkt met Olaf Hoppe.
Hengst Filtration neemt de hydraulische filtratieactiviteiten van Bosch Rexroth AG over (zie verder deze pagina)
De ondertekening van het koopcontract vond plaats op 16.07.2020, van l naar r : Christopher Heine (CEO Hengst), Uwe Thiedemann (Werkleiter Bosch Rexroth Filtration Ketsch), Volker Schiek (Senior Vice President Bosch Rexroth), Volker Plücker (Group Vice President Filtration for Industry & Environment Hengst)

De eerste eenheid van GE Renewable Energy van de waterkrachtcentrale Wudongde
De eerste eenheid van GE Renewable Energy van de waterkrachtcentrale Wudongde (WDD) is met succes aangesloten op het elektriciteitsnet en heeft 72 uur proefgedraaid. Deze mijlpaal betekende een belangrijke stap in de richting van de officiële inbedrijfstelling en exploitatie van de resterende units en het hele project. GE Hydro Solutions levert 6 x 850 MW Francis turbine-generatorsets en aanverwante apparatuur voor het WDD-waterkrachtproject. Met 850 MW zijn dit 's werelds grootste eenheden die ooit in een waterkrachtcentrale zijn gebruikt. Ze vertegenwoordigen een ander grootschalig nationaal energie-infrastructuurproject dat GE Hydro Solutions met CTG heeft gebouwd in navolging van het Three Gorges-project en het Xiangjiaba-waterkrachtstation.
Een Braziliaanse oase maken: 12 miljoen opbrengst uit ambitieus waterpompproject
In Brazilië streeft de regering ernaar verlichting te brengen in een semi-aride gebied in het noordoosten van het land waar 12 miljoen mensen wonen. Sulzer ontwierp en produceerde zes van de grootste pompen in het project, om water van de São Francisco-rivier over te brengen naar het door droogte getroffen gebied. Al tientallen jaren wordt er gewerkt aan een verbetering van de watervoorziening in de noordoostelijke regio van Brazilië die even groot is als Frankrijk. In de afgelopen 10 jaar heeft de overheid ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten samengebracht om 600 km kanalen, 9 pompstations, 27 reservoirs en alle bijbehorende infrastructuur te creëren.
Voor het extractiepunt voor het noordelijke deel zijn twee van de grootste pompen nodig die Sulzer ooit heeft gemaakt, en voor sommige pompen zijn elektromotoren van meer dan 5 MW vereist. De uitdaging Bij dit enorme project werd water gewonnen uit twee punten op de rivier de São Francisco; de eerste pompt het naar het noorden en het tweede pompt water naar het noordoosten. In beide gevallen moesten de ontwerpers een aantal uitdagingen overwinnen, vooral de variabele hoogte van de São Francisco-rivier en de enorme afstanden die het water moest afleggen. Als een van 's werelds toonaangevende pompfabrikanten was Sulzer vanaf de beginfase bij dit project betrokken en gaf technisch advies over wat er met moderne pompontwerpen kon worden bereikt. Dit leidde ertoe dat Sulzer in 2007 de opdracht kreeg voor het ontwerp en de productie van zes enorme pompen die dit concept zouden helpen verwezenlijken. In het noorden werden BKn 1800 verticale pompen voorgesteld, met een debiet van 45.000 m3 / uur (26.500 cfm), ze zouden elk bijna 100 ton (110 ton) wegen en een elektromotor van 5.500 kW nodig hebben (7'300 HP). Elke pomp zou het water lozen met behulp van twee meter lange leidingen met een opvoerhoogte van 36 meter (118 voet). Voor twee van de pompstations in het oostelijke deel zouden ze zijn uitgerust met BK 1870-pompen en BKn 1470-pompen met debieten van 25.000 m3 / uur (14.700 cfm). Modellering van prestaties Alle drie de pompmodellen die voor dit project waren geselecteerd, hadden bekende hydraulische profielen, maar ze waren nooit vervaardigd voor zulke grote stromen met de bijbehorende stroomvereisten. Bruno Antoniassi, Head of Sales, Brazil Energy Business voor Sulzer, legt uit: “Het was essentieel dat we verkleinde modellen creëerden om de zuigputgeometrie, de hydraulische prestaties en de mechanische structuur van de pompen te valideren. “Vanwege de afmetingen en het gewicht van de voorgestelde pompontwerpen zou het niet mogelijk zijn om ze te testen op een in de handel verkrijgbare testopstelling. Gelukkig hebben onze ontwerpers deze en verschillende andere uitdagingen die tijdens dit project zijn ontstaan, kunnen overwinnen. Met behulp van computermodellering en verkleinde pompen hebben we alle problemen opgelost. " Een van de belangrijkste complicaties was de rivierstand, die sterk kan variëren, afhankelijk van de regenval in het gebied. Het ontwerp van de zuigindeling en de pomp zelf moesten deze variatie opvangen en toch het vereiste debiet leveren, vooral wanneer het waterpeil laag was en de vraag in de droge gebieden op een hoogtepunt was. De oplossing was om pompontwerpen te maken die op verschillende zuigniveaus konden werken, waarbij de stroomsnelheden en vermogensvereisten overeenkwamen met de veranderende situatie. Maximaliseren van efficiëntie Natuurlijk, met zulke hoge vermogensvereisten om deze pompen aan te drijven, was efficiëntie een van de grootste uitdagingen voor Sulzer. Aangezien de bedrijfskosten 90% uitmaken van de totale uitgaven van elke pomp, was het creëren van een ontwerp met een optimale efficiëntie een belangrijke prioriteit voor het project. Het totale pomprendement wordt berekend op basis van mechanische, hydraulische en volumetrische rendementen, die allemaal worden bepaald door het technische ontwerp van de pompcomponenten. Sulzer heeft het ontwerp van elke pomp verfijnd om ervoor te zorgen dat deze precies bij zijn rol paste en de klant een gegarandeerd rendement op het nominale punt bood. Nadat het ontwerp was afgerond en de modellen waren getest, kon de productie beginnen. Met zulke grote gietstukken en een aanzienlijke hoeveelheid te bewerken bewerkingen, werd de bouwtijd voor de zes pompen geschat op 12 tot 15 maanden. Al het werk werd voltooid in de Braziliaanse fabrieken van Sulzer, waardoor de klant de voortgang gemakkelijk kon volgen. Bruno Antoniassi vervolgt: “Sulzer werd gekozen om dit contract te leveren om een aantal redenen, niet in het minst onze expertise in pompontwerp, maar ook vanwege onze uitgebreide faciliteiten en arbeidskrachten in Brazilië en binnen ons wereldwijde netwerk. Hierdoor hebben we de installatie en inbedrijfstelling van zes pompen voor dit project kunnen voltooien. ” Het installatieproces was een uitdaging op zich; de grootte en het gewicht van de componenten, gecombineerd met de afgelegen locaties van de pompstations en het ontbreken van enige infrastructuur, zorgden ervoor dat de veldteams goed moesten worden uitgerust om de taak te voltooien. De Sulzer-ingenieurs voltooiden de inbedrijfstelling op tijd en, meer dan 10 jaar later, blijven de pompen water leveren aan de regio Noordoost. Bron Sulzer.

MAN Compressor Technology ter ondersteuning van een groot Nederlands Carbon-Capture Project
De expertise van MAN Energy Solutions op het gebied van compressietechnologie is bestemd voor CO2-afvang, -gebruik en -opslag (CCUS) -project in Nederland MAN Energy Solutions in Berlijn heeft een contract verworven voor de engineering van drie RG-compressortreinen voor een koolstofafvang-, gebruiks- en opslagproject in Nederland. Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland BV (EBN) en NV Nederlandse Gasunie ontwikkelen samen het project 'Porthos' (Port of Rotterdam CO₂ Transport Hub and Offshore Storage), dat door de Europese Unie is erkend als Project of Common Rente (PCI). Porthos is van plan ongeveer 2,5 miljoen ton CO2 per jaar onder de Noordzee op te slaan. De CO2 wordt opgevangen door verschillende bedrijven in het Rotterdamse havengebied - een regio die verantwoordelijk is voor ruim 16% van de CO2-uitstoot in Nederland. "CCUS is een opvallende technologie met het potentieel om grote industrieën koolstofarm te maken", aldus Uwe Lauber, CEO van MAN Energy Solutions. “We zijn enthousiast en trots om deel uit te maken van het Porthos-project en bij te dragen aan een koolstofarme toekomst voor Europa. Deze order bewijst ook dat we onze technologische leiderspositie als leverancier van ultramoderne CO2-compressieoplossingen gestaag consolideren. ”
Eind 2019 heeft de Porthos-organisatie overeenkomsten getekend met een aantal bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk door hun CO2-uitstoot vast te leggen en deze te voeden in de collectieve Porthos-pijpleiding die ongeveer 30-33 kilometer door het Rotterdamse havengebied loopt. De CO2 wordt vervolgens afgevoerd naar een platform op ongeveer 20 kilometer voor de Nederlandse kust. Daar wordt de CO2 in de uitgeputte P18-gasvelden gepompt, die naar verwachting een opslagcapaciteit hebben van ~ 37 miljoen ton CO2. Bovendien maakt het Porthos-systeem het mogelijk om de opgevangen CO2 te gebruiken voor andere industriële toepassingen, zoals in de glastuinbouw, om een snellere plantengroei te bevorderen. Het werk van MAN Energy Solutions voor Porthos omvat de engineering van twee compressortreinen van het type RG 25-4 en één type RG 31-4 met een bestelling van drie extra units die in een later stadium bestemd zijn. De compressortreinen komen bij een compressorstation op de Maasvlakte, de door mensen gemaakte westelijke uitbreiding van Europoort. Daar wordt de CO2 onder druk gezet tot ~ 132 bar om het gas te transporteren en te injecteren in de velden die zich ongeveer 3.200 tot 3.500 meter onder de Noordzee bevinden. De compressoren kunnen tot 285 ton CO2 per uur aan, afhankelijk van hoeveel units er draaien.
Porthos zal naar verwachting eind 2023 de eerste CO2 onder de Noordzee opslaan. De afronding van het engineeringcontract van MAN staat gepland voor de late zomer van 2020, terwijl de materiële order wordt verwacht voor het tweede kwartaal van 2021. Talrijke CCUS-fabrieken hebben al MAN-compressiesystemen gebruikt, zoals het Dakota Gasification Corporation-project uit 1999, waar sinds de eeuwwisseling twee hogedruk-RG-compressoren CO2 hebben geleverd voor de productie van synthetisch gas uit steenkool in North Dakota, VS.
Tamer Bayri - Head of Sales & Execution Industries / Refineries - MAN Energy Solutions, Berlijn, legde uit: “Er zijn nu wereldwijd 18 grootschalige faciliteiten in commerciële exploitatie, waarvan er acht gebruikmaken van MAN's CO2-compressietechnologie. Decennia van gebruik en de bewezen voordelen van onze integraal georiënteerde centrifugaalcompressorsystemen zijn een belangrijke referentie geworden die internationale aandacht trekt. ”

Evenzo heeft Shell Canada in 2013 MAN opdracht gegeven voor de levering van een RG-compressor met integrale versnelling voor gebruik in 's werelds eerste CCUS-project op commerciële schaal ter bestrijding van koolstofemissies. Het ‘Quest’ -project, dat zich bevindt in een oliezandoperatie in Alberta, Canada, heeft sinds 2015 jaarlijks meer dan een miljoen ton CO2 ondergronds opgevangen en geïnjecteerd.
.jpg)
Heading 2

Met MEDIX® , John Cockerill innoveert in afvalwater-behandeling mogelijk geladen met COVID-19
John Cockerill, een expert in waterbehandeling, heeft onlangs de MEDIX®-gedrag , de technologie voor biologische verwijdering van productresiduen geneesmiddelen in ziekenhuisafvalwater, geconfronteerd met COVID-19. Resultaten: enerzijds, op basis van membraanfiltratie maakt MEDIX® het mogelijk om 99,9% van SARS-CoV-2 te verminderen (verantwoordelijk voor de ziekte Covid-19), aan de andere kant installeert het een verhoogde bewaking van de waterkwaliteit en maakt snelle identificatie van nieuwe uitbraken van de ziekte mogelijk. Op basis van de alarmerende constatering dat 90% van de voorgeschreven medicijnen in ons afvalwater terechtkomt en dat deze releases een enorme impact hebben op ecosystemen, John’s Environment Division Cockerill ontwikkelt al vijf jaar een proces voor de behandeling van afvalwaterverontreiniging, vooral bij microverontreiniging door geneesmiddelen (ontstekingsremmende geneesmiddelen, antibiotica, hormoonontregelaar, antikanker ...). Genaamd MEDIX® , dit concept van natuurlijke behandeling, compact, modulair en aanpasbaar, combineert biologische afbraak van microverontreinigingen en ultrafiltratie. Het maximaliseert de verwijdering van microverontreinigingen door een natuurlijke consumptie te presenteren lage energie en een geoptimaliseerde ecologische voetafdruk. In twee Belgische ziekenhuizen werd achtereenvolgens een pilotstation geïnstalleerd, eerst in de Kliniek Hermalle sous Argenteau - in samenwerking met de CHC-groep van Luik - dan op vanaf zomer 2019 in de Saint-Pierre Clinic in Ottignies. De saneringsanalyses zijn uitgevoerd op het veld bevestigde de verwachte prestatie: reductie van meer dan 80% van de microverontreinigingen (chemische moleculen die overeenkomen met verschillende therapeutische klassen).

De Belgisch/Nederlandse Vydraulics groep heeft Doedijns Group International (DGI) overgenomen.
De overname omvat de volgende drie onderdelen van DGI:
-
Doedijns: specialist in systeemoplossingen op het gebied van hydraulica en leverancier van hoogwaardige hydraulische, pneumatische en elektromechanische aandrijf componenten
-
Sypack: aanbieder van helicopter fueling systemen
-
Koppen & Lethem: leverancier van hoogwaardige hydraulische en elektromechanische aandrijf componenten
Doedijns, Sypack en Koppen & Lethem zijn niet de eerste partijen die zich aansluiten bij de Vydraulics groep. Vremac Cylinders, Vapo Hydraulics, Hydropack Hydraulics en GDM Precisie Mechaniek zijn reeds onderdeel van de Vydraulics Groep. Deze overname draagt bij aan de missie van de Vydraulics groep, zijnde het bieden van totaal oplossingen voor systemen, componenten en service op het gebied van bewegings- en besturingstechnologie en proces systemen.
Alles van ontwerp tot productie, inbedrijfstelling en onderhoud kan door de groep worden verzorgd. Basisprincipe is de klant geheel te ontzorgen. De markt vraagt om een autonome en onafhankelijke totaalaanbieder die efficiënt en transparant te werk gaat. Alles in het teken van Operational Excellence.
“Voor Doedijns, Sypack, en Koppen & Lethem vormt deze samenwerking de perfecte vervolgstap om nog beter te voldoen aan de vraag uit de markt en de groeiambitie van de groep te verwezenlijken”, aldus Frank Robben, CEO DGI.
Wouter Vullers, commercieel directeur Vydraulics, vult aan: ”De geografische spreiding van de bedrijven, specialistische expertise en bedrijfsspecifieke marktfocus maken het mogelijk een zeer breed scala aan klanten en industrieën te bedienen. Door onze competenties en markten met elkaar te verbinden, ontstaat een sterke synergie. De focus van Doedijns, Sypack en Koppen & Lethem op betrouwbaarheid, transparantie, klantgerichtheid en het streven naar hoogwaardige technische oplossingen sluit naadloos aan bij de lange termijn visie van Vydraulics.”
“De drijvende kracht achter deze samenwerking is een gemeenschappelijk diepgaande passie voor kennis en techniek. Dit resulteert in efficiënte en innovatieve oplossingen”, voegt Steven Vangeersdaele, CEO Vydraulics toe. “Samen met onze klanten streven we naar oplossingen met een minimale total cost of ownership. De Vydraulics groep wordt ondersteund door een gevestigd familiefonds met een sterke focus op de lange termijn. Dit biedt een stabiele basis voor de verwezenlijking van onze strategie en groeiambitie.”
Alle partners in de Vydraulics groep behouden de eigen identiteit en blijven gehuisvest op hun huidige locatie. Het samengaan komt voort uit de ambitie om te groeien en een nog completere dienstverlening aan onze (gezamenlijke) klanten te kunnen bieden. De overname heeft dan ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid. De betrokken partijen kijken uit naar een succesvolle samenwerking.


foto:
Robert Don (CFO DGI), Wouter Vullers (CCO Vydraulics), Frank Robben (CEO DGI), Steven Vangeersdaele (CEO Vydraulics), Stijn Schacht (CTO Vydraulics), Olivier Strobbe (Managing Partner Vybros).


Introductie Lipusmart, vernieuwde en omgebouwde vetafscheider, een compact toestel met een geïntegreerde pomp.
Christian Dawance is Ingenieur bouwkunde van opleiding en al 28 jaar werkzaam bij ACO als Product Manager. Vetafscheiders hebben voor hem geen geheimen meer. Het is dan ook geen verrassing dat hij ons vol passie over de nieuwe generatie vetafscheiders vertelt.
Waarom vetafscheiders, maar vooral wat maakt dit voorwerp zo onmisbaar in de sector?
Vetafscheiders zijn gewoon noodzakelijk én zijn een onderdeel van de zuivering van afvalwater. Ze worden voornamelijk gebruikt in de horeca en in voedingsindustrie. In eerste instantie zorgt het ervoor dat de riolen niet verstopt geraken. Vetten worden omgezet in vetzuren én het zijn die agressieve zuren die aantasten. Bovendien is het ook allemaal streng gereglementeerd volgens de lozingsnormen voor bedrijfsafvalwaters vermeld in de VLAREM II en het Brussels Gewest.
Waterzuiveringsstations kunnen een overbelasting van vetten niet aan, waardoor de industrie verplicht is om zijn eigen vetten tegen te houden, van bij de oorsprong dus. Mocht dit niet gebeuren, dan zouden we met veel ongedierte zitten én ontzettend veel last hebben van ongewenste geurtjes.
Na meer dan 25 jaar bij ACO, hoe zie je de evolutie van de afscheiders doorheen de jaren?
De verstedelijking
De eerste grote evolutie waar ik aan denk is er voornamelijk gekomen door de verstedelijking. De ruimtes werden steeds kleiner waardoor we sowieso moesten nadenken over installaties die binnen geplaatst konden worden. Ook de ruimte moest beter benut worden, zo werden ze alsmaar compacter én werd er in de hoogte gewerkt.
Materiaalkeuze
Naast de verstedelijking was de evolutie in materiaalkeuze ook wel een belangrijke mijlpaal. In de jaren ’80 gebruikten men voornamelijk staal, in de jaren ’90 kwam dan roestvrijstaal. Na verloop van tijd vond men staal niet kwalitatief genoeg, er werden hogere eisen gesteld omwille van de agressieve vetzuren. Roestvrijstaal was dan een oplossing, maar de keerzijde van de medaille was de kostprijs, roestvrijstaal is kwalitatief hoogstaand maar duur. Ondertussen is 90% van ons assortiment vervaardigd uit polyethyleen én worden deze rotatie gegoten.
De vergrijzing
De vergrijzing nog zo ééntje. Als ik kijk naar ons doelpubliek dan zie ik daar ook een evolutie. De rust- en verzorgingssector is een sector waar we steeds meer voor gevraagd worden, waar we vroeger vooral in ziekenhuizen en hotels actief waren.
En de toekomst van de vetafscheiders, hoe zie je die?
ACO richt zich op innovatie. Onze R&D-afdeling in Duitsland is zeer actief en volgt de technologische ontwikkelingen op de voet. Als ik naar de toekomst kijk dan denk ik dat we voornamelijk gaan inzetten op gebruiksvriendelijkheid, éénvoud, technologie, duurzaamheid. Eigenlijk is onze nieuwe LipuSmart al een goed voorbeeld van toekomst gerichtheid én technologische vooruitgang.
LipuSmart wordt nu geïntroduceerd, waarom alweer een nieuwe afscheider op de markt, zijn er dan niet genoeg?
Eigenlijk is de LipuSmart niet helemaal nieuw, we hebben de bestaande afscheider omgebouwd tot een compact toestel met een geïntegreerde pomp. Een logische evolutie. Wij proberen steeds goed te luisteren naar de markt én evolueren zo mee. Sommige installateurs voorzagen een pomp die helemaal niet aangepast was aan onze afscheider, met problemen als gevolg. Om dit te vermijden hebben we deze LipuSmart afscheider ontwikkeld. Bovendien is het een installatie die kan communiceren, zo hebben we een besturingssysteem dat via een applicatie én bluetooth kan bestuurd worden.
Of er niet te veel zijn? Ik denk het niet. Ik denk dat er gewoon voor elke toepassing én vraag een juiste afscheider bestaat. Daar trachten we althans naar te streven.


BOGE maakt ‘Plug & Play’ stikstofinstallatie voor het Petrogas offshore platform Helder in de Noordzee
In het eerste kwartaal van 2020 heeft BOGE kompressoren een eenvoudig vervoerbare ‘Plug & Play’ stikstof installatie voor op één van de offshore platformen van Petrogas mogen ontwikkelen. Met deze installatie wordt er voor gezorgd dat het platform Helder van Petrogas altijd is voorzien van voldoende stikstof en dat er een mogelijk explosiegevaar wordt voorkomen.
Petrogas
Petrogas E&P is een internationaal opererende organisatie voor de exploratie en productie van olie en gas. De organisatie wordt gedreven door een degelijk technisch en operationeel beleid en streeft ernaar dat ze haar activiteiten op een veilige en milieuvriendelijke manier beheert. Bij Petrogas geloven ze in het uitvoeren van al de activiteiten op een efficiënte, winstgevende en vooral ethische manier, gebaseerd op de belangrijkste bedrijfswaarden. De Nederlandse tak van Petrogas (Petrogas E&P Netherlands B.V.) is sinds 2015 gevestigd in Rijswijk. Het bedrijf beschikt over 8 platformen, voor zowel olie als gas. Petrogas is in Nederland met ongeveer 150 personen werkzaam, waarvan 100 onshore en 50 offshore.
Stikstof voor veiligheid
Voor op één van de offshore platforms van Petrogas heeft BOGE een Plug & Play stikstof installatie op maat mogen maken. Op het platform waar de installatie geplaatst is wordt olie geproduceerd. De geproduceerde olie wordt behandeld in separators voordat de olie naar de wal wordt gepompt. In de separators wordt water van de olie afgescheiden. In het verleden werd in de waterbehandelingsinstallatie aardgas gebruikt als blanketing gas. Blanketing gas wordt gebruikt om te voorkomen dat er zuurstof uit de lucht in de waterbehandelingsinstallatie komt en daardoor mogelijk een explosie ontstaat. Als de druk in de waterbehandelingsinstallatie toeneemt wordt er methaan naar de atmosfeer geëmitteerd. Deze methaan emissie naar de atmosfeer is vanuit de overheid niet meer geoorloofd en daarom is besloten aardgas te vervangen door stikstof. De benodigde stikstof op het Helder platform in de Noordzee wordt geproduceerd door de BOGE stikstof productie installatie.
Eenvoudig vervoer door hijsframe
Naast de gewenste stikstof installatie, was voor Petrogas een belangrijk onderwerp tijdens dit project het ‘eenvoudig’ kunnen vervoeren van de installatie naar de daadwerkelijke plaats van bestemming, een offshore platform in de Noordzee. Een door speciaal BOGE ontworpen hijsframe, is het transport over land en zee probleemloos en veilig bewerkstelligd.
Plug & Play installatie
De gewenste stikstof voor Petrogas wordt gemaakt door een speciale BOGE membraan generator N48-M. Dit is een complete generator waar een reguliere oliegesmeerde compressor direct op aangesloten kan worden, zonder conditionering. Voor dit project is gekozen voor een S 150-3 schroefcompressor. Alle benodigde filters zitten verwerkt in de generator unit. Tevens is de generator voorzien van een eigen besturingsunit en diverse sensoren om te waarborgen dat de klant ten alle tijde wordt voorzien van hoge kwaliteit stikstof. Een groot voordeel van deze installatie is dat er op locatie continue een grote hoeveelheid stikstof gemaakt kan worden (350 Nm3/h bij 95% zuiverheid) met een laag dauwpunt.
Offshore gecertificeerd
Om ook onderhoud te kunnen uitvoeren op de offshore platforms, heeft BOGE offshore gecertificeerd personeel. Naast dat het personeel van BOGE VCA gecertificieerd is, hebben wij ook monteurs beschikbaar die ingezet kunnen worden voor offshore projecten zoals bij Petrogas. Hierbij wordt het personeel opgeleid om met de situaties, die bij het werken op deze projecten van toepassing zijn, op de juiste manier om te gaan.

KINOLT sluit zich aan bij Rolls-Royce Power Systems 3i Group plc (“3i”) en mede-investeerders hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van KINOLT aan Rolls-Royce, een wereldleider op het gebied van stroom- en voortstuwingssystemen. KINOLT, met hoofdkantoor in België, ontwerpt, produceert en onderhoudt dynamische systemen voor ononderbroken stroomvoorziening ("Dynamic UPS") voor klanten over de hele wereld via zijn netwerk van 13 locaties. Dynamische UPS-systemen zijn zeer relevant voor klanten die werken in een omgeving waar een stroomstoring ernstige gevolgen zou hebben, waaronder datacenters, ziekenhuizen, luchthavens, andere kritieke infrastructuur en kritieke productiefaciliteiten. KINOLT heeft een jaarlijkse omzetgroei met dubbele cijfers behaald sinds 3i investeerde in 2015, ondersteund door aantrekkelijke marktfundamenten en de groei van het internationale verkoopsnetwerk. In de afgelopen vijf jaar heeft KINOLT zijn positie als technologisch leider in de groeimarkt voor dynamische UPS-systemen verstevigd. 3i heeft nauw samengewerkt met het KINOLT-managementteam om de internationale voetafdruk van KINOLT aanzienlijk uit te breiden en is blijven investeren in productinnovatie. Rolls-Royce is een sterke strategische partner om de volgende groeifase van KINOLT te helpen stimuleren, met unieke expertise en een wereldwijd verkoopnetwerk. Het productportfolio van KINOLT is in hoge mate complementair aan het huidige aanbod van Rolls-Royce en past goed binnen de strategie van Rolls-Royce Power Systems, die erop gericht is een aanbieder van geïntegreerde oplossingen te worden. De transactie is onderhevig