top of page
startup-2850272_1920.jpg

Start-Up

Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

OIP (1).jpg

In 2022 ging het aantal startende ondernemers in ons land met 3,5 procent achteruit. Dat blijkt uit de nieuwste Startersatlas 2023 van GraydonCreditsafe, UNIZO en UCM. In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van het aantal starters zich door. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 waren in de eerste drie maanden van dit jaar 2,7 procent minder nieuwe oprichtingen van eenmanszaken en vennootschappen in België.

“Na het recordjaar 2021 is een terugval in 2022 niet onlogisch. Met 115.645 starters bereiken we nog steeds het op één na beste jaarcijfer ooit. Dat de dalende tendens aanhoudt, baart ons wel zorgen. Door het stijgend aantal stopzettingen dreigt ook de netto groei te stagneren. We kunnen dan ook niet genoeg hameren op het belang van een goed en gezond ondernemersklimaat waar starters de ruimte hebben om te groeien en te experimenteren. Ook de scholen hebben een belangrijke rol om ondernemerschap te stimuleren. Startende ondernemers van vandaag zorgen voor de welvaart van morgen”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.

In vergelijking met 2021 werden in België 4.185 eenmanszaken en vennootschappen minder opgericht, een daling van -3,5 procent. Daarmee zit het aantal nieuw opgerichte ondernemingen in België voor het eerst sinds 2012 in een dalende trend. In 2021 zagen we nog een recordaantal van 119.830 starters. De sterke jaar-op-jaar groei (12,2 procent) werd toen deels verklaard door een inhaalbeweging post-corona.

Evolutie van het aantal starters (België, 2012-2022)

John Cockerill richt Industrya op, een investeringsfonds van € 42 miljoen met een incubator en accelerator voor startups en scale-ups voor industriële transformatie

Industria.jpg

John Cockerill, in samenwerking met SFPI-FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM, lanceerde vandaag Industrya, een investeringsfonds met een incubator en een accelerator. Industrya wordt geactiveerd voor een bedrag van 42 miljoen euro, inclusief 22 miljoen bijgedragen door John Cockerill en 20 miljoen door zijn andere partners (elk 5 miljoen euro). Haar doel: investeren in gedurfde, innovatieve start-ups en scale-ups, die de ambitie nastreven om de industrie en de wereld van morgen vorm te geven.

Ondertussen....

De start-up myskillCamp haalt 2 miljoen op

Vulco, een netwerk van garages dat zich toelegt op het onderhoud van banden en auto's, kondigt de lancering aan van zijn gloednieuwe Vulco Start-Up-concept, gepresenteerd als een springplank voor jonge ondernemers die hun bedrijf starten.

Start-Up  My Add On brengt allerlei paramedisch artikelen (zoals krukken en rolstoelen) op de markt waarbij de focus ligt op innovatie en gebruiksgemak en wil voor de 2de maal geld ophalen.

De eerste "Green Deal" -financiering van de European Innovation Council beloont meer dan € 307 miljoen aan 64 startups die het herstelplan voor Europa moeten ondersteunen

De Europese Innovatieraad heeft meer dan 307 miljoen euro toegekend aan 64 baanbrekende ‘green deal’ start-ups en kmo's die bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal-strategie en het herstelplan voor Europa. Winnende voorstellen variëren van innovatieve oplossingen voor de auto-, ruimtevaart- en maritieme sector tot geavanceerde materialen of Internet of Things-technologieën. Meer dan een derde van de geselecteerde bedrijven wordt geleid door vrouwelijke CEO's, wat een grote toename (verdrievoudiging) is van het aantal in eerdere EIC-financieringsrondes. Deze stijging weerspiegelt een proefmaatregel die voor het eerst werd ingevoerd in EIC-financiering, waardoor gegarandeerd werd dat ten minste een kwart van de bedrijven die voor de laatste interviews waren uitgenodigd, vrouwelijke CEO's zou hebben. De 64 geselecteerde startups en kmo's zijn gevestigd in een groot aantal landen, waaronder 17 EU-lidstaten - waarvan zeven landen hun O & I-prestaties inhalen - wat dit tot dusver de meest geografisch diverse EIC-oproep maakt. Mariya Gabriel, commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd, zei: “De European Innovation Council ondersteunt visionaire ondernemers die transformatieve oplossingen creëren voor urgente maatschappelijke en milieu-uitdagingen, en daarbij de Green Deal en het herstelplan voor Europa ondersteunen. Deze startups en KMO's zullen opschalen, banen en groei creëren en Europa de wereldleider geven op het gebied van groene technologieën en oplossingen. Ik ben ook trots op de toegenomen inclusiviteit met het grotere aantal vrouwelijke innovators en geografische spreiding over heel Europa. ” De resultaten tonen de grote vraag aan naar EIC ‘blended finance’, dat subsidies en eigen vermogen combineert (38 bedrijven, goed voor € 182,6 miljoen aan investeringen in aandelen). Aandelenbeleggingen gebeuren via het onlangs opgerichte EIC-fonds dat namens de Europese Commissie aandelenbelangen beheert. Alle geselecteerde bedrijven profiteren ook van exclusieve mogelijkheden voor zakelijke acceleratiediensten om snelle groei en schaalgrootte te ondersteunen. Daarnaast heeft de EIC 562 'Green Deal'-keurmerken toegekend aan startups en kmo's om deze bedrijven te helpen toegang te krijgen tot financiering uit andere bronnen. Bij de bedrijven die steun krijgen, zijn twee Belgische en twee Nederlandse ondernemingen. Greater Than uit Brussel zet big data en ai in om vervoer minder vervuilend te maken. B4Plastics uit Maasmechelen doet dan weer onderzoek naar bio-afbreekbare plastics. Tusti uit Eindhoven houdt zich bezig met het recycleren van plastic. Ranmarine Technology uit Rotterdam bouwt autonome drones die afval kunnen verwijderen uit stedelijke waters, havengeulen en delta’s.

Imec.istart selecteert elf startups uit de open call

 

Imec, de toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt vandaag aan dat elf nieuwe startups door imec.istart, imec’s business accelerator programma, worden ondersteund. Iedere geselecteerde startup krijgt naast intensieve begeleiding een investering van vijftigduizend euro. Daarmee wil imec een beloftevolle lichting helpen bij de opstart van hun onderneming. 

“Van de lagere school tot het woonzorgcentrum en van de zoektocht naar een nieuwe job of woning tot de verhuis zelf: nieuwe technologische oplossingen kunnen elke periode of verandering in ons leven gemakkelijker maken”, zegt Sven De Cleyn, programmamanager van imec.istart.

 “We zijn dan ook blij dat in deze nieuwe lichting startups vertegenwoordigd zijn met een breed spectrum aan oplossingen in zeer uiteenlopende sectoren. Het gaat van begeleidingstools tijdens verschillende levensstadia (lagere school, hoger onderwijs en woonzorgcentra) tot oplossingen om grote databronnen te visualiseren. Door nu te investeren in de nieuwe generatie startups, willen we het signaal geven dat we ook in deze moeilijke tijden nieuw ondernemerschap blijven ondersteunen.” 

Noteble: leerplatform op maat van de school én de leerling 

Noteble is een online onderwijsplatform dat leerlingen op een gestructureerde en persoonlijke manier begeleidt. Scholen kunnen het platform volledig personaliseren naar hun noden en wensen. Leerlingen en leerkrachten krijgen de mogelijkheid om een traject op maat uit te werken en Noteble toont de leerprogressie op een eenvoudige en overzichtelijke manier. 

Soulcenterverbeteren van welzijn in woonzorgcentra  

Nu bezoek aan woonzorgcentra minder vanzelfsprekend is geworden, weegt de sociale isolatie op de ouderen, hun familie en het zorgpersoneel. Niet alleen verzorging en gezondheid van de bewoners is van belang, maar ook hun levenskwaliteit. Soulcenter verschaft medewerkers aan de hand van een digitaal platform informatie over de levensverhalen, voorkeuren en verlangens van de verschillende bewoners om hun welzijn en thuisgevoel te verbeteren. 

Hippocreates: automatische diagnose van allergieën 

Momenteel vertoont dertig tot veertig procent van de wereldbevolking symptomen van allergische aandoeningen. Dit percentage stijgt spectaculair: naar verwachting zal in 2025 meer dan de helft van de Europeanen klachten van allergieën ondervinden. Bovendien krijgt 45 procent initieel een foute diagnose. Hippocreates ontwikkelt toestellen die artsen en medisch personeel ondersteunen bij de diagnose en behandeling van allergie-gerelateerde aandoeningen.  

Setle: digitaal advies bij de aankoop van een woning 

Setle slaat de brug tussen vastgoedmakelaars en potentiële kopers. Een virtuele assistent gidst potentiële kopers door het volledige aankoopproces van een nieuwe woning en helpt hen bij hun financiële planning (op basis van inkomen, eigen inbreng en gezinssituatie). Daardoor krijgen vastgoedmakelaars op hun beurt inzicht in de terugbetalingscapaciteit en kredietwaardigheid van hun klanten. 

Smooved: in één klik alle administratie verhuizen 

Bij een verhuis komen heel wat paperassen kijken: waterstanden doorgeven, brandverzekering aanvragen, energiecontract verhuizen, post doorsturen, verhuiswagen regelen, enzovoort. Smooved biedt een gratis online platform aan dat verhuizers toelaat om al die administratie meteen in één keer te regelen. Het platform toont de verhuizer daarbij telkens de meest voordelige offerte op maat van het nieuwe huis. 

Karamel: talent en bedrijven matchen op basis van waardevolle data 

Karamel is een online rekruteringsplatform dat kwalitatieve persoonlijkheidstesten en talenttesten aanbiedt en zijn gebruikers de mogelijkheid geeft om de resultaten te verkopen aan geïnteresseerde bedrijven. Op die manier kunnen werkzoekenden niet alleen een job vinden op basis van de data die ze zelf relevant vinden, ze kunnen er ook nog geld aan verdienen. Aan de hand van deze waardevolle data krijgen bedrijven meteen de meest compatibele kandidaten te zien.  

Crowdscan: mensenmassa’s meten op een privacyvriendelijke manier 

Informatie over de verplaatsing van mensenmassa’s is van onschatbare waarde voor de organisatoren van grootschalige evenementen, zowel commercieel als op vlak van veiligheid. Crowdscan, een venturing project van imec en de UAntwerpen, ontwikkelde een nauwkeurig en real-time systeem om de dichtheid van een menigte te meten en de stroom ervan te voorspellen. De technologie, die al getest werd op grote festivals zoals Tomorrowland, maakt gebruik van een sensornetwerk, waardoor geen camerabeelden, gsm-data of andere privacygevoelige informatie nodig is. 

Westray: detectiesysteem om veiligheid op zee te verhogen 

Westray assisteert de stuurman van een schip bij het aanmeren en stuurt waarschuwingen wanneer kleinere schepen te dichtbij komen, waardoor botsingen of piraterij vermeden kunnen worden. Een AI-systeem verwerkt gegevens van bestaande on-board tools zoals radar, A.I.S. en GPS. Daar wordt nog een laag bovenop aangebracht van optische sensoren, die dag en nacht kunnen worden ingezet.  

Raymon.ai: beheer van AI-systemen 

AI-systemen hebben hogere onderhoudskosten dan traditionele softwaresystemen en vereisen actieve opvolging. Raymon biedt een geïntegreerd observatieplatform voor het beheer van AI-systemen en stuurt bedrijven bijvoorbeeld een melding wanneer er iets verkeerd loopt. Op die manier wordt het gebruik van artificiële intelligentie voor productiebedrijven betrouwbaar en beheersbaar.  

Conductiv.ai: productieopbrengst verhogen met artificiële intelligentie en natuurkundige simulaties 

Productieprocessen in precisiefabricage (zoals de halfgeleiderindustrie) kunnen vertraagd worden door allerlei moeilijk voorspelbare omstandigheden. Om dat probleem op te lossen simuleert conductiv.ai de verschillende iteraties in het productieproces. Dit helpt bedrijven om de hoeveelheid trial and error te minimaliseren en om de productieopbrengst te maximaliseren.  

Marple: razendsnel grote bestanden visualiseren 

Marple is een tool die tijdreeksanalyse op een snelle en intuïtieve manier mogelijk maakt zonder dat je zelf moet programmeren. Dat is handig voor sectoren waarin grote databestanden snel gevisualiseerd moeten worden, zoals de auto-industrie, de luchtvaart of wetenschappelijk onderzoek. 

 

                                                                     

COCA-COLA INVESTEERT IN NEDERLANDSE START-UP

 

Coca-Cola European Partners (CCEP), 's werelds grootste onafhankelijke Coca-Cola-bottelaar, heeft een belangrijke stap gezet op weg naar 100% rPET voor zijn plastic flessen door CuRe Technology te financieren - een recyclingstart-up die streeft naar een nieuwe levensduur voor moeilijk te recyclen plastic polyesterafval. De financiering van CCEP, via zijn investeringsfonds voor innovatie, CCEP Ventures, stelt CuRe Technology in staat om haar 'polyester rejuvenation'-technologie te versnellen van proeffabriek tot commerciële gereedheid. Zodra de technologie is gecommercialiseerd, zal CCEP het grootste deel van de output ontvangen van een door CuRe Technology gelicentieerde nieuwbouwfabriek. Eenmaal operationeel, heeft CuRe Technology het potentieel om de ambitie van CCEP te ondersteunen, in samenwerking met The Coca-Cola Company in West-Europa, om PET op basis van virgin olie uit haar PET-flessen te verwijderen in het komende decennium. Dit zal bijdragen aan het verwijderen van in totaal meer dan 200.000 * ton PET op basis van nieuwe olie uit CCEP's primaire verpakkingsportfolio per jaar en zal de overgang naar een circulaire economie voor PET-verpakkingen ondersteunen.

cola.jpg

De biotechstart-up Fyteko gevestigd in Anderlecht heeft zojuist financiering ontvangen van de EIC (European Innovation Council). Vorig jaar kreeg Fyteko nog een injectie van 2 miljoen euro vers kapitaal, verstrekt door Innovation Fund, het bedrijfsfonds van essenscia en gespecialiseerd in innovatieve initiatieven in de chemie en life sciences, en door een privé-investeerder.

De start-up Cooperlink kondigt een kapitaalverhoging van 700.000 EUR aan om hun  commerciële ontwikkeling te versnellen. LeanSquare (Noshaq) en originele privéinvesteerders krijgen gezelschap van François Van Uffelen, die instapt in deze ronde. De startup Cooperlink, opgericht eind 2017, ontwikkelde een innovatief digitaal platform dat bedrijven die aan gezamenlijke projecten werken toelaat hun samenwerking en documentuitwisseling te automatiseren, vertrekkend vanuit hun eigen tools. Cooperlink verbindt tools zoals Office365, File Server, Sharepoint, Alfresco, Exchange, Efficy, Autodesk en andere.

De Limburgse start-up BioStrand, haalde onlangs  2 miljoen euro op bij K&E, een investeringsfonds van het ondernemerskoppel van het  gewasbeschermingsbedrijf Globachem.

Biostrand gebruikt de investering om zijn revolutionaire technologie voor genetische data-analyse te commercialiseren. De technologie stimuleert innovaties in precisiegeneeskunde, biotechnologie en landbouw.

WeGroup uit Gent is verkozen tot de derde Tech Startup of the Year. De startup levert de virtuele assistent Louise. Zij helpt bedrijven uit de verzekeringswereld om hun klanten in minder tijd beter te bedienen. Runner-up is het Leuvense LynxCare. Dat jonge bedrijf treedt als partner op voor ziekenhuizen in het verwerken en beschikbaar maken van hun data op een gestructureerde en automatische wijze

De Brusselse startup Eco-tap, specialist in de 100% zero waste distributie van vloeibare reinigingsproducten, verhoogt zijn kapitaal met € 270.000 opgehaald bij BeeFounders (een incubator voor impactbedrijven) en finance&invest.brussels (de Brusselse overheidsinstelling voor investeringen). Het doel van deze kapitaalverhoging is het ontwikkelen van een geautomatiseerd bulkdistributienetwerk voor milieuvriendelijke vloeibare producten en zijn pionierspositie in deze markt te versterken.

IPlogo.jpg
cq5dam.web.1280.1280.png

Dalende tendens zet zich verder in eerste kwartaal 2023

De dalende tendens van het aantal startende ondernemers zet zich verder in 2023. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 waren in de eerste drie maanden van dit jaar 2,7% minder nieuwe oprichtingen in België.

Eric Van den Broele, Director Research & Development bij GraydonCreditsafe: “Daarnaast zien we het aantal ondernemingen dat zijn activiteiten stopzet onrustwekkend stijgen. In 2022 waren dat er 92.384. Netto kwamen er afgelopen jaar 23.261 ondernemingen bij. In verhouding tot de volledige ondernemingspopulatie betekent dat een aanwas met +1,84 procent: een cijfer dat binnen de lijn van de jaarwaarnemingen van het afgelopen decennium ligt. Maar vooral de afgelopen maanden stijgt het aantal stopzettingen onrustwekkend. Zet die trend zich verder, dan zal 2023 het jaar worden van de quasi-stagnering”.

Danny Van Assche: “We zijn zeer bezorgd. De huidige economische en geopolitieke omstandigheden spelen zeker mee. De hoge energie-, grondstoffen- en loonkost zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat. Ook voor de gevestigde ondernemers is het niet makkelijk, dat merken we aan het stijgend aantal faillissementen en stopzettingen. We moeten zeer oplettend zijn dat onze startersmotor niet sputtert of stilvalt. Ondernemers moeten zich gesteund voelen door de overheden. Ook het onderwijs heeft een rol te vervullen on het stimuleren van ondernemerschap. Nu de discussie over de nieuwe eindtermen bijna beslecht is, stellen we vast dat de competentie ‘ondernemingszin’ maar zeer marginaal ingevuld wordt, terwijl jongeren in een technische of beroepsopleiding net meer kans hebben om direct na hun opleiding in het secundair onderwijs een onderneming op te starten. Ondernemerschapscompetenties moeten dan ook zeker meegenomen worden in deze opleidingen in de 3de graad. Een back-up optie is dat er een 7de jaar ondernemerschap wordt gecreëerd. Voor jonge ondernemers wordt de basis voor duurzaam ondernemerschap gelegd in het secundair en hoger onderwijs.” 

Meeste starters in Antwerpen

Met 19.902 nieuw opgerichte ondernemingen (17,2 procent van de totale starterspopulatie in België) gaat de provincie Antwerpen de andere Vlaamse en Waalse provincies ruim vooraf. Op de tweede plaats volgt Oost-Vlaanderen met 15.495 starters in 2022 of een aandeel van 13,4 procent. Vlaams-Brabant komt op de derde plaats met 13.921 starters (aandeel van 12,0 procent). De provincies met de kleinste relatieve aandelen starters zijn terug te vinden aan Waalse zijde. Ten opzichte van de voorbije jaren blijven de verhoudingen daar zo goed als ongewijzigd.

7 procent van de starters in 2022 stelt personeel tewerk

Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2022 in België nam 7,1 procent datzelfde jaar minstens één medewerker in dienst. 6,4 procent nam 1 tot 4 medewerkers in dienst en 0,7 procent 5 medewerkers of meer.

Meeste starters in de dienstensector

Net als in voorbije jaren werden de meeste ondernemingen opgericht in de dienstensector. In 2022 zijn er 45.885 starters in de dienstensector, wat overeenkomt met een aandeel van 39,7% ten opzichte van het totale aantal starters in België. Binnen de dienstensector zijn de zakelijke diensten en immobiliën het populairst met respectievelijk 13.203 en 11.053 starters. Van alle starters in de dienstensector situeert zich iets meer dan de helft in deze twee subsectoren.

De tweede grootste sector op niveau van de hoofdgroepen zijn de vrije beroepen. Zij hebben met 18.765 starters een aandeel van 16,2% ten opzichte van het totale aantal starters in 2022. Binnen deze sector zijn de medische beroepen het sterkst vertegenwoordigd met een aandeel van 69,5% of in totaal 13.033 starters. Na de dienstensector en de vrije beroepen volgen (1) de bouwsector met een aandeel van 13,0% in de Belgische starterspopulatie en (2) de detailhandel met een aandeel van 7,7%.

In vergelijking met 2021 noteren de meeste sectorale hoofdgroepen een daling van het aantal starters in 2022. Opvallende evoluties zien we in de detailhandel, de industrie en de groothandel. In deze sectoren daalde het aantal starters met double digits: respectievelijk -23,9%, -15,4% en -29,4%. Opmerkelijk is ook dat de horeca voor het tweede jaar op rij een grote stijging noteert: in 2021 +5,6% en in 2022 +9,2%, waarbij het vooral gaat om verschaffers van accommodatie.

download hier het starters atlas :

IPlogo.jpg
ecotap.jpg

De Franse start-up Mirakl maakte dinsdag bekend dat het 300 miljoen dollar aan fondsen heeft opgehaald, geleid door het internationale fonds Permira en zijn historische investeerders, dat het waardeert op meer dan 1,5 miljard dollar. Deze start-up, opgericht in 2012, die platforms of marktplaatsen aanbiedt voor online handel, heeft ongeveer 300 klanten, waaronder Carrefour CARR.PA en AccorHotels ACC.PA. Het bedrijfsvolume van zijn "marktplaatsen" bedroeg in de eerste helft van het jaar meer dan 1,2 miljard dollar, een stijging van 111% in vergelijking met 2019. Met deze fondsenwerving zal Mirakl de komende drie jaar meer dan 1.000 nieuwe medewerkers over de hele wereld werven, waaronder 300 ingenieurs in Frankrijk.

De Belgische startup Esoptra, die een DataOps-platform voor herbruikbare bedrijfstoepassingen ontwikkelt en op de markt brengt, kondigde aan dat het in totaal € 2,4 miljoen binnenhaalde. Het nieuwe kapitaal werd geïnjecteerd door een mix van vroegere en nieuwe Belgische business angels. Ook het Agentschap Innoveren & Ondernemen Vlaanderen investeerde in Esoptra. Esoptra, opgericht in 2017 door Paul Carpentier en Jan Van Riel, zal het verse kapitaal gebruiken om zijn verkoop- en marketinginspanningen te vergroten, de schaalbaarheid van zijn DataOps-platform te verbeteren en voor internationalisering. In de loop van 2020 wil Esoptra beginnen met haar Amerikaanse expansie.

Belgische Insurtech WeGroup haalt 3 miljoen euro op voor internationale expansie

 

COVID-19 veroorzaakt niet voor elk jong bedrijf doemscenario's, zoals de Belgische Insurtech-startup WeGroup bewijst. Te midden van de chaos van de afgelopen maanden slaagden ze erin om een ​​late seed-ronde van 3 miljoen op te halen met het Belgische durfkapitaalfonds Seederfund en een grote in Parijs gevestigde VC. Met deze nieuwe middelen hoopt WeGroup hun marktpositie in België te versterken en hun activiteiten op de Franse markt te lanceren.

De start-up Entent bereidt een fondsenwerving voor

Entent is zojuist uitgeroepen tot een van de winnaars van de i-Lab innovatiewedstrijd, die elk jaar wordt georganiseerd door het ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie. Deze start-up die een concept heeft ontwikkeld om elektriciteit te produceren uit thermisch afval.

Een interessante start-up uit Hérault ( Frankrijk) genaamd Zephalto, is een bedrijf dat reizen naar de stratosfeer wil aanbieden aan boord van een ballon op 25 km hoogte. Dit innovatieve project, dat de start-up van plan is binnen 4 jaar te realiseren, heeft als doel om een ​​ballon te maken die bestand is tegen atmosferische druk. Momenteel wordt er op lage hoogte veel getest, maar het bedrijf biedt een meldingssysteem aan zodat geïnteresseerden hun voorverkoop kunnen boeken toekomstige reizen tot zelfs 1 week in de lucht. 1000 km panorama, dat moet je gezien hebben. De zon zal zijn werk wel doen daar ja aangedreven door de zon. Hier alvast een filmpje van een proefvlucht op 21 augustus jl. en een 2de video hieronder met nog wat meer info.

video 2

Het Amerikaanse ResMed koopt de Vlaamse start-up Ectosense, die gespecialiseerd is in de opsporing van slaapapneu.

 

De Groep Spadel is aandeelhouder geworden van Contaynor, een Belgische startup die zich toelegt op het milieuvriendelijk thuisbezorgen van dranken. Het bedrijf wordt geleid door drie jonge ondernemers en is actief in een vijftigtal gemeenten rond Brussel en Leuven. Mensen kunnen er online drank bestellen en aan huis laten leveren door volledig elektrische bestelwagens. Contaynor kende een veelbelovende start. De ambitie is om tegen eind 2022 ook andere grote Belgische steden te bedienen. De instap in het kapitaal van Contaynor is meteen de eerste investering van The Source, het nieuwe durfkapitaalfonds van de Groep Spadel dat investeert in innovatieve en duurzame bedrijven.

Ondertussen gaan we even naar Zuid-Korea naar een Start- up Rideflux die zijn zinnen heeft gezet om een zelfrijdende auto op de markt te brengen. In een werkplaats die zowel als hoofdkantoor als garage fungeert, hebben zo'n twintig Zuid-Koreanen één doel: een zelfrijdende auto ontwikkelen die kan concurreren met industriegiganten als Uber, Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google. Overtuigd door het project van deze startup, RideFlux, gaven ingenieurs hun banen bij de meest prestigieuze bedrijven in het land op om aan dit avontuur te beginnen. Hun auto, een gemodificeerde Ioniq (Hyundai) geladen met camera's en sensoren, is het eerste autonome voertuig dat op de wegen van het land rijdt. De afgelopen twee weken pendelde ze tussen Jeju Tourist Island Airport en het autoverhuurbedrijf SoCar. Deze route omvat moeilijkheden, waaronder een U-bocht, elf oversteekplaatsen en het drukke verkeer rond de luchthaven. Hieronder nog een filmpje.

European Innovation Council kondigt nieuwe golf van start-up kampioenen aan Brussel

 

De Europese Innovatieraad van de Europese Commissie heeft 65 innovatieve start-ups geselecteerd en MKB-bedrijven ontvangen € 363 miljoen aan financiering voor baanbrekende innovaties. Elk bedrijf ontvangt een combinatie van subsidiefinanciering en aandeleninvesteringen tot € 17 miljoen om te ontwikkelen en op te schalen hun baanbrekende innovaties in de gezondheidszorg, digitale technologieën, energie, biotechnologie, ruimtevaart en anderen. Dit is de eerste lichting bedrijven die gefinancierd zullen worden onder de volwaardige Europese Versneller van de Innovatieraad (EIC). Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, zei: EIC Accelerator is een uniek Europees financieringsinstrument van de European Innovation Council. het ondersteunt de ontwikkeling van hoogwaardige innovaties door het aantrekken van particuliere investeerders en biedt een dienstenportfolio ter ondersteuning van hun opschaling. Met de European Innovation Council streven we ernaar om: Europa in de voorhoede van innovatie en nieuwe technologieën brengen door te investeren in nieuwe oplossingen voor de gezondheids-, milieu- en maatschappelijke uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.”

De bedrijven zijn geselecteerd volgens een nieuw proces in twee stappen, geïntroduceerd onder Horizon Europe. Aanvragen worden streng beoordeeld door externe experts en gevolgd door een interview met een jury van ervaren investeerders en ondernemers. Onder de geselecteerde bedrijven zijn: Dutch Sensius BV dat een thermotherapiesysteem heeft ontwikkeld voor de behandeling van hoofd-halskanker zonder negatieve bijwerkingen; Franse Alice & Bob die een nieuw type zelfcorrigerende kwantumhardware uitvonden om de 's werelds eerste fouttolerante commerciële kwantumcomputers; Litouwse UAB INOVATYVI MEDICINA die een slimme, zintuiglijke, op afstand bediende robot ontwikkelde systeem, waarmee een endovasculaire procedure kan worden uitgevoerd zonder blootstelling aan schadelijke Röntgenstralen; Norwegian Bluegrove AS dat de meest geavanceerde monitoring van het welzijn van zalm introduceerde en voorspellingsoplossing om te zorgen voor het welzijn van vissen. De 65 succesvolle bedrijven zijn gevestigd in 16 landen. De vraag naar aandelenfinanciering via het nieuwe EIC Fund was bijzonder hoog, met 60 van de 65 bedrijven. Dit betekent dat Van de in totaal € 363 miljoen wordt € 227 miljoen verwacht in de vorm van een investeringscomponent. Hieronder vindt u de lijst van geselecteerde bedrijven 

https://eic.ec.europa.eu/system/files/2021-10/EICAccelerator_final.pdf

ipbanner.jpg
logothebuzzer.png
banner-935470_1920.jpg

uw banner hier?

Start-Up: Pro Gallery
Start-Up: Gallery
Start-Up: Projects
Start-Up: Products
Start-Up: News Articles
Start-Up: Latest News
Start-Up: Feature Story
Start-Up: Recent News
Start-Up: Video
Start-Up: Recent News
Start-Up: Contact
bottom of page