De link tussen alle industrietakken!
Industry Press
We know your World !
uw banner hier?
Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk
Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.
De eerste 3D-geprinte demowoning in Vlaanderen is een feit. Je vindt haar op het terrein van Kamp C in Westerlo. Het huis bestaat uit twee verdiepingen, is negentig vierkante meter groot en acht meter hoog. Dit is de grootte van een gemiddelde Kempense rijtjeswoning.
“Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter”, zegt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. “De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de site geprint.”
Het huis werd geprint als onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De projectpartners willen met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwtechnieken.
Er is al heel wat belangstelling vanuit de bouwwereld. 3D-printen in de bouw is overal in de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd, maar in Vlaanderen is dit nieuw. We staan in de bouw nochtans voor onwaarschijnlijke uitdagingen: het verbruik van materialen en energie moet verminderen, we moeten werk maken van CO2-reductie, de afvalstroom moet kleiner, er is een toenemende vraag naar kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, enzovoort. Wij geloven bij Kamp C dat nieuwe technologieën, zoals 3D-betonprinten, daar mee een antwoord op kunnen bieden. Daarom creëerden we op ons terrein deze unieke locatie waar bedrijven uit de bouwsector samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen volop met het 3D-printen kunnen experimenteren.
Drie keer zo sterk
Het geprinte huis is drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen. “De druksterkte van het materiaal is drie keer hoger dan de klassieke snelbouwsteen,” legt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke op Kamp C uit. Dit eerste huis is een testgebouw en er zal onderzocht worden of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd.
Naast de vezels die in het beton zitten, werd slechts minimale krimpwapening gebruikt. Door de printtechniek wordt bekisting van beton overbodig. Hierdoor wordt naar schatting zestig procent van het materiaal, tijd en geld uitgespaard. Zo zou een woning in de toekomst in twee dagen geprint kunnen worden. Als je alle printdagen optelt, is het huis op Kamp C geprint in nauwelijks drie weken.
Demowoning
De woning is een demogebouw dat de technieken en mogelijkheden van het 3D-printen zoveel mogelijk wil tonen. “Er werd een overhang geprint, er zitten sterk gekromde wanden in, er zitten verschillende wandtypes in, … Voor de klassieke bouwknopen werden ook oplossingen ingebracht zodat deze volledig koudebrug vrij zijn,” licht Ascione toe. “Het huis wordt uitgebouwd tot een lage energiewoning die voorzien is van alle comfort: er is vloer- en plafondverwarming aanwezig, er zijn speciale gevelzonnepanelen en een warmtepomp geplaatst en er komt een groendak.”
Project
Het huis maakt onderdeel uit van het Europese project C3PO. Dit project wil de intrede van deze innovatieve techniek in Vlaanderen versnellen. Acht partners, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen de krachten: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber werkt ook mee aan het project.
Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) konden de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).
.jpg)
TNO LEVERT OPTISCHE MODULE VOOR SENTINEL-5-RUIMTEMISSIE
Vandaag draagt TNO, als eerste partij, een optische module voor het Sentinel-5-instrument over aan het Duitse Airbus Defence & Space dat het satellietinstrument in elkaar gaat zetten. Sentinel-5 wordt ontwikkeld om de samenstelling van de atmosfeer van de aarde dagelijks nauwkeurig te volgen. Met de ontwikkeling van een spectrometer en een telescoop voor de satelliet levert TNO een grote bijdrage aan het in kaart brengen van luchtvervuiling en broeikasgassen.

Proximus tekent een overeenkomst met het voornemen om een partnerschap aan te gaan met Eurofiber om de uitrol van glasvezel in Wallonië verder uit te breiden en te versnellen.
Sewan, een belangrijke Europese speler op het gebied van telecom- en clouddiensten uit Frankrijk, tekent een sterke samenwerking met Proximus.
Leon van de Pas lost Marc Kegelaers af als CEO van Unifly
Het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson en de Britse motorenbouwer Rolls-Royce gaan samen de opvolger ontwikkelen van de Concorde.
Project Kuiper : Amazon investeert meer dan $ 10 miljard om 3.236 satellieten in een boog om de aarde te schieten via zijn dochterbedrijf Blue Origin. Concurrerende bedrijven zijn SpaceX van Eln Musk die de toelating kreeg om 12.000 satellieten in de ruimte te lanceren en One Web die ook een constellatie van 650 stuks de ruimte in wil lanceren. Overigens hebben deze bedrijven er al een gedeelte gelanceerd. SpaceX lanceerde overigens zijn eerste bemande ruimtereis. 2 Amerikaanse Astronauten zijn veilig geland
Eurofiber neemt deel aan het internationale onderzoeksproject 5G-Blueprint.
Vandaag is bekendgemaakt dat dit project, een publiek-private samenwerking van partijen uit Nederland, Vlaanderen, Zwitserland en Tsjechië, een subsidie van 10 miljoen euro van de Europese Unie ontvangt. De bijdrage van Eurofiber heeft betrekking op de glasvezelinfrastructuur en -technologie voor de 5G-verbindingen.
Het 5G-Blueprint project is een internationaal samenwerkingsverband van 28 partijen. Samen gaan zij onderzoeken hoe real-time data-uitwisseling van en naar voertuigen, tussen terminals en voertuigen en tussen voertuigen en centrales kan bijdragen aan meer efficiëntie in de supply chain. Ook wordt onderzocht hoe 5G-verbinding kan helpen chauffeurstekorten te ondervangen, door het op afstand sturen en ondersteunen van voer- en vaartuigen. Hiermee verbetert naar verwachting niet alleen de bereikbaarheid van de belangrijke logistieke corridor Vlissingen – Gent – Antwerpen, maar neemt ook de werkgelegenheid toe en kan de concurrentiepositie worden versterkt. De inzet van nieuwe 5G telecommunicatietechnologie is daarbij een instrument.
Verbinden van netwerken
Eurofiber is bij 5G-Blueprint betrokken vanuit zijn expertise op het gebied van glasvezelinfrastructuur, die nodig is voor het datatransport. Eerder was Eurofiber al initiatiefnemer van het Handvest 5G. Hierin zijn door een groot aantal partijen uitgangspunten geformuleerd voor de succesvolle uitrol van 5G. Innovation officer Ivo Veerman: ‘Eurofiber beschikt over een 36.000 kilometer lang fijnmazig glasvezelnetwerk in Nederland, België en Frankrijk. Telecombedrijven maken gebruik van dit hoogwaardige netwerk om hun opstelpunten voor mobiel dataverkeer te verbinden. Zo loopt bijvoorbeeld op dit moment ruim de helft van het mobiele 4G dataverkeer in Nederland over ons netwerk. Wij werken graag mee aan 5G-Blueprint, omdat de 5G-technologie volledig nieuwe mogelijkheden biedt, onder andere op het gebied van mobiliteit. Het sluit naadloos aan op onze rol van aanjager van de digitale samenleving.’ In het project zal door Eurofiber worden onderzocht hoe ook andere, publieke glasvezelnetwerken zo optimaal en betrouwbaar mogelijk kunnen worden ingezet voor grensoverschrijdende 5G-connectiviteit. Een belangrijke vraag daarbij is hoe de verschillende bestaande glasvezelnetwerken met elkaar kunnen worden verbonden, om een veilig en kosteneffectief fundament te bieden voor toekomstige 5G-toepassingen. ‘Wij hebben veel ervaring met het koppelen van netwerken met verschillende technische specificaties en die stellen we graag beschikbaar voor dit project’, aldus Veerman.
Start-up Behault heeft maar liefst €450.000 opgehaald om hun technologieën te patenteren. Specifiek zal hun systeem zelfrijdende voertuigen naar een next level brengen. Behault zet hiermee ook in om uit te groeien tot een echt techbedrijf.
Kweekvlees? Een waardig alternatief?





Project NEOM
In het hart van de woestijn wordt dit faraonische project, een magastad, 30 x groter dan New-York uit de grond gestampt, geïnitieerd door prins Mohammed ben Salman ben Abdelazize Al Saoud. Neom zou een oppervlakte hebben van 26.000 km2 tot 26.500 km2, of de oppervlakte van Bretagne of "250 keer zo groot als Parijs" en zou meer dan 500 miljard dollar kosten.Gedeeltelijk financiële hub, deels technologielab, deels futuristische speeltuin, Neom staat op het punt om de innovatiehoofdstad van de wereld te worden, volgens de makers, zowel oost als west. Een compleet e-governmentsysteem zorgt voor het administratieve en sociale leven van de stad. Dit wordt georganiseerd als een besloten vennootschap waarin aandelen op de beurs kunnen worden gekocht en die een eigen raad van bestuur heeft. Naast supersnelle draadloze internettoegang hebben bewoners robotische valets, vliegende drone-taxi's en een kunstmatige maan. Een gezichtsherkenningssysteem bestrijkt het hele grondgebied. Een brugproject dat de Golf van Akaba zou oversteken, zou deze stad met Egypte kunnen verbinden. Ontworpen als antwoord op Silicon Valley, wil de stad worden voorzien van hernieuwbare energie en een centrum worden van biotechnologie, media en entertainment.Vergelijk het met een start-up maar wel eentje zo groot als een land. Onlangs werden de contracten getekend voor de bouw van een ammoniakfabriek (zie hiernaast) en de start voor de infrastructuurwerken voor een 5 G netwerk.

We staan er niet altijd bij stil maar elk jaar worden er zowat 70 miljard dieren geslacht en daar de wereldbevolking snel groeit is men wel moeten gaan zoeken naar een alternatief. Het bedrijf Mosa Meat (Maastricht) heeft net miljarden kapitaal binnengehaald voor kweekvlees op grote schaal te lanceren. Zij introduceerden in 2013 de eerste kweekhamburger. Het kapitaal zal gebruikt worden om productielijnen te installeren en het vlees op grote schaal naar de consument te brengen.
Maar wat is nu kweekvlees? Kweekvlees is vlees dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeilichaam laat ontwikkelen. Buiten het lichaam van het dier dus. Deze ‘celcultuur’ vindt plaats in vaten, net zoals bij de traditionele fermentatie van bier en yoghurt. Dus dieren worden niet meer geslacht. Zowaar cellulaire landbouw. Je begrijpt al snel dat heel wat andere toepassingen zullen volgen. In onderstaande video krijg je beeld en klank met uitleg voor wat de hamburger van de toekomst moet worden. De lancering van de eerste gekweekte hamburger in Londen. (ondertussen 7 jaar geleden)

Mosa Meat hamburger


Nieuw in 2023!

Technologie
Uw portaalsite naar alle industrie en bedrijfswereld

uw banner hier?
Air Products, ACWA Power en NEOM tekenen overeenkomst voor de bouw van een ammonia-installatie op basis van groene waterstof.
Het grootste project voor groene waterstof ter wereld levert 650 ton waterstof per dag en vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot met drie miljoen ton
Air Products ondertekent samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een grootschalige faciliteit voor de productie van ammonia met behulp van groene waterstof. De installatie zal groene ammonia voor exportdoeleinden produceren. Die productie-installatie, een investering van 5 miljard dollar, wordt in gelijke aandelen eigendom van de drie partners. Het project wordt gebouwd in NEOM, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabië.
Het joint venture project voor de bouw van de nieuwe ammoniafabriek is de eerste partnership van NEOM met toonaangevende zowel internationale als nationale partners die actief zijn in de hernieuwbare energie. Het project is een belangrijke pijler van de strategie, die van NEOM een grote speler in de wereldwijde waterstofmarkt moet maken. De installatie is gebaseerd op bewezen technologie en integreert op een innovatieve manier onder meer de opwekking van meer dan vier gigawatt hernieuwbare energie afkomstig van zonne- en windenergie; de productie van 650 ton waterstof per dag afkomstig uit elektrolyse met behulp van de technologie van thyssenkrupp, de productie van stikstof met een Air Separation Unit met Air Products technologie en de productie van 1,2 miljoen ton groene ammonia per jaar met behulp van de Haldor Topsoe technologie. Het project moet in 2025 in gebruik genomen worden. Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammonia en is van plan die wereldwijd aan te bieden; bijvoorbeeld voor de productie van groene waterstof voor de transportsector.
“We zijn vereerd dat we kunnen samenwerken met ACWA Power en NEOM en dat we onze technologie kunnen inzetten om de droom van 100 procent groene energie te realiseren”, lichtte Seifi Ghasemi, CEO van Air Products toe. “Dankzij het gebruik van zonne- en windenergie voor het omzetten van water in waterstof, zal dit project absoluut schone energie leveren – en dat op een enorme schaal. Het zal de jaarlijkse uitstoot van CO2 met drie miljoen ton verminderen en een hoeveelheid luchtvervuilende emissies en andere vervuiling verminderen, die vergelijkbaar is met de uitstoot van 700.000 auto’s.”
Mohammad A. Abunayyan, CEO van ACWA Power, zei: “In overeenstemming met onze visie voor 2030 en de ambitie van onze kroonprins Mohammed bin Salman om van NEOM de wereldwijde pionier op het gebied van duurzaam leven te maken, zijn de directie en het management van ACWA Power trots dat ze deel uitmaken van deze wereldwijde unieke en grensverleggende investering. ACWA Power heeft een trackrecord in de ontwikkeling van hernieuwbare technologie om koolstofvrije energie te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Dankzij die ervaring zijn we ervan overtuigd dat de samenwerking met een toonaangevend bedrijf als Air Products significante voordelen zal opleveren bij de productie van groene waterstof. De samenwerking zal bovendien andere landen in staat stellen hun doelstellingen op het gebied van schone energie te realiseren. Als onderdeel van de industriële cluster van NEOM en dankzij het unieke mandaat kan dit project gebruikmaken van de allernieuwste technologie voor de integratie van zonne- en windenergie bij de productie van duurzame groene energie.”
Nadhmi Al Nasr, CEO van NEOM, vulde aan: “Deze partnership is een bewijs van onze oprechte toewijding aan de ontwikkeling van een koolstofvrije maatschappij, die toonaangevend zal zijn voor een duurzaam leven en een oplossing voor tal van milieuproblemen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Dit project toont aan dat NEOM interessante partnerships voor internationale en nationale investeerders kan creëren. We zien het project als een keerpunt in de ontwikkeling van NEOM en als een cruciaal element van onze Vision 2030, die een bijdrage moet leveren aan de verwezenlijking van een koolstofvrije en circulaire economie. De directie van NEOM, voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman, en het managementteam zijn trots dat ze deze belangrijk mijlpaal voor NEOM bekend mogen maken. Door het project zal NEOM een wereldwijde leider worden in de productie van groene waterstof en groene brandstoffen. We zijn ook verheugd dat twee internationaal toonaangevende organisaties als Air Products en ACWA Power ons helpen bij de ontwikkeling van dit grote project; het eerste in een rij van vele nieuwe ontwikkelingen, die NEOM in het middelpunt van de maatschappij van de toekomst zullen positioneren.”
SABIC WIL MET ZIJN CHEMISCHE INSTALLATIE DE EERSTE ZIJN WERELDWIJD DIE VOLLEDG WERKT OP 100% HERNIEUWBARE STROOM
DE 100 MW PV-ZONNE-INSTALLATIE, GEPLAND OM IN 2024 VOLLEDIG OPERATIONEEL TE ZIJN, ZAL SABIC HELPEN HAAR SCHONE ENERGIE-DOELSTELLINGEN VOOR 2025 TE BEREIKEN.
De polycarbonaatfabriek van SABIC in Cartagena, Spanje, wordt na de ondertekening van een belangrijke overeenkomst de eerste grootschalige chemische productielocatie ter wereld die volledig op hernieuwbare energie draait. Door de deal zal Iberdrola, een van 's werelds grootste elektriciteitsbedrijven, bijna 70 miljoen euro investeren om een 100 MW PV-installatie op zonne-energie met 263.000 panelen te bouwen op grond die eigendom is van SABIC, waardoor het de grootste industriële hernieuwbare energiecentrale in Europa is. De fabriek zal naar verwachting in 2024 volledig operationeel zijn.

VUB-wetenschappers en partners ontvangen 6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling nieuwste generatie ergonomische robots
AI for the common good: Internationaal EU-onderzoeksproject SOPHIA wil met robotica werkplekken gezonder maken
In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door hun fysiek zware taken. Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn bovendien de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging. Het door de EU gefinancierde SOPHIA-project, waaraan ook de Vrije Universiteit Brussel met drie onderzoeksgroepen deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en exoskeletons ontwikkelen.
“Veel tillen, buigen of bepaalde repetitieve handelingen leiden tot fysieke ongemakken die werken geen pretje maken. SOPHIA beoogt het ontwerp, de integratie en de evaluatie van innovatieve robotica-toepassingen die dat verhelpen. Het uiteindelijke doel is een veilige hybride werkplek te creëren voor mens en robot. Zo bieden we een antwoord op twee belangrijke uitdagingen: ten eerste zorgen voor gezondere werkplekken met minder absenteïsme en ten tweede productievere bedrijven en dus een sterkere economie. We zijn uiteraard bijzonder blij met de subsidie van 6,5 miljoen die de EU het project toekent,” aldus prof. Vanderborght.
SOPHIA staat voor ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf verschillende partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer. Het Brubotics-onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel is met drie betrokken onderzoeksgroepen de enige Belgische partner. Prof. Bram Vanderborght (robotica en core lab manager Flanders Make) zal software ontwikkelen om de robots aan te sturen, prof. Kevin De Pauw (menselijke fysiologie) zal onderzoek voeren naar hoe mensen op fysiek en cognitief vlak reageren op robots. Prof. An Jacobs (sociologe, bij imec-SMIT-VUB) zal zich toestpitsen op de evaluatie van sociale acceptatie en wenselijkheid van de innovaties, waarbij de mens centraal staat.
Brussel als AI-hoofdstad
De VUB-deelname aan SOPHIA is een verderzetting van het door Innoviris en IMEC ondersteunde Claxon-project waarin de VUB een cobot voor Audi Brussel mee ontwikkelde. Dat het VUB-Brubotics-onderzoekscentrum met haar expertise deelneemt aan een groot Europees project ligt in lijn met de ambitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel uit te bouwen tot AI-hoofdstad: ”Met onze interdisciplinaire aanpak willen wij Artificiële Intelligentie en Robotica ontwikkelen voor het gemeenschappelijk belang (AI for common good). Dat kan voor betere werkomstandigheden zijn, zoals in het geval van dit SOPHIA-project, maar het kan ook voor andere belangrijke maatschappelijke uitdagingen zijn, zoals een vlottere mobiliteit of de strijd tegen Corona,” besluit Vanderborght.
Succesvolle eerste vlucht voor de TU Delft
Flying-V
Deze zomer reisde een team van onderzoekers, ingenieurs en een dronepiloot van de TU Delft naar een vliegbasis in Duitsland voor de eerste echte testvlucht van het schaalmodel van het energiezuinige vliegtuigontwerp genaamd de Flying-V. Het project werd vorig jaar samen met KLM aangekondigd. Na een periode van uitgebreide windtunneltests en een serie grondtesten in Nederland was het tijd om de eerste vlucht uit te voeren en een indruk te krijgen van de vliegeigenschappen. Deze eerste vlucht was heel succesvol.
De Flying-V is een ontwerp voor een zeer energie-efficiënt lange-afstandsvliegtuig. Het ontwerp van het vliegtuig integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Computerberekeningen hebben voorspeld dat de verbeterde aerodynamische vorm en het verminderde gewicht van het vliegtuig het brandstofverbruik met 20% zal verminderen in vergelijking met het meest geavanceerde vliegtuig van vandaag. KLM is sinds 2019 partner in het project. Mede dankzij hun ondersteuning heeft het projectteam dit schaalmodel kunnen bouwen. Het werd voor het eerst gepresenteerd bij het 100-jarig bestaan van KLM in oktober 2019. Inmiddels zijn diverse business partners bij het project betrokken, waaronder Airbus. De vliegtests zijn ook in samenwerking met Airbus tot stand gekomen. De partners werken samen aan een onderzoeksplan om het concept verder uit te werken. Volgende stap: de Flying-V voorzien van een duurzame voortstuwing. Het ontwerp lijkt zeer geschikt voor het vliegen op vloeibare waterstof in plaats van op kerosine.

In Higashi-Fuji, Japan, zal Toyota een prototypestad van de toekomst bouwen aan de voet van de berg Fuji, waar mensen zullen wonen, werken, spelen en deelnemen aan een levend laboratorium.
Vanaf volgend jaar 2021 zal Toyota beginnen met de bouw van het prototype dat aanvankelijk 2.000 mensen, voornamelijk werknemers van het bedrijf, zou huisvesten, behalve bezoekende onderzoekers, branchepartners en gepensioneerde stellen. Bjarke Ingels is de hoofdontwerper, de architect wiens bureau achter de conceptie van 2 World Trade Center in New York en de kantoren van Google in Silicon Valley en Londen stond. Toyoda verklaarde: “de geweven stad moet 100% duurzaam zijn, met houten gebouwen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. De daken krijgen fotovoltaïsche panelen om zonne-energie op te vangen, naast de energie die wordt opgewekt met waterstofbrandstof. ” Met andere woorden, het zou zijn als een gemeenschap van de toekomst die in staat is om de CO2-uitstoot van haar voertuigen en gebouwen aanzienlijk te verminderen door recyclebare materialen en internet te gebruiken in bijna elk aspect van het dagelijks leven.
Als onderdeel van het tweede jaarlijkse "Blue Magic Belgium" industrieel betrokkenheidsevenement, georganiseerd door General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), zijn 18 in België gevestigde bedrijven geselecteerd om hun ideeën en geavanceerde technologische mogelijkheden aan een panel van technische GA-ASI-experts te tonen. Het panel zal de bedrijven evalueren in een virtuele interviewomgeving en beslissen welke capaciteiten de ontwikkeling van MQ-9B SkyGuardian®, het GA-ASI Remotely Piloted Aircraft (RPA) geselecteerd door de Belgische Defensie, kunnen ondersteunen.


De regering van Alberta in Canada en TransPod ondertekenen een memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van een hyperloop-transportsysteem voor 1000 km / u.
Het TransPod-project was klaar om 38.000 banen te creëren en de provincie voorop te stellen op het gebied van innovatie.
TransPod, de startup die 's werelds toonaangevende hyperloop-systeem (het TransPod-systeem) bouwt om commercieel vervoer te verstoren en opnieuw te definiëren, heeft vandaag aangekondigd dat het een memorandum van overeenstemming (MOU) heeft ondertekend met de regering van Alberta in Canada ter ondersteuning van de ontwikkeling van veilig hogesnelheidstransport in Alberta, op basis van het 1000 km / u TransPod-voertuig. Het MOU vergemakkelijkt het proces van het aantrekken van particuliere investeringen naar de provincie om een infrastructuurproject van meerdere miljarden dollars te bouwen. Het project levert naar schatting 38.000 banen op in 10 jaar tijd, diversifieert de economie van Alberta, verbetert het efficiënte verkeer van mensen en goederen en vermindert de CO2-uitstoot van Alberta met 300.000 ton per jaar.

Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent stellen vandaag een prototype voor van een elektronische contactlens die de menselijke iris nabootst. Deze veelbelovende technologie vormt een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde of ontbrekende iris. Om de slimme contactlens op de markt te brengen, zullen imec en UGent een nieuwe spin-off oprichten: Azalea Vision.

Wereldkampioen Green Team Twente onthult een van de meest efficiënte waterstofauto's ter wereld. De Aurora 3 is de nieuwste trots van het studententeam Green Team Twente van de Universiteit Twente. De waterstofauto ziet er prachtig uit met afwisselend groene en zwarte oppervlakken en blootliggende koolstof.
Het onderwaterstation - Project Proteus ziet het licht.
80% van de oceaan is nog onontgonnen gebied.
Volgens oceanograaf Fabien Cousteau (kleinzoon van...)is een nieuw onderwaterstation nodig om beter onderzoek te kunnen doen naar het leven in de oceanen. Het in New York gevestigde Ocean Learning Center moet 135 miljoen euro bij elkaar krijgen om aan de bouw van het project te starten.Het zou zich op een diepte van 20 meter bevinden. De Amerikaanse Northeastern University en de Rutgers University dragen al bij en op de website van de organisatie kunnen geïnteresseerden een bijdrage doneren. Als het gevaarte eenmaal op de zeebodem staat, kunnen er twaalf wetenschappers tegelijk in vertoeven. Strategische partner is Carmabi. De bouw van het spacestation onder water zou 3 jaar duren.


'Vliegende auto' - met piloot aan boord - komt van de grond in Japanse test.
De decennia-oude droom om door de lucht te vliegen, net zo eenvoudig als het rijden op snelwegen, wordt misschien minder illusoir. Het Japanse SkyDrive Inc., een van de talloze 'vliegende auto'-projecten over de hele wereld, heeft een succesvolle maar bescheiden testvlucht uitgevoerd met één persoon aan boord. In een video die vrijdag aan verslaggevers werd getoond, werd een apparaat dat eruitzag als een gladde motorfiets met propellers enkele meters (1 tot 2 meter) van de grond geheven en vier minuten lang langzaam rondgereden in een gebied met netten. Tomohiro Fukuzawa, hoofd van SkyDrive, zei dat hij hoopt dat 'de vliegende auto' tegen 2023 in een echt product kan worden omgezet, maar erkende dat het van cruciaal belang was om het veilig te maken. "Van de meer dan 100 vliegende autoprojecten ter wereld is er maar een handvol met een persoon aan boord gelukt", zei hij.
Architecten en maritieme wetenschappers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) hebben gezamenlijk een nieuwe methode ontwikkeld voor het herstellen van koraal, gebruikmakend van speciaal ontworpen 3D-geprinte kunstmatige 'riftegels' die door koralen kunnen worden bevestigd om hun overlevingskansen in de Hoi Ha Wan Marine te vergroten.


Abonnee worden van ons portaal? Uw redactionele info gegarandeerd op onze site en newsletters? Bereik heel het jaar door tienduizenden tot honderdduizenden bedrijven. Plaatst uw logo's op onze sites en pagina's. Plaats en verander uw advertenties heel het jaar door volgens uw behoeften, producten en evenementen/vakbeurzen zonder dat het u meer kost. Als abonnee van ons portaal bent u zeker dat u gezien bent! Elke dag en elke maand opnieuw. Voor info.
